Gstaad is van oudsher een gebied voor de rijken der aarde, wat terug te zien is in de klassieke hotels, restaurants en winkels in het dorp. Hoewel Gstaad niet over de wintersporthistorie van Sankt Moritz beschikt, kun je hier prima terecht als je op zoek bent naar de grandeur van vervlogen tijden.
Van oudsher trekken de Alpen jaarlijks duizenden wintersportliefhebbers naar de pistes. Plaatsen als Arlberg, Obergurgl en Obertaurn zijn ieder jaar voorzien van een dik pak sneeuw waardoor ze tot meest sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk behoren.
Waar kan je skiën in Duitsland? Winterberg in het Sauerland, het Beierse Woud, het Zwarte Woud of de Duitse Alpen, het zijn prima wintersportgebieden: je kan er terecht om te skiën, snowboarden of langlaufen. Skiën in Duitsland is bovendien een stuk goedkoper dan wintersport in Frankrijk of Oostenrijk.
Gaan we uit van gemiddelde keuzes, dan zijn de meeste mensen voor een week wintersport zo'n € 1000,- per persoon kwijt. Het merendeel van deze mensen gaat dan in Oostenrijk op wintersport vakantie en kiest voor een hotel met drie of vier sterren of een pension.
Het goedkoopste skigebied van Oostenrijk komt pas op de zevende plaats van de index. Die plaats is weggelegd voor Grossglockner Heiligenblut. Met 55 km aan skipistes is dit de goedkoopste Oostenrijkse wintersportplaats. Een dagskipas kost hier in het hoogseizoen 48 euro.
Uit onderzoek blijkt dat skiën een zeer positief effect heeft op veel aspecten van coördinatie in het algemeen en balans en houding in het bijzonder. Dit wordt zowel bij jeugdige, volwassenen als bij oudere skiërs gevonden. Voor de oudere groep draagt dit bij aan betere beweging met veel mogelijke voordelen.
Jazeker. Als je nog nooit hebt geskied, is het niet alleen gevaarlijk voor je om alleen de berg op te gaan, maar ook voor de mensen om je heen. Statistisch gezien worden de meeste verwondingen als gevolg van een botsing tussen twee skiërs veroorzaakt door een beginner. Maar dat zou je niet af moeten schrikken.
Zonder les de piste af
Fout gedacht, want als je voor het eerst gaat skiën of snowboarden, heb je les nodig. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen!
Zomer. De zomermaanden zijn in Duitsland gemiddeld iets warmer dan in Nederland. Hierdoor is de kans op een hittegolf of tropisch weer iets groter. Vooral in het oosten en in het zuiden van het land is het klimaat wat continentaler dan de rest van Duitsland, waardoor de zomers heet en droog kunnen zijn.
Door zijn beschutte ligging is het Zwarte Woud de warmste streek van Duitsland.
De actuele sneeuwhoogte is in Winterberg momenteel zo'n 50 cm hoog. In het dal kun je rekenen op ongeveer dezelfde hoeveelheid sneeuw.
Oostenrijk is veruit het populairste land en trekt 60 tot 65 procent van alle Nederlandse wintersporters. Dit is dan ook de reden dat er veel populaire Oostenrijkse wintersport bestemmingen zijn. Wij delen graag twee van deze prachtige, maar zeker ook gezellige plekken.
Het skigebied rond Winterberg, de Skiliftkarussell Winterberg, is vooral geschikt voor de beginnende skiër, dankzij de ruime keus aan blauwe pistes. Natuurlijk zijn er ook rode afdalingen en zelfs een paar zwarte pistes voor de gevorderde wintersporter.
Jaarlijks biedt Winterberg 90 dagen sneeuwzekerheid. Van half december tot half maart kan er geskiet worden. Het skioord beschikt namelijk over 260 moderne sneeuwkanonnen die ingezet kunnen worden om de natuur een handje te helpen.
Het skigebied Les 3 Vallées – Val Thorens/Les Menuires/Méribel/Courchevel is het grootste skigebied in Europa. Het aantal km piste bedraagt 600 km.