Over je ziekte of aandoening hoef je niets te zeggen. Een werkgever mag er ook niet naar vragen. Wanneer een werkgever er wel naar vraagt, hoef je daar geen antwoord op te geven. Ook vragen over je gezondheid of kinderwens zijn niet toegestaan.
Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
1. Sollicitant afwijzen op leeftijd. Het is volgens de Nederlandse wet verboden om een sollicitant af te wijzen omdat deze te oud of te jong is. Ieder jaar zijn er verschillende rechtszaken omdat een sollicitant te horen heeft gekregen dat hij of zij 'te oud' zou zijn voor een bepaalde functie.
Voor een eerste sollicitatiegesprek is het niet gebruikelijk dat je jouw financiën bespreekt. Zowel over je financiële situatie als over je salaris niet. De informatie is te persoonlijk en gaat jouw toekomstige werkgever niks aan. Een salarisonderhandeling is iets voor later in het sollicitatieproces.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Bedank de sollicitant voor de genomen moeite en leg uit waarom hij of zij het niet geworden is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe groot de concurrentie was en dat er kandidaten zijn die betere papieren hebben. Wens hem of haar succes met de verdere sollicitaties.
Als u solliciteert, heeft u rechten die u beschermen. Bijvoorbeeld als het gaat over uw gezondheid, of over gelijke behandeling. Ook zijn er regels waar sollicitanten en werkgevers zich aan moeten houden.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan. Ik snap dat er waarschijnlijk andere goede kandidaten zijn. Toch breng ik een extra kwaliteit mee - mijn passie voor hard werken. Ik wil graag veel uren steken in een uitdaging.
Wat trekt je aan in dit bedrijf? Noem bijvoorbeeld de prettige werkomgeving, de bedrijfscultuur en de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Laat blijken dat je hebt verdiept in de organisatie. Je kunt bijvoorbeeld relevante trends of producten noemen die je aanspreken.
"Wat spreekt je minder aan in deze job?" Opnieuw: wees eerlijk, maar niet té eerlijk. Zorg er voor dat je geen hoofdtaak aanhaalt. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een job als consulent, dan zal je niet aangeworven worden als je zegt dat je niet graag met mensen werkt.
Sollicitatiebrieven en cv's zijn privacygevoelige stukken. Volgens de sollicitatiecode moet je hier dan ook vertrouwelijk en zorgvuldig mee omgaan. Je laat een sollicitatiebrief en cv dus niet slingeren op je bureau, zodat iedereen kan zien wie op een functie heeft gesolliciteerd.
Ook informatie over je arbeidsverleden, nevenactiviteiten en opleidingen worden vaak op cv's genoemd. Sollicitanten verwerken soms ook vertrouwelijke informatie in hun cv of motivatiebrief, zoals nationaliteit, religie, rijbewijzen waar ze over beschikken of burgerlijke staat.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!
Opnieuw solliciteren bij dezelfde werkgever is altijd goed
'Dit maakt zeker een goede indruk', zegt Ramon de Meijer van de Recruiter. 'Het geeft aan dat je gemotiveerd bent voor deze organisatie te gaan werken. Dit is voor elke organisatie erg belangrijk. Uiteraard moet je wel voldoen aan hetgeen gevraagd wordt.
Je past niet in het profiel
Vaak staan er harde eisen in de tekst en vaardigheden die als pré gezien worden. Als de werkgever de indruk krijgt dat je weinig van de vereiste kwaliteiten bezit, wordt je afgewezen. Het is dus belangrijk om altijd de vacature goed te lezen, dit om wederzijdse teleurstelling te voorkomen.
Voordat je wordt aangenomen, ga je op een sollicitatiegesprek. Tijdens dit sollicitatiegesprek wordt beoordeeld of je geschikt bent om de openstaande vacature in te vullen. Deze beoordeling wordt gemaakt door je gesprekspartner. Op deze gesprekspartner zul je een goede indruk achter moeten laat.