De Energique maaltijd bestaat voor het overgrote deel uit vers rauw vlees aangevuld met voldoende vezels, oliën en vitamines en mineralen.
Uit een universitair onderzoek naar de hondenvoeding van Energique is gebleken dat bijna 90% van de voeding verteerd en opgenomen wordt in het lichaam van de hond. De hond heeft vrijwel geen moeite om de voeding goed te verteren. De voeding van Energique is gemaakt van topkwaliteit kip en rundvlees.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Advies van onze dierenarts
Wil je je hond of kat goed uitgebalanceerde voeren, dan is droog- en blikvoer de meest gemakkelijke, maar ook de meest veilige oplossing. Kies in dat geval voor 100% natuurlijke voeding, zonder geur-, kleur- en smaakstoffen.
Het geven van alleen natvoer helpt daarentegen weer niet bij het sterk houden van de tanden. Honden zouden hun eten (nog) sneller naar binnen werken en er bijna niet op kauwen, waardoor ze de eerste stap van de spijsvertering overslaan.
Rauw vlees kan bacteriën en parasieten bevatten die zeer schadelijk kunnen zijn en zelfs levensbedreigend. Koop altijd rauw vlees van goede kwaliteit en bewaar het altijd in de koelkast. Buiten de koelkast bederft rauw vlees snel en dat kan bijzonder schadelijk zijn voor uw hond.
Op zich mogen honden zowel gekookte als rauwe eieren eten. Veelal wordt afgeraden om rauwe eieren te geven aan je hond omdat ze een bron van Salmonella kunnen zijn. Ook kunnen eieren als ze slecht worden andere bacteriën laten groeien. Maar ook rauw kan een ei een goede toevoeging zijn op het dieet van je hond.
Het verteringsstelsel is relatief kort en kan eiwitten en vetten zeer goed verteren. Rauw voer sluit het meest aan op wat de hond nodig heeft.Hierdoor worden de organen minder belast.
Over het algemeen hebben honden geen problemen met het gecombineerd voeren van brok en vlees.
Rick: 'Honden hebben geen ingrediënten nodig maar voedingsstoffen. Die zitten in ingrediënten. Dat betekent dus niet dat honden per sé een bepaald ingrediënt, zoals vlees, nodig hebben. Dat staat ook in de richtlijnen over hondenvoer: er moeten bepaalde voedingsstoffen inzitten, zoals eiwit, vitamine A of vitamine D.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Gekookte kip met rijst is achterhaald
Naast dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe voeding, kan het lichaam van een hond ook vrij weinig met rijst. Honden zijn niet in staat om grote hoeveelheden rijst te verteren en daarnaast bevat rijst ook weinig voedingswaarde.
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Denk hierbij aan producten zoals energiedrankjes, koffie, thee, frisdrank, chocolade en verschillende soorten snoep. Het beste kan je dus helemaal geen voeding voor menselijke consumptie aan je hond geven.
De ziekte van Aujeszky is bovendien ongeneeslijk. Daarom adviseren we om geen rauw varkensvlees te geven aan je hond. Het is het risico niet waard!
Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer. De meeste honden vinden natte hondenvoeding heerlijk! Het bestaat vooral uit vlees en groenten en is een traktatie vanwege de aantrekkelijke geur en smaak.
Een hond kan net als een mens best een paar dagen overleven zonder te eten, al is het wel belangrijk dat het dier goed blijft drinken. Geen reden tot paniek dus!
Als je hond zijn brokken niet wil eten kun je als eerste gewoon eens proberen de brokken wat aan te mengen met lauwwarm water. De geur komt dan meer vrij. Het voordeel is ook dat je hond direct wat meer vocht krijgt. Voor het gebit van je hond kan dit wel minder goed wanneer je dit altijd zo zou geven.