Een goed slot van een presentatie bevat eigenlijk drie onderdelen: de samenvatting van de belangrijkste onderdelen, het herhalen van de kernboodschap en de uitsmijter. Onder de uitsmijter verstaan we een knallend einde dat niet snel vergeten wordt.
Dan kun je ook kiezen voor slotzinnen: elke debater verteld dan in één zin waarom haar of zijn team het meest gelijk had in dit debat. De taak blijft dus wel hetzelfde: laten zien (aan de jury) wat de belangrijkste punten in het debat waren en dus een samenvatting geven.
Het is de bedoeling dat je niet in herhaling gaat vallen, aangezien ze je presentatie al hebben aangehoord. Oftewel zorg ervoor dat hij kort en bondig is en met andere woorden. Je stipt als het ware de hoogtepunten aan. Door deze herhaling (op een andere manier) onthoudt het publiek je presentatie beter.
Een goede tip om je presentatie effectief af te sluiten, is om je presentatie te eindigen met: “Nog één ding…”, gevolgd door een inspirerend, schokkend, mooi of geweldig feitje, nieuwtje of statement. Deze tip zou je ook de Steve Jobs van de afsluiters kunnen noemen.
Tip #1 Eindig met een quiz
Het is niet voor elke setting geschikt, maar als het kan is het erg krachtig. Je kunt het publiek een introductie geven van de onderwerpen die je gaat bespreken. Vervolgens geef je aan dat je aan het einde een aantal vragen gaat stellen om te bekijken of de boodschap goed is overgekomen.
De uitsmijter kun je voorbereiden, maar als dat niet lukt, kun je altijd eindigen met het kort en krachtig herhalen van je kernboodschap: 'En daarom ben ik voor het verlagen van de leeftijd naar zestien jaar! ' Mocht je overwegen te eindigen met het stellen van vragen: niet doen!
Uitsmijter = [gerecht] - Een uitsmijter is een eiergerecht, bestaande uit een of twee sneden brood met ham en-of kaas en minimaal twee spiegeleieren. Als garnering wordt soms augurk en wat sla gegeven.
Sluit af met een inspirerende uitsmijter. De afsluiting van de workshop blijft over het algemeen het sterkst hangen bij de deelnemers. Hier kun je de workshop als een nachtkaars laten uitgaan of er juist nog een schep bovenop doen om de leerresultaten op een positieve manier te ondersteunen.
Dat kun je bijvoorbeeld doen op de volgende manieren: Thanks to all of you for your attention. I sincerely appreciate your attention today. I would like to thank you for your time and attention this evening.
De slotbeurten (elk team 1 minuut), waarin eerst de tegenstanders en daarna de voorstanders, een laatste kans krijgen om de jury te overtuigen. De teams geven nog eens kort aan wat hun mening is en mogen reageren op alles wat er in de eerdere beurten gezegd is. In deze beurt mag geen nieuwe informatie gegeven worden.
Proeven met dieren voor onderzoek moet verboden worden. Ouders moeten verplicht één dag in de week voor hun kinderen zorgen. Roddelbladen moeten verboden worden. De regering moet roken verbieden.
doet ter zake en ondersteunt je standpunt op een constructieve manier; weerlegt mogelijke tegenargumenten; is belangrijk en dwingend zodat de tegenpartij het niet zomaar naast zich kan neerleggen.
Het slot. In het slot van je betoog noem je nogmaals kort je argumenten voor je standpunt. Je voegt in het slot nooit nieuwe informatie toe! Nadat je jouw argumenten hebt samengevat, herhaal je jouw standpunt.
Definities die `slotbeschouwing` bevatten:
Conclusie = 1) Afleiding 2) Beslissing 3) Besluit 4) Bevinding 5) Deductie 6) Deel van een syllogisme 7) Deel van een verslag 8) Eindoordeel 9) Eindsom 10) Gevolgtrekking 11) Mening 12) Onderdeel van een syllogisme (sluitrede) 13) Rechts...
Het slot. Bij een beschouwing geeft het slot nog eens een korte en krachtige samenvatting van de hoofdgedachte. Het geeft hiermee een antwoord op de probleemstelling/vraagstelling die in de inleiding centraal stond. Ook dit antwoord is weer aftastend.
De uitsmijter is een laatste zin, citaat of anekdote die bij de lezer blijft hangen. De uitsmijter is het laatste wat de lezer leest, het is voor jou als schrijver de laatste mogelijkheid om een blijvende indruk te maken!
De uitsmijter. Nee, niet het gebakken ei. Het is een verzamelnaam voor doordenkers, paradoxen, opvallende details en ironie. Het kan ook een afsluiting met een knipoog zijn of een aforisme of een grappige vraag.
In theorie kan je nog zakken bij je verdediging, maar enkel als blijkt dat je plagiaat hebt gepleegd of wellicht ook als blijkt dat je je scriptie door iemand anders hebt laten schrijven.
Uiteindelijk draait het om de inhoud. Vertel de verdediging als een verhaal, en vertel het alsof je er alles van weet. Zo kom je overtuigend en met zelfvertrouwen over. Het is dan makkelijker om je publiek mee te nemen in het verhaal van je scriptie.