Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.
Zorg dus dat je het brood na het bakken direct uit de vorm of van de bakplaat haalt en laat afkoelen op een rooster. Laat vers brood helemaal afkoelen voordat je het in een (brood)zak doet en snijd het pas aan als het niet meer warm is.
Ga met je vingers of een zacht voorwerp zoals een pollepel, het brood vanuit de midden-bovenkant openmaken en haal het brood, van binnenuit stukje bij beetje weg. Je zal merken dat het brood aan de randen en onderin mogelijk vast blijft zitten. Dat is geen probleem.
Een broodbakmachine warmt voor het bakken langzaam op, waardoor je de stoot hitte in het begin mist die brood zo knapperig maakt. Het wordt dus nooit echt goed brood.
Wat bespaart het zelf bakken van brood? Als we jaarlijks meer dan 100 broden nodig hebben ( 2 per week ) dan sparen we 85 cent uit per brood. Op jaarbasis spreken we hier dus over een besparing van 88,4 Euro. Zonder de afschrijving van de broodbakmachine bespaar je bijna 110 Euro.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Snel het brood uit de machine halen
Haal je brood zo snel mogelijk uit het blik als het klaar is. Als het brood nog warm is komt het makkelijker eruit en daarmee hou je de gaten die de deeghaak maakt beperkt. Een afgekoeld brood is sterker waardoor het beter aan de deeghaak hecht en daarom zullen de gaten groter zijn.
Het brood is ingezakt
Indien je brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan was het deeg te vochtig. Probeer iets minder water toe te voegen. Wanneer je geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat deze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze droog voordat je ze toevoegt. Het brood kan ook overrezen zijn.
Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.
Krokant of zacht, zó gaat je brood langer mee
Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
Tussen de 65-100°C stollen de eiwitten en verstijfselt het zetmeel, maar is het kruim nog plakkerig vanwege de grotere hoeveelheid vocht. Bak het langere tijd op een lagere temperatuur. De deeg is te slap. Door de grotere hoeveelheid vocht duurt het langer voordat het brood voldoende is afgebakken.
Brood kan je het beste bewaren in een plastic zak, die je opbergt in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is, dus zonder kruimels en condens.
Een broodtrommel beschermt je brood tegen luchtvochtigheid. Zo kan er niet snel schimmel ontstaan. Daarnaast blijft in een broodtrommel de luchttoevoer gewaarborgd, zodat de krokantheid van je broodkosten blijft bewaard.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals.
Het brood is te sterk gerezen, iets minder gist gebruiken. Het deeg bevat te weinig vocht. Er zijn te veel hele graankorrels of zaden toegevoegd; deze zuigen het water op.
Iets zuurs (of dat nu azijn of citroensap of vit c) is, vergroot de elasticiteit van het deeg en neutraliseert de gistsmaak. De azijn proef je niet, het is ook echt maar een heel klein beetje azijn (6 gram op 500 gram meel).
Tips. Als eerste, gebruik niet té veel gist. Te veel gist zal de smaak beïnvloeden van het brood, "je proeft de gist". Als tweede, gist is relatief het duurste ingrediënt bij de bereiding van het brood.
Een beproefde methode: eerst zout en water in de bakvorm, daarna meel of bloem het water bedekken, daarna de gist er bovenop en eventueel andere ingrediënten zoals enzymmix of broodverbeteraar.
Voor broden die je maakt met volkorenmeel van tarwe of spelt kan je een verhouding, tussen bakvorminhoud (ml) en gewicht meel (gram), aanhouden van 3,7 op 1. Een voorbeeld, de bakvorm heeft een inhoud van 1100 ml, dan moet de hoeveelheid meel in het recept zijn: 1100/3,7=297 gram (praktisch dus 300 gram).
Stel een hogere, relatieve vochtigheid in en hou rekening met de lucht- en omgevingstemperatuur. Relatieve vochtigheid in rijskast te hoog: Een taaie korst wordt gevormd tijdens het bakken en er ontstaan kleine gaten net onder de korst. Stel een lagere, relatieve vochtigheid in.
De eerste twee uur warmt hij een beetje op voor het rijzen van het deeg en gebruikt hij de motor (110 Watt) voor het kneden. Als de machine ongeveer 1,2 kWh gebruikt voor een brood. Met een gemiddelde kWh prijs van 23 cent, kom je op 28 cent per brood.
Kortom, als je op zoek bent naar de beste broodbakmachine van 2021, dan zal geen betere broodbakmachine als de Panasonic SD-YR2550SXE vinden!
Bloem van tarwe is de meest algemene bloemsoort. Tarwebloem is ideaal om vers brood van te bakken.