Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed. “Als je in het bed gaat liggen van iemand die schurft heeft, dan heb je kans dat jij het ook krijgt.
Tien minuten bij minimaal 50°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Hoewel schurft best vies en naar klinkt, is het een ongevaarlijke aandoening. Schurft bestrijden kan dus door alles op minimaal zestig graden te wassen, maar daarmee ben jij nog niet van jouw huidklachten af.
Maar ze komen ook voor in oksels, in liezen, bij de tepels (bij de vrouw), aan de penis, balzak, voeten en aan de enkels. De klachten ontstaan 2 tot 6 weken na de besmetting. U kunt later opnieuw schurft krijgen als u weer besmet wordt. De klachten beginnen dan vaak al binnen enkele dagen.
De overleving bij kamertemperatuur (21°C) en 40-80% luchtvochtigheid is 24-36 uur. Het vermogen van de mijt om te besmetten neemt af naarmate hij langer van de huid af is (Walton 2007). In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen.
Als je seksueel contact hebt met een persoon die schurft heeft, wordt de kans op besmetting nog groter. Daarnaast kun je schurft krijgen door het slapen in een bed met besmette lakens en dekens en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Nee, u kunt schurft alleen oplopen door langdurig, intensief huidcontact (15 minuten of langer), lichamelijke verzorging en/of gezamenlijk gebruik van besmet beddengoed of kleding.
Was beddengoed, onderbroeken en vaatdoekjes op minimaal 60 graden, dan gaat schurft dood. Draai af en toe een lege trommel met soda, dan ben je verlost van nare luchtjes. Als je een wasdroger gebruikt (liever niet), doe er dan een droge handdoek bij, dan is je was een half uur eerder droog.
Hygiënische maatregelen:
Was deze op minstens 50°C in de wasmachine. Over vaste stoffen bekleding (bv. zetels, stoelen ...) kan gedurende vijf dagen een laken worden gelegd. Op het laken kan wel gezeten worden.
Overdracht van de mijt gebeurt via direct huidcontact (bijv. via verzorging, kinesitherapie, seksueel contact) of via besmette kledij en beddengoed. Schurft komt voor in omstandigheden waar mensen dicht bij elkaar leven (rusthuizen, instellingen, huisvestingen voor vluchtelingen).
Doe een paar scheppen soda in heet water en laat dit goed oplossen. Drenk een spons in het sopje en neem hiermee de bank of stoel af. Dep de schoongemaakte oppervlaktes droog met een doek en je hele bank heeft een flinke oppepper gekregen.
De volgende dingen wassen op 60°C, minimaal 10 minuten: o Schoon beddengoed o Kledingpakket voor 3 dagen o Pyjama o Handdoek • Het schone pakket apart leggen (bijv. in een zak) • Houd schoon strikt gescheiden van 'vuil'. Verwerk schoon wasgoed bij huidafwijkingen op de handen met plastic wegwerphandschoenen.
Stop kleren die niet gewassen kunnen worden op 50 graden in een andere plastic vuilniszak. Doe andere dingen die niet gewassen kunnen worden zoals knuffels, sjaals, handschoenen en sloffen ook in deze vuilniszak. Houd deze vuilniszak drie dagen gesloten.
De scabiësmijt overleeft slecht buiten de gastheer, hooguit 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur. Bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12˚C kan de mijt soms tot zeven dagen buiten de gastheer blijven leven. Blootstelling aan een hoge temperatuur (50˚C) doodt de mijten binnen 10 minuten.
Daarnaast moet alle recentelijk gedragen kleding en het gebruikte beddengoed worden gewassen op 60°C. Textiel dat niet kan worden gewassen (zoals schoenen of jassen) moeten drie dagen worden opgeborgen in een plastic zak. Gedurende die periode zullen alle mijten sterven.
Bij een eerste besmetting duurt de incubatietijd tot deze reactie zo'n 2 tot 6 weken. Bij een hernieuwde besmetting komen de klachten veel sneller op; al na 1 tot 4 dagen na de besmetting. In dat geval komt meestal eerst de jeuk en pas later de andere huidverschijnselen.
In de vuile was kan nog een schurftmijt zitten. De kans dat u hierdoor besmet wordt, is niet groot. U kunt dit risico nog kleiner maken. Dat doet u door plastic wegwerphandschoenen te gebruiken bij het verzamelen van de was en wanneer u het in de wasmachine stopt.
Maak je bed op met propere lakens en de kussenslopen. Deze behandeling is een preventieve behandeling, maar je blijft best alert voor tekenen van jeuk tot 6 weken na het insmeren van de zalf. Bij jeuk consulteer je best je arts.
Schurft kan met eenvoudige middelen helemaal genezen worden. Komt het toch terug, dan kan dat komen doordat de behandeling niet nauwkeurig genoeg is toegepast of dat iemand uit de omgeving niet meebehandeld is.
Voor zaken die je niet heet mag wassen, kan je ook de volgende alternatieve behandeling toepassen: - Steek ze twintig minuten in een hete droogkast. - Steek de gevulde en dichtgeknoopte plastic zakken in de diepvriezer op een temperatuur van -20 °c en laat ze twaalf uur zitten. Stofzuig alle matrassen grondig.
En verder - Knip uw nagels kort. - Verschoon uw beddengoed. - Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 48 uur vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 48 uur in een dicht- geknoopte plastic zak te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
- Verschoon uw beddengoed. - Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 3 dagen vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 3 dagen in een dichtgeknoopte plastic zak op kamertemperatuur of in de vriezer te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed.
De schurftmijt kan niet vliegen en ook niet overspringen van de ene naar de andere persoon.
Laat deze zak goed dicht gedurende vijf dagen en bewaar ze op kamertemperatuur. Stop ook kussens van stoffen zetels, dekens en kleine tapijten in dichtgeknoopte plastic zakken en bewaar ze op kamertemperatuur gedurende vijf dagen. Rol grote tapijten op en plaats ze vijf dagen in de hoek van een kamer.