Je kunt niet bij alle Nederlandse geldverstrekkers een hypotheek afsluiten voor een woning in het buitenland. Toch zijn er mogelijkheden. Een hypotheek via een Nederlandse bank voor een tweede woning in het buitenland is alleen mogelijk als je al een eigen woning in Nederland bezit.
Wil je in Nederland een woning in het buitenland financieren, dan kan dat alleen als het gaat om een vakantiewoning waar je af en toe verblijft. Dat geldt zowel voor een hypotheek als voor een persoonlijke lening. Je moet hier wonen en een Nederlandse bankrekening hebben.
Veelgestelde vragen over een huis kopen in het buitenland
Dan kun je maximaal 70 procent van de aankoopprijs of van de taxatiewaarde lenen. Je moet dus ruim 30 procent zelf kunnen financieren.
Elk land hanteert weer een eigen regelgeving. Daardoor is het heel lastig om een hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse bank voor een huis dat je in het buitenland wilt kopen. Momenteel zijn er alleen concrete mogelijkheden voor een hypotheek bij woningen in Frankrijk, Duitsland en België.
Bij het kopen van een huis in Spanje, is het mogelijk om als niet-resident maximaal 70% van de verkoopprijs (of taxatiewaarde, die vaak lager ligt) te financieren. De overige 30% van de verkoopprijs zul je zelf moeten kunnen inbrengen. Daarnaast zijn er nog de kosten koper, dit is gemiddeld 15% van de verkoopprijs.
Het maximale hypotheekbedrag voor een financiering in Spanje bedraagt bij benadering 70% van de waarde van de koopprijs of de taxatiewaarde (de laagste van de twee). Het resterende gedeelte van de koopsom (30%), plus de kosten voor de aankoop dient u zelf in te leggen (10% tot 12%).
Banken in Spanje vereisen een inbreng van ten minste 30 procent van de koopsom voor de aankoop van een woning die niet uw hoofdverblijf is. Bij een aankoopprijs van 250.000 euro moet dus minimaal 75.000 euro eigen vermogen meegebracht worden + de aankoopkosten.
Een Nederlandse hypotheek voor een huis in Spanje is zeker mogelijk!
De Europese wetgeving legt geen beperkingen op aan kredieten en leningen die in een ander EU-land worden afgesloten. Dat betekent dat je het recht hebt om als Nederlander of met een andere Europese nationaliteit een lening in het buitenland aan te vragen.
Na uw emigratie heeft u waarschijnlijk geen inkomen meer in Nederland. De hypotheekrente leidt dan niet direct tot een teruggave, maar tot een verlies. Dit verlies is te verrekenen met positief inkomen van 3 jaar terug tot en met 9 jaar vooruit.
Kan ik nog lenen zonder eigen inbreng in 2022? Ja, je kan heel uitzonderlijk nog lenen zonder eigen inbreng. Met 100% bedoelen we standaard een hypothecaire lening voor de volledige aankoopprijs van je woning (zonder notariskosten en registratiebelasting).
Geld lenen bij buitenlandse bank in Nederland
U kunt wel geld lenen bij een buitenlandse bank die ook in Nederland gevestigd is. Zo zijn er steeds meer buitenlandse banken die zich in Nederland vestigen via dochterondernemingen om zo hun werkgebied uit te breiden.
De gangbare regel is dat u 20% van de aankoopprijs zelf moet kunnen leggen, voor de overige 80% kan u naar de bank voor een lening. Stel dat u een appartement van 220.000 euro wil kopen, dan zou u dus 44.000 euro zelf moeten ophoesten en de overige 176.000 euro lenen.
Over het algemeen kunt u als buitenlander in Spanje maximaal 70% van de aankoopprijs of van de taxatiewaarde lenen.
70% van de woningwaarde
Duitse banken financieren in de meeste gevallen niet meer dan 70 procent van de woningwaarde. Dit houdt in dat je 30 procent eigen geld in moet leggen voor alleen al de woning. Daar komen de overige kosten nog bij, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten.
Ben je getrouwd of woon je alleen? Deze factoren wegen mee in de beoordeling of en hoeveel geld je kunt lenen. Als je thuiswonend bent en je hebt een tijdelijk dienstverband, dan kun je geen lening aanvragen. Als je een gezin hebt, heb je meer en hogere vaste maandelijkse lasten dan iemand alleen.
Hoeveel leningen mag je hebben volgens de 1/3 regel
Deze regel stelt dat je maximaal 1/3 van je netto inkomen aan leningen mag besteden. Ben je samenwonend of gehuwd dan mag je beide netto-inkomens natuurlijk bij elkaar optellen en daar 1/3 van nemen.
U wilt geld lenen zonder BKR toetsing? Dat is helaas voor u niet mogelijk. In Nederland moeten kredietverstrekkers namelijk verplicht toetsing doen bij het BKR alvorens ze een krediet mogen verstrekken. Alle banken en kredietverstrekkers zijn deelnemer bij het BKR.
Je hebt een negatieve bkr-registratie.Je inkomen is niet hoog genoeg om verantwoord te kunnen lenen. Je moet met je inkomen immers wel de maandlasten van je lening kunnen betalen. Je hebt geen vast inkomen, bijvoorbeeld omdat je ondernemer bent of omdat je tijdelijk WW ontvangt.
Het korte antwoord: ja. Het wordt zelfs sterk aangemoedigd door de Spaanse regering, gezien de waarde van buitenlandse investeringen die in de lokale onroerendgoedmarkt worden geïnjecteerd door buitenlanders die onroerend goed uit het buitenland in Spanje kopen.
Overwaarde inzetten bij aankoop Spaanse woning
Als je een flink bedrag hebt (+ eventueel spaargeld), dan kun je mogelijk cash de woning kopen. Een meer gebruikelijk manier is om een déél te financieren met een Spaanse Hypotheek. Het is namelijk gebruikelijk om slechts 70% van de woning te mogen financieren.
Eventuele overwaarde opnemen in Spanje kan niet. U kunt alleen een hypotheek in Spanje vestigen bij aankoop, niet achteraf. Sluit dus de hypotheek in Spanje. Dan blijft u liquide in Nederland.
Als u in Spanje woont moet u in maart een aangifte Inkomstenbelasting indienen indien u in het buitenland een vermogen heeft dat hoger is dan € 50.000.
Belangrijkste reden om een huis te kopen in Spanje
Belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk het klimaat. Juist in het noorden van Europa zijn de zomers niet zo stabiel, maar ook in de winter is het beter toeven aan de Middellandse Zee. Vooral het hogere aantal zonne-uren maakt een wereld van verschil.
Wonen in Spanje is goedkoper dan wonen in Nederland. De huurprijzen en de prijs van levensmiddelen liggen een stuk lager dan bij ons. Het leven in Spanje een stuk goedkoper dan we in Nederland gewend zijn. De gemiddelde huurprijs en de kosten voor je levensonderhoud zijn lager dan in Nederland.