Osmose is diffusie van water (door een semi-permeabel membraan). Bij osmose stroomt het water van een gebied met een lage concentratie opgeloste stoffen naar een gebied met een hoge concentratie opgeloste stoffen.
Osmose water wordt voor veel verschillende toepassingen gebruikt. Zo wordt het gebruikt voor aquariums, vijvers, in laboratoria en ook om planten te bewateren. Maar de meest voorkomende toepassing is toch wel de reiniging van zonnepanelen en ruiten.
Osmosewater ontstaat door zuiver water te filteren onder hoge druk door een ultra fijn membraan. Hierdoor worden alle onzuiverheden zoals ammonium, zouten, nikkel, chloor, kalk, zink, mangaan... verwijderd. Ook virussen, bacteriën, pesticiden en medicijnen blijven achter in de filter.
Planten. Planten hebben in hun cellen een grote zak (de vacuole) met vloeistof, waarin veel stoffen opgelost zijn. Door osmose komt er water van buiten de cel die zak in, waardoor deze uitzet en tegen de celwand van de cel aankomt. Op deze manier wordt de cel stevig.
Osmose is een verschijnsel dat in de natuur en ook in het lichaam gebruikt wordt voor het vasthouden van water en het transport ervan. Het is een ingenieus proces wat het mogelijk maakt om water vast te houden, waar het anders weg zou vloeien.
Men kan Osmose herkennen op een polyester boot aan de verdikkingen in de gelcoat (blaasjes). Als deze blazen doorgeprikt worden komt er een soms wat plakkerige vloeistof met een zure, azijnachtige geur vrij. Osmose ontstaat wanneer water in het polyesterlaminaat dringt.
Er gaat dan water van de kant van de lage concentratie naar de kant met de hoge concentratie, zodat de concentratie van opgeloste stoffen even groot is aan beide kanten. Dit is een vorm van passief transport, bij passief transport is er geen energie nodig. Planten hebben een celwand en een celmembraan.
De osmose van watermoleculen door een selectief permeabel membraan in het lichaam kan worden tegengewerkt door een druk in de tegenovergestelde richting uit te oefenen. De precieze hoeveelheid druk die nodig is om osmose tegen te werken, wordt de osmotische druk genoemd.
Hyperosmotische stress kan worden veroorzaakt door een toename in de concentratie van geladen deeltjes (bijvoorbeeld zouten) of ongeladen deeltjes (bijvoorbeeld suikers). In tegenstelling tot suikers staan zouten erom bekend dat ze de ladingsinteracties in de kopgroepregio van de membraan kunnen verstoren.
Kun je osmosewater veilig drinken? Ja, het is water waar de mineralen uit gehaald zijn. Sommigen prefereren mineraalwater (met of zonder bubbels), sommigen drinken kraanwater, sommigen osmosewater, sommigen gedestilleerd water of alleen gekookt water.
Wat is het voordeel van osmosewater? Door gebruik te maken van osmosewater kunnen we de natuurlijke waterwaarden van garnalen nabootsen. Het osmoseapparaat verwijdert namelijk zelfs de kleinste opgeloste stoffen uit het kraanwater doordat het een zeer krachtig filter bevat.
De prijs van Osmose water is € 0,02 per liter.
Osmose apparaten - Al vanaf € 39,95.
In normaal kraan- en regenwater zitten mineralen, zouten, kalk, bacteriën,kalk etc. Osmose water is water waar alles uit gefilterd is. Osmose water wordt ook wel gedemineraliseerd, “puur”- of “schoon” water genoemd. Dit water laat geen residu op uw ramen achter, simpelweg omdat alles eruit gefilterd is.
PLANTENVERZORGING EN OSMOSE
Planten gedijen goed met osmose water. De laatste jaren wordt ook in deze sector steeds meer gebruik gemaakt van osmose water voor het begieten van planten. Voor enkele planten soorten zoals bijvoorbeeld orchideeën is het een uitkomst. Orchideeën zijn gevoelige planten met gevoelige wortels.
Diffusie en osmose zijn eigenlijk twee vormen van passief transport.
De osmotische waarde geeft aan hoeveel opgeloste stoffen aanwezig zijn in een bepaalde vloeistof. Hoe hoger de osmotische waarde van een oplossing des te groter is de zuigkracht van de oplossing. Des te harder de oplossing "zuigt" aan vrije watermoleculen aan de andere kant van het membraan.
Osmose, in tegenstelling tot omgekeerde osmose, is het natuurlijke proces van de vermenging van twee vloeistoffen door een halfdoorlatend membraan. Een halfdoorlatend membraan laat bepaalde atomen en moleculen wel door, maar anderen nagenoeg niet.
Hoe lang het duurt voordat osmose optreedt, hangt af van vele factoren; bijvoorbeeld het soort water waarin het schip ligt afgemeerd en de temperatuur van het water. De meest belangrijkste factor is de kwaliteit van de constructie.
“Met het osmosewater maak je de ramen vochtig en vervolgens ga je er met de borstel overheen. Dan spoel je het na en laat het vervolgens streeploos opdrogen.
Gedemineraliseerd water, ook wel osmose water genoemd, is water waaruit de ionen zijn verwijderd door middel van een ionenwisselaar. Dit is vaak een cation-anion hars. Het water stroomt door de hars en wisselt negatieve ionen in voor hydroxide ionen uit de hars.
Door de osmose is het laminaat zo aangetast dat er wel een risico op zinken is. Grote delen van de romp waren gedelamineerd. Dit bewijst maar weer dat een schip met regelmaat op de kant gezet moet worden om het onderwaterschip te inspecteren en zo nodig te behandelen.
Hoe lang het duurt voordat osmose optreedt, hangt af van vele factoren;bijvoorbeeld het soort water waarin het schip ligt afgemeerd en de temperatuur van het water. De meest belangrijkste factor is de kwaliteit van de constructie.
Polyester schepen gaan langer mee.
Wees niet bevreesd, het kan bij goed onderhoud (in de was zetten) heel lang duren. Misschien wel een mensenleven. Goed onderhouden stalen schepen van meer dan honderd jaar oud zijn nog steeds in de vaart. Van polyester schepen weten we dat niet.