Die beweging vertonen de bloemen dankzij de combinatie van het zonlicht én een interne klok. Die combi versterkt de groei van de zonnebloemen en zorgt ervoor dat ze als volwassen plant richting het oosten kijken, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.
Volgens de onderzoekers zijn in zonnebloemen twee mechanismen aan het werk. Het eerste regelt de groei, op basis van de beschikbare zonne-energie. Het tweede, beïnvloed door de biologische klok van de plant en de richting van het zonlicht, zorgt ervoor dat de stengel ongelijkmatig groeit en zo de zon volgt.
Dit kan komen doordat de bloem te rauw van de plant is gehaald bij de kweker, waardoor de bloem niet genoeg kracht heeft zich te ontwikkelen tot bloem. Hierbij moet deze dan een handje geholpen worden. De slap hangende bloemen kunt u strak oprollen in een krant en opnieuw schuin afsnijden.
Wanneer de bloemknop van de zonnebloem nog niet geopend is, draait deze op zonnige dagen met de zon mee van oost naar west. 's Nachts draait de bloemknop terug naar het oosten. Dit fenomeen heet heliotropisme en is mogelijk door een flexibel segment van de stengel onder de bloemknop.
Dit verschijnsel heet heliotropisme. Bij zonsopkomst keert de zonnebloem terug naar de oostelijke stand om vervolgens weer mee te draaien met de zon.
Bijna alle planten groeien in de richting van de zon of een andere lichtbron. Planten hebben immers licht nodig voor de fotosynthese: het chemische proces waardoor ze groeien.
De zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen.
Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
Als je lichamelijk beperkt bent door ziekte of handicap en behoefte hebt aan bijvoorbeeld een dagje uit of een bezoek van een vrijwilliger, dan kun je je aanmelden bij een Zonnebloemafdeling bij jou in de buurt. Je kunt dan bezoek ontvangen of meedoen met activiteiten die de Zonnebloem organiseert.
Hark de grond aan tot je een kruimelige en lichte structuur krijgt. Plant de zaadjes 1,5 cm diep en zet ze 10 cm uit elkaar. Geef goed water. Zodra de zaden ontkiemd zijn, dun je ze uit tot ze 45 cm uit elkaar staan.
Hoewel zonnebloemen goed tegen droogte kunnen bescherm je ze beter wel tegen extreme en langdurige droogte in de zomer. Geef zonnebloemen niet te veel water, dan krijg je slappe planten met stelen die vol water zitten. Ze vallen sneller om en breken af bij harde wind.
Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten.Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
De zonnebloem heeft veel direct zonlicht nodig, zo'n 6-8 uur per dag. Zet de zonnebloem plant daarom op een plek in de volle zon, maar wel beschut uit de wind.
De zonnebloem is ook nog eens een ongelooflijk slimme bloem. De bloem weet namelijk precies waar de zon is; naar die kant draait de bloem z'n 'gezicht'. Kijk maar eens goed als je in Frankrijk die prachtige gele zonnebloemvelden ziet; de meeste zonnebloemen kijken dezelfde kant op!
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Dat zijn van boven naar beneden het zonnedek, het salondek, het hoofddek en het onderdek.
De graspieper eet voornamelijk insecten en spinnen.Buiten de broedtijd eet hij ook wel zaden van de grond. Deze graspieper gebruikt de zonnebloem als uitkijkpunt. Voordat de zonnebloempitten gegeten kunnen worden moet de bloem verder uitdrogen of kaalgeplukt worden.
Meer over onze zonnebloem
Vogels zijn gek op de zaden. Deze soort krijgt meerdere bloemen per stengel. Je hebt er dus extra lang plezier van. Wil je onze Zonnebloem zaadjes kopen?
De bloem staat ook wel symbool voor liefde en vrolijkheid. Ze kunnen tot wel drie meter hoog worden. De zonnebloem is een eenjarige plant en behoort tot de composietenfamilie.
En tot slot, natuurlijk zijn er bepaalde bloemen die veel beter tegen de warmte en zon kunnen dan andere. Kies met deze hitte daarom voor Zonnebloemen, Delphiniums/Ridderspoor, Gladiolen, Alstromeria's, Gerbera's en Scabiosa's. Daar geniet je in de zomer langer van!
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Volgroeide zonnebloemen draaien niet mee met de zon, zij richten hun bloem de hele dag strak op het oosten. Hierdoor warmen zij sneller op en trekken zo meer bestuivers aan. 'Bijen houden van warme bloemen', aldus Stacey Harmer, een moleculair biologe en medeauteur van de studie die vrijdag in Science.
De gemiddelde levensduur van gesneden zonnebloemen is 4-5 dagen, hoewel goed verzorgde zonnebloemen wel 12 dagen kunnen meegaan. Deze winterharde bloesems zijn een favoriet onder mensen die gemak belangrijker vinden dan constant onderhoud, omdat ze er drie weken mooi uit kunnen zien zonder water.
Plaats ze in vers kraanwater en voeg een paar druppeltjes chloor toe (echt maar een paar druppeltjes). Dit is om bacteriegroei tegen te gaan. Zorg dat 1/3 van de steel in het water staat, geen blad in het water! Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit.