Door te kiezen voor onbewerkte en verse voedingsproducten, krijg je enkel van nature aanwezige suikers binnen. Dit zorgt voor een gezonde inname van koolhydraten die je lichaam van energie voorziet. Haal je koolhydraten uit producten zoals volkoren granen, zilvervliesrijst, peulvruchten, zuivel, fruit en groente.
Broodbeleg zonder suiker is bijvoorbeeld: kaas, natuurlijke pindakaas (of de normale van Calvé), ei, hummus, natuurlijke fruitstroop (appel, peer), vis, avocado, groenten. Let op met salades, paté, sandwichspread en alle zoete soorten broodbeleg.
Een suikervrij product bevat geen toegevoegde suikers én bevat maximaal 0,5 gram suiker per 100 gram.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Alle veelgebruikte alternatieven zoals sacharine, aspartaam, sucralose, stevia, xylitol en erythritol zijn goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Ze zijn te vinden in talloze producten, waaronder sportdranken, energierepen, yoghurt, ontbijtgranen, dranken, snoep, gebakken goederen en siropen.
Paddenstoelen, spinazie, boerenkool, sojascheuten, selderij, broccoli, komkommer, bloemkool, radijsjes en asperges behoren tot de groenten met het laagste suikergehalte dat verkrijgbaar is. Zeevruchten, varkensvlees, rundvlees en kip zijn allemaal suikervrij. Ze zijn ook een belangrijke bron van eiwitten en omega-3-vetzuren.
Als je plotseling stopt met suiker eten, kun je last krijgen van afkickverschijnselen, waaronder vermoeidheid en hoofdpijn. Je lichaam vraagt zich af waar al die zoetigheid ineens is gebleven en is dus even in shock. Sommige mensen ervaren heftige afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen en slaapproblemen.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
Calvé Pindakaas Light is de enige échte pindakaas, met 30% minder vet en vanaf nu ook zonder toegevoegde suikers. Dat is alles wat er nodig voor een gezond en lekker broodbeleg. Verder helemaal niets. Het is net zo smeuïg tot op de bodem.
Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren.
Het is belangrijk om te kiezen voor echte, onbewerkte voedingsmiddelen die lijken op iets dat je in de natuur kunt vinden. Net als voorheen kun je vlees, vis, eieren, fruit, volle zuivelproducten, groenten, noten en zaden eten. Maar nu kun je gezonde koolhydraten toevoegen aan de mix: Knollen: Aardappelen, zoete aardappelen, taro, etc.
Het is tijdens deze vroege fase van 'suikerontwenning' dat zowel mentale als fysieke symptomen zijn gemeld - waaronder depressie, angst, hersenmist en hunkering, naast hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid .
Ook in je huid. Stop je met suiker eten, dan is de kans groot dat de ontstekingen verdwijnen en je huid gladder en gezonder wordt. Het stoppen met suiker heeft ook een positief effect op stoffen die je huid stevig en soepel maken. Het gaat om de stoffen elastine en collageen.
Tomaten bevatten niet veel suiker , en wortels ook niet. Tomaten worden, net als wortels, beschouwd als een niet-zetmeelrijke groente bij maaltijdplanning voor diabetes. Dit betekent dat de hoeveelheid natuurlijk voorkomende suikers in een portie minimaal is.
Wat zijn de beste vruchten om te eten op een suikervrij dieet? Als mensen hun suikerinname willen verminderen, kunnen ze overwegen om fruit te eten zoals citroenen, limoenen, avocado's, bramen, aardbeien, sinaasappels, honingdauwmeloen, perziken en grapefruit .
Stevia en monniksvrucht zijn beide van nature afkomstig van planten en sommige mensen vinden dat ze een smaak hebben die erg lijkt op gewone suiker. De FDA zegt dat deze zoetstoffen "over het algemeen als veilig worden beschouwd", wat betekent dat ze veilig zijn om te gebruiken voor het beoogde doel.
Geen enkele suiker is het gezondst.Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Deze kunnen omvatten: Spijsverteringsproblemen: Sommige suikeralcoholen die in suikervrije producten worden gebruikt, kunnen bij gevoelige personen een opgeblazen gevoel, gasvorming of diarree veroorzaken. Zo kunnen sorbitol en mannitol in hoge doseringen een laxerend effect hebben. Hoofdpijn: Sommige mensen melden hoofdpijn na het consumeren van kunstmatige zoetstoffen.