De elektrische messenslijper van Chef'sChoice komt onder meer als beste uit de test, door de elektrische messenslijper over meerdere fasen beschikt. Deze fasen bestaan uit voorslijpen, slijpen en polijsten. Hij heeft een slijphoek van 20˚.
Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd. Is snelheid voor jou het belangrijkst, kies dan de Vulkanus.
Een aanzetstaal is alleen nodig als je je mes erg veel gebruikt. Het houd je mes langer scherp. Ideaal als je de hele dag in de keuken moet staan en geen tijd hebt om het mes te slijpen. Het kan een bot geworden mes echter niet weer scherp slijpen.
Ze werken door je mes achtereenvolgens enkele malen vanaf de hiel tot de punt door twee of drie verschillende sleuven te trekken. Doordat de hoek vaststaat, kun je dit in principe niet verkeerd doen. In de sleuven bevinden zich roterende gediamanteerde en/of keramische slijpschijven, waarlangs je je mes beweegt.
Er zijn messen die minder onderhoud nodig hebben dan andere, maar de meeste keukenmessen moeten regelmatig geslepen worden. In deze gids leggen we je alle messenslijpers uit en de voor- en nadelen van elke soort. Keramische messen kun je niet te slijpen. Die zullen dit niet overleven.
Bij normaal gebruik wijst de praktijk uit dat je na ongeveer een maand je messen moet slijpen. Pas na het slijpen merk je vaak hoe bot je mes was geworden. Wacht hiermee ook zeker niet te lang, want hoe botter je het mes laat worden, hoe meer staal je weg zult moeten nemen om de snede te herstellen.
Geen probleem, slijpen kun je prima zelf! Je hoeft er echt niet zo handig voor te zijn, iedereen kan het. Al na een paar keer slijpen, goedkoper dan de professionele slijper en vaak nog scherper ook.
Je kunt hem echter ook gebruiken om brood- en kartelmessen te slijpen. Hiervoor zet je aan de kant waar de kartels ingeslepen zijn de hoekige kant van het slijpstaafje op. Aan de andere kant zet je de vlakke kant van het slijpstaafje in de houder.
Kortom, gekartelde tafelmessen kunnen een leven lang meegaan, als ze met het juiste gereedschap worden geslepen. deMessenslijper.nl slijpt met dat gereedschap (methode 3) bijna alle kartels. Ook slijp ik alle brood-, tomaten-, worst- en steakmessen met methode 2 als er geen schijf voor uw specifieke mes is.
Met een aanzetstaal kan je geen mes slijpen. Bij het slijpen van een mes wordt er, in tegenstelling tot wat bij het aanzetten gebeurt, staal verwijderd. Om je mes lange tijd van goede kwaliteit te houden, onderhoud je het mes door het ongeveer eens per week aan te zetten met het aanzetstaal.
Slijpen met een aanzetstaal
Let er steeds op dat je mes in een hoek van 15 à 20 graden zit ten opzichte van je aanzetstaal. Haal het volledige snijvlak van heft tot mespunt naar beneden en herhaal aan beide kanten. Doe dit enkele keren tot je mes weer helemaal scherp is.
Gemiddeld: #1000 – #3000 – Als je keukenmessen een goede slijper nodig hebben om de rand van het lemmet weer scherp te krijgen, dan is deze slijpsteen je uitgangspunt. Gebruik deze steen voorzichtig, want het zal je mes slijten.
Messenslijpers koop je online bij Blokker.
Goede kwaliteit Blokker messenslijper die ervoor zorgt dat je messen vlijmscherp blijven. De onderkant is voorzien van anti-slip pads, dus de messenslijper zal niet verschuiven tijdens het slijpen.
#1 Brabantia Tasty+
Dit broodmes is als beste broodmes gebleken. Het mes is ideaal om sneetjes van brood te snijden, maar je kunt ook andere producten snijden zoals tomaten, komkommer en kaas. Het lemmet van dit broodmes is ijsgehard en is extra koolstofrijk.
In de slijperij van de Hollandse slijpservice kunnen kartels worden geslepen van 0,1 mm tot 10 mm. Afhankelijk van de toepassing, kwaliteit en dikte van het te slijpen gereedschap wordt de juiste kartel gekozen.
Leg het mes met de rand op tafel en slijp met de slijpstaaf langs de groeven. Op die manier kun je één kant van het mes slijpen. Aan de andere kant ontstaat dan een 'braam'. Deze kun je weghalen met dezelfde slijpstaaf of door het mes plat (of iets schuin) op een slijpsteen te leggen.
Keukenmessen kopen
Goede messen gaan een leven lang mee, tenminste, als je ze een beetje onderhoudt.
Kosten slijpen van koksmes
De prijs van een professionele slijpbeurt varieert van € 5 - € 7 per mes, en een mes zal tot vier keer per jaar geslepen moeten worden.
Pak een koffiekopje of mok en houd deze op de kop. Haal nu het mes dat je scherper wilt maken er tien à vijftien keer schuin langs. Doe hetzelfde met de andere kant van het mes. Herhaal dan beide kanten met vijf keer, vier keer, drie keer en twee keer.
Een aanzetstaal gebruik je om een mes dat in goede conditie verkeert net dat beetje scherper te maken. Met een aanzetstaal verwijder je geen materiaal, maar zorg je ervoor dat de microscopische metaaldeeltjes weer netjes uitgelijnd worden. In feite duw je de braam die ontstaat na regelmatig gebruik weer recht.
Ze gaan niet eeuwig mee, maar bij goed gebruik kunt u jarenlang plezier hebben van uw slijpsteen. Wanneer u uw slijpsteen iedere dag gebruikt en vele malen per dag, zal het wenselijk zijn de steen na enkele jaren te vervangen. Hoe vlak zijn de slijpstenen? DMT® diamant slijp/wetstenen zijn zeer vlak.