Het grote verschil tussen spierreuma en fibromyalgie is vooral de oorzaak. Spierreuma is een 'auto-immuunziekte', waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert.Bij fibromyalgie is de oorzaak nog onduidelijk. De behandeling van spierreuma bestaat uit ontstekingsremmende medicatie en fysiotherapie.
Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist. De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd.
Wat is het verschil tussen fibromyalgie en reuma? Reumapatiënten hebben steeds erger wordende klachten aan hun gewrichten. Met name pijnklachten. Fibromyalgie geeft ook gewrichtspijn, maar heeft daarnaast nog veel meer (pijn)symptomen.
De termen spierreuma en fibromyalgie worden nogal eens door elkaar gebruikt. Hoewel de aandoeningen veel op elkaar lijken, zijn het twee verschillende ziektebeelden. Fibromyalgie wordt echter ook wel 'weke delen reuma' genoemd en kan daarmee worden gezien als een vorm van reuma.
Ook symptomen van stijfheid, hoofdpijn, darmklachten en concentratie- en geheugenstoornissen komen bij fibromyalgie voor. Bij spierreuma zitten de klachten vaak in de nek-, schouder- en heupregio. Ook zijn ze veelal symmetrisch, terwijl er bij fybromyalgie vaak meer atypische klachten zijn.
Fibromyalgie heet ook 'weke delen-reuma'.
Het verschil tussen CVS en fibromyalgie ligt voornamelijk in het aspect van pijn: bij CVS gaat het vooral om spiervermoeidheid, terwijl bij fibromyalgie spierpijn overheerst. Een ander belangrijk verschil bij fibromyalgie in vergelijking met CVS is het verstoorde slaappatroon.
Val je tijdens je werk uit door de klachten die fibromyalgie kunnen veroorzaken en ben je minimaal twee jaar ziek, dan kom je misschien in aanmerking voor een WIA-uitkering. De WIA valt uiteen in twee soorten uitkeringen, de IVA en de WGA.
Spierreuma is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte keert uw afweersysteem zich tegen uw eigen lichaam. De belangrijkste klachten bij spierreuma zijn pijn en stijfheid in de nek, schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen. De ziekte gaan bijna altijd over.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Vermijd zo veel mogelijk de geraffineerde suikers, maar kies voor vezelrijke en volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten. Probeer niet te veel dierlijke vetten te gebruiken, zoals vette vleessoorten. Onverzadigde vetten uit olie, noten, pitten, zaden, vette vis en avocado zijn wel goed.
Iedereen kan fibromyalgie krijgen, kinderen, jongeren en volwassenen. Er is geen leeftijd of sekse aan verbonden.
Als er sprake is van spierreuma, zijn de ontstekingswaardes in het bloed, zoals BSE en CRP, meestal verhoogd.
Het meest gebruikte medicijn bij fibromyalgie is paracetamol. Het is een pijnstiller met relatief weinig bijwerkingen.
Om te testen of je fibromyalgie hebt, kan een reumatoloog onderzoek doen naar tenderpoints, ook wel drukpunten genoemd. Het onderzoek gebeurt volgens een vast protocol. De arts zal een druk uitoefenen op de tenderpoints Als dit pijn doet noemen we dit een positieve tenderpoint.
Spierreuma behandelen we met Prednison. Na enkele dagen, soms al meteen, verdwijnen hiermee de klachten. De ziekte dooft gemiddeld na twee tot drie jaar weer uit. De medicijnen worden dan langzaam afgebouwd.
Mensen met andere soorten reuma gebruiken soms al rituximab. Bij spierreuma schrijven reumatologen het medicijn echter nog niet voor. Het toedienen van rituximab gaat via een infuus en hoeft maar één keer te gebeuren.
Er zijn geen specifieke onderzoeken om spierreuma vast te stellen. Meestal herkent de reumatoloog spierreuma op basis van uw klachten en een lichamelijk onderzoek. De reumatoloog kan ook bloedonderzoek laten doen. Een bloedonderzoek alleen is niet genoeg om de diagnose te stellen.
Het arbeidsongeschiktheidspercentage wordt beoordeeld door een arbeidsdeskundige en een verzekeringsarts van het UWV. Bij fibromyalgie wordt gekeken naar mogelijkheden en niet naar klachten. Indien u 35% of méér arbeidsongeschikt blijkt te zijn, dan kunt u een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen.
De behandelingen van het Fibrocentrum worden door alle zorgverzekeraars voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je voor deze vergoedingen in aanmerking komen dan heb je een geldige verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig. Voor fysiotherapie is er geen verwijzing nodig.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit onderzoek van dr. Ewa Klaver-Król uit Twente.
Er schijnt een afwijking van teveel glutamate in de hersenen van Fibromyalgie patienten te zitten! Glutamaat is een activerende neurotransmitter, en het belang daarvan blijkt nu uit een editorial in een medisch tijdschrift, van de hand van onderzoeker uit de afdeling anesthesiologie van de Universiteit van Michigan.
Hoe voelt een fibromyalgie-aanval aan? Iedereen met fibromyalgie kan een of meer van de volgende symptomen ervaren: aanhoudende pijn in verschillende gebieden van het lichaam, zoals de heupen, dijen, nek en rug.duizeligheid.chronische vermoeidheid, zelfs na een goede nachtrust.
Uit verschillende dossiers is gebleken dat een persoon die zich aandient met een diagnose van lupus of fibromyalgie geen handicappercentage toegekend krijgt.