Een van de voordelen van moedermelk boven kunstvoeding is dat het een levende vloeistof is. Het past zich aan de wisselende omstandigheden van jouw baby aan. Dus als je baby ziek wordt, maakt je lichaam extra witte bloedcellen en antistoffen aan die in je moedermelk terechtkomen en de infectie helpen bestrijden.
Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. En het geven van borstvoeding is ook goed voor jouw gezondheid. Het advies is om 6 maanden borstvoeding te geven, en daarna zolang moeder en kind dat willen en zich daar prettig bij voelen.
Ook kan de vader direct al bij deze zorg betrokken worden. Flesvoeding heeft ook een paar nadelen: je moet het kopen, het kost relatief veel geld, je moet eraan denken om voldoende mee te nemen, het altijd op temperatuur brengen en op de hygiëne te letten.
Natuurlijke bescherming. Bijzonder is dat borstvoeding ook afweerstoffen bevat. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak ziek zijn. Borstvoeding verkleint de kans op maag- en darminfecties, infectieziektes en allergische aandoeningen.
Moedermelk is altijd van goede kwaliteit! Uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van moedermelk heel constant is. Iedere moeder maakt goede kwaliteitsmelk voor haar eigen kind. Het kan wel zijn dat je te weinig melk aanmaakt en daarin vind het fabelverhaal ook zijn oorsprong.
Borstvoeding geven is op zich niet vermoeiend. Zodra je een comfortabele houding hebt gevonden en je baby goed is aangelegd, vereisen de voedingen geen specifieke vorm van lichaamsbeweging.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Vrouwen kunnen verschillende redenen hebben waarom ze ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven, zoals een negatieve ervaring met borstvoeding in het verleden, seksueel misbruik, of een omgeving waarin borstvoeding niet vanzelfsprekend is of gestimuleerd wordt."
Borstvoeding op gang brengen
In principe kan iedereen borstvoeding geven. Bij twee procent van de vrouwen is het vanwege lichamelijke oorzaken niet mogelijk. Borstvoeding vraagt vaak wel inspanning en doorzettingsvermogen.
Wetenschappers hebben die moedermelk nauwkeurig onder de loep genomen. Met de resultaten van hun onderzoek werd flesvoeding zo aangepast dat je kindje alle voedingsstoffen krijgt. Dat maakt van flesvoeding een prima alternatief. Bovendien geef je beter een flesje met veel liefde dan borstvoeding tegen je zin.
Sommige moeders kiezen ervoor om niet uitsluitend borstvoeding te geven, maar dit te combineren met de fles. Drinken uit de borst kun je op twee manieren aanvullen: met afgekolfde borstvoeding of met kunstvoeding. Redenen om borst- en flesvoeding te combineren: Er is onvoldoende moedermelk.
Moedermelk en flesvoeding zijn zeker te combineren. Het kan echter wel een tijdje duren voordat jij en de baby gewend zijn aan die combinatie.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Na dat eerste half jaar kan er bijvoeding geïntroduceerd worden, maar blijft borstvoeding de belangrijkste voedingsbron.
Je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan. Zo bouw je stapje voor stapje af. Geleidelijk de melkproductie afbouwen kun je doen door de borstvoedingen één voor één te vervangen door voeding uit de fles.
Van de pasgeboren baby's krijgt 69% volledige borstvoeding
In 2018 startte 69% van de moeders na de geboorte met borstvoeding en 25% startte met kunstvoeding. Na zes maanden gaf 19% van de moeders volledige borstvoeding en 72% kunstvoeding.
Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor. Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het klierweefsel in je borsten zich onder invloed van hormonen. Dit gebeurt als voorbereiding op de melkproductie na de bevalling.
De nodige energie
Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.
Het is niet bewezen dat koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola via de voeding van de moeder darmkrampen kunnen veroorzaken bij kinderen die borstvoeding krijgen. Krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat de moeder eet.
De kilo's die je lichaam als reserve heeft aangelegd voor de periode van borstvoeding zitten er direct na de bevalling natuurlijk nog. Maar door het geven van borstvoeding raak je die langzaam kwijt. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en je langzaam afvalt.
Hoe kun je wel afvallen tijdens het geven van borstvoeding
Meestal is een combinatie van gezonder eten, minder snoepen, en meer bewegen al voldoende om extra gewicht kwijt te raken. Je lijf heeft er 9 maanden over gedaan om aan te komen, en het kan ook wel even duren voor je het weer kwijt bent.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen. Het is een heerlijke tijd, met veel momenten om van te genieten.
Na de bevalling begint het proces van ontzwangeren, waarbij het lichaam deze veranderingen geleidelijk aan omkeert.Je keert terug naar de toestand zoals die was voordat je zwanger raakte. Dit proces kan enkele weken tot enkele maanden duren en gaat gepaard met verschillende symptomen.
Heeft mijn baby de eerste zes maanden echt alleen moedermelk nodig? Ja. Moedermelk geeft je baby alles wat hij in de eerste levensmaanden nodig heeft. Als hij alleen borstvoeding krijgt, heeft hij niet eens water nodig!
In 2018 startte 69 procent van de moeders na de geboorte met borstvoeding, blijkt uit onderzoek. Na zes maanden gaf 19 procent van de moeders nog volledige borstvoeding. Na een jaar was dat nog 9 procent. Volgens lactatiekundige De Graaf is borstvoeding goed voor een baby en zelfs peuter.