Foliumzuur helpt bij de productie en het onderhoud van nieuwe cellen en het is vooral belangrijk tijdens de celdeling. Recent onderzoek met 97 mannen toont aan dat mannen met een hoge foliumzuurinname, 18-30% minder abnormale zaadcellen telden in hun sperma.
Foliumzuur, ook wel vitamine B11, vitamine 9 of folaat genoemd, is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. In voeding is foliumzuur van nature aanwezig in de vorm van tetrahydrofolaat-polyglutamaat.
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor het foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Een hoge inname van PMG kan namelijk het opsporen van een vitamine B12-tekort moeilijker maken.
Het is aan te raden om wat extra vitaminen en mineralen te slikken als je graag een kindje wilt. Veel vrouwen slikken al foliumzuur*, maar wist je dat mannen daar ook baat bij hebben? Foliumzuur helpt bij de productie en het onderhoud van nieuwe cellen en het is vooral belangrijk tijdens de celdeling.
Een gezond en gevarieerd dieet is belangrijk voor de kwaliteit van zijn sperma. Vooral vitamine C en zink vormen een belangrijke voedingsstof. Zink zit bijvoorbeeld in granen, zaden, eieren, vis en paranoten. Voor een flinke boost vitamine C eet hij groene bladgroenten, tomaten of kiwi's.
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.
Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger?
Volwassenen (incl. ouderen) Aanvankelijk 0,5–1 mg per dag. Na verdwijnen van de klinische symptomen: onderhoudsdosering 0,25–0,5 mg per dag; maximaal 1 mg per dag, zo mogelijk verdeeld over 2 giften.
Uit onderzoek blijkt dat een combinatie van een zink- en foliumzuursupplement het aantal zaadcellen verhoogt bij mannen die minder vruchtbaar zijn. Foliumzuur is trouwens dubbel belangrijk, want niet alleen mannen hebben er baat bij. Uit onderzoek blijkt dat homocysteïne belangrijk is voor de rijping van eicellen.
Foliumzuur (Vitamine B11)
Foliumzuur is essentieel voor de celontwikkeling en groei van weefsels. Hierdoor is het ook van belang voor gezonde haarfollikels en daarmee de haargroei. Foliumzuur zorgt bovendien voor een betere bloedcirculatie, waardoor de voedingsstoffen de hoofdhuid beter kunnen bereiken.
Foliumzuur is een ander woord voor vitamine B11. Die vitamine is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Je hebt het ook nodig voor een goedwerkend immuunsysteem (weerstand). Plus: foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind.
Positief effect
Groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en zaden bevorderen de kwaliteit van sperma. Dit komt doordat deze producten vitamine C, vitamine E, zink en seleen bevatten. Mannen die roken, regelmatig drinken of drugs gebruiken hebben minder zaadcellen.
Buiten een gezonde levensstijl kunnen verschillende supplementen ook een ondersteunende functie bieden aan de vruchtbaarheid van de man. Deze vitamines zijn: Zink, Omega 3, Vitamine B12, Vitamine D3, Vitamine C en Magnesium.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Doordat foliumzuur een belangrijke rol speelt bij de vroege ontwikkeling, verkleint het de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje. Daarnaast is foliumzuur belangrijk voor een normale werking en groei van het lichaam en voor het aanmaken van rode en witte bloedcellen.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Vitamine B12 is, samen met vitamine B11 (Foliumzuur), nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Vitamine B12 ondersteunt ook het functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel.
Hieronder vind je een overzicht van foliumzuursupplementen die vrij verkrijgbaar zijn in de drogisterij en apotheek. De prijs varieert van 2,39 euro tot 10 euro.
Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.
De kwaliteit van het sperma wordt onder meer beïnvloed door de frequentie van zaadlozing. Te lang “sparen” is niet goed voor de kwaliteit van de zaadcellen: langer dan 10 dagen geen zaadlozing hebben doet de kwaliteit verminderen.
Gezonde voeding (groente, fruit) kan de spermakwaliteit doen verbeteren. Dit geldt niet voor vitaminepreparaten en voedingssupplementen. Alleen foliumzuur en zink kunnen een beperkte verbetering van de zaadkwaliteit geven.