Een klein beetje suiker kan gelukkig geen kwaad, maar het mag zeker geen gewoonte worden. Een hond die te veel suiker heeft gegeten, krijgt namelijk algauw last van diarree en braken. Sommige honden, vooral kleine honden en puppy's, worden er ook hyperactief door.
Hoeveel suiker mag een hond eten? Honden zijn van nature vleeseters: hun spijsvertering is er niet op voorzien om grote hoeveelheden suiker te verwerken. Jouw hond heeft dus helemaal geen extra suiker nodig. Een klein stukje koek of een hapje cake kan geen kwaad, maar maak er zeker geen gewoonte van.
Suikers zijn van nature te vinden in veel vruchten, groenten en zuivelproducten. Een kleine hoeveelheid suikers in diervoeding kan fungeren als energiebron, de smaak verbeteren en ervoor zorgen dat het product zijn textuur en malsheid behoudt tijdens de houdbaarheidsperiode.
Een te laag bloedsuiker is een levensbedreigende situatie die snel behandeld moet worden. Vermoed u dat uw hond of kat een te laag bloedsuiker heeft, geef uw hond of kat dan meteen wat suikerwater (dextrose, honing). Dit kan u in de bek van uw hond of kat smeren (onder de tong of op de wangslijmvliezen).
Ook producten met cafeïne moeten te allen tijden voorkomen worden voor honden. Denk hierbij aan producten zoals energiedrankjes, koffie, thee, frisdrank, chocolade en verschillende soorten snoep. Het beste kan je dus helemaal geen voeding voor menselijke consumptie aan je hond geven.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Melk: in melk zit de stof lactose, lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren. Als honden (teveel) melk krijgen raken ze aan een ernstige diarree.
Honden zijn over het algemeen veilig met kleine hoeveelheden honing. Omdat honing erg veel calorieën bevat, kan het ook gevaarlijk zijn voor honden. Pets Web MD stelt dat te veel suiker obesitas, diabetes, gewichtstoename en tand- en tandvleesproblemen zoals gaatjes en bederf kan veroorzaken.
Het beste hondenvoer is voer dat vlees, vis of eieren als belangrijkste ingrediënt heeft, en daarnaast glutenvrije koolhydraten bevat die vitamines en mineralen en voedingsvezels leveren.
Een hondenmaaltijd kan bestaan uit kip, kalkoen, vis, rijst, aardappelen, zonnebloemolie en groenten. De belangrijkste ingrediënten van de voeding moeten vleesproducten zijn en niet de graanproducten. Belangrijke vitaminen voor je hond zijn onder meer Vitamine E, Omega 3 en 6.
De aardappel bevat een grote hoeveelheid mineralen die de gezondheid van mens en dier juist ten goede komen. Zo bevat de aardappel onder meer kalium, magnesium en mangaan. mangaan is verantwoordelijk voor het normaal functioneren van de hersenen, de energiehuishouding in het hondenlichaam.
Alcohol kan diarree, braken, ademhalingsproblemen en coma veroorzaken. Geef je hond dus geen slokje. De cafeïne in koffie (en tevens te vinden in cola, thee en energiedrankjes) is zeer slecht voor een hond en kan in een hoge hoeveelheid dodelijk zijn.
Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt.
Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Hoe vaak moet een hond plassen? Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Ook de temperatuur van het water is van invloed; honden hebben vaak een voorkeur voor water op kamertemperatuur. Van te veel water ineens en te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen. Dus idealiter geef je je hond kleine hoeveelheden lauw water.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Is kip goed voor een hond? Kip is rijk aan eiwitten met essentiële aminozuren die de spieren van jouw hond in de loop van de tijd helpen ondersteunen. Bovendien bevat het Omega 6-vetzuren waarvan wordt aangenomen dat deze over het algemeen gezond zijn voor meerdere delen van het lichaam.
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.