Deze nakomenlingen zijn in aquarium geboren en zijn gewend aan aquariumomstandigheden. Doordat de ouders van de nakomenlingen uit het wild komen is er geen sprake van inteelt. Hierdoor zijn de wildvangnakweek vissen vaak van goede kwaliteit. Wildvangnakweek worden ook wel F1 exemplaren genoemd.
Karper heeft stevig vlees met een karakteristieke aardse smaak, die goed samengaat met stevige smaakmakers als mierikswortel, uien en knoflook. Zoetige of zoet-zure sauzen met azijn, gember en donker bier passen goed bij deze vis, evenals pittige bereidingen met peper en paprika. De karper is een grondvis.
Denk hierbij aan tijgernoten, mais, kikkererwten en hennep. Karpers zijn er dol op en het kan op veel wateren dressuur doorbrekend werken.
Karperachtigen zijn slimme vissen en passen zich snel aan. Vaak zie je in drukke visvijvers dat de karpers hun voedsel juist van half water weghalen in plaats van de bodem. Dit omdat ze dat voedsel als 'veilig' beschouwen, alvorens het op de bodem ligt. De karper is daarnaast ook een sterke vis.
De kruiskarper is een kruising tussen de schubkarper en de giebel. Daardoor heeft deze geen baarddraden, zijn ze hoger gebouwd en ook erg sterk. Voor de karpers kun je het beste een voerplek aanmaken met wat pellets. Je vangt deze vis met maïs, wormen en pellets.
Reiskosten. Dealers van uitsluitend in Japan geboren koi, zoals Kiëta Koi, reizen een- tot tweemaal per jaar naar Japan om daar de beste vissen uit te kiezen. Dat brengt ook kosten met zich mee.
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Karpervissers zijn terecht enthousiast als er in de buurt van hun aas karper springt, want dit betek ent meestal actieve – en dus azende – vis. Er zijn meerdere theorieën waarom karpers springen, maar waarschijnlijk heeft het vooral te maken met parasieten en het reguleren van de zwemblaas.
"Een karper houdt het heel lang vol zonder water. Juist daarom is de karper zo populair bij Poolse viskwekerijen."
Karpervissen kun je het hele jaar door doen! De beste tijd is echter wanneer het water warmer is dan 14 graden Celsius. Karpers gaan dan het grootste deel van de dag actief zoeken naar eten.
Karpers en koi kunnen goed horen, daar de meesten vissen een frequentie kunnen horen boven de 1,000 hertz, kunnen koi tot 3 keer hogere tonen waarnemen tot boven de 3,000 hertz.
Schubkarper en warrelschubs
De schubkarper is de sterkste kweekvariant die we hebben.
Een rig tube met een leadclip en dan een onderlijn van maximaal 18 cm met haakmaat 6 of 8 is de beste keuze bij deze visserij. Omdat de karper op een heel klein oppervlak aast is het belangrijk dat je een korte onderlijn hebt zodat de karper bij een aanbeet zo snel mogelijk in contact komt met het lood.
Het wereldrecord karper werd op 18 mei 2015 gevangen op het privé water Euro Aqua door de Tsjech Thomas Krist op een gewicht van 105lb (48 kg).
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
De ideale waterdiepte om op karper te vissen ligt voornamelijk aan het jaargetijde en de daarmee samenhangende watertemperatuur. In het voorjaar kun je het beste ondiep, zeg maar tot 2 meter waterdiepte je montage afleggen.In de zomer kun je de karpers vangen tot een 6-tal meter.
Een compacte voerstek aanleggen
Compact voeren is en blijft een enorm effectieve manier om de karpers aan het azen te krijgen. Hierbij is het wel belangrijk dat je een stek uitkiest waar de karpers graag komen en vreten. Daar kom je achter door observaties, peilen en/of ervaring op het betreffende water.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Maden, de friemelende beestjes zijn immens populair onder de witvissers, maar worden nog relatief weinig ingezet binnen de karpervisserij. De vissers die ze wel inzetten weten echter als geen ander dat je er ontzettend veel karper mee kunt vangen!
Kijk eerst eens langs het grootste deel van de sloot hoe diep het is,op de ondiepste stukken heb je het meeste kans dat je iets ziet zwemmen. plekken zijn waar de vissen eten zouden kunnen vinden, bijvoorbeeld overhangende bomen, lelievelden enz.
De vis kan tot 120 cm lang worden. De karper is herkenbaar aan zijn 4 baarddraden, twee korte op de bovenlip, twee lange in de mondhoeken en de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. In de natuur kan hij 30 tot 40 jaar worden.
De voortplanting vindt plaats vanaf juni op ondiepe bij voorkeur vegetatierijke plaatsen. De voortplanting is in ons land lang niet ieder jaar succesvol omdat de watertemperaturen in het voorjaar en de zomer vaak te laag zijn.