Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
Het is namelijk goed voor je tanden, je darmen, je bloed en nog veel meer. Het is zelfs zo dat mensen vroeger hun mond een kwartiertje spoelden met olijfolie, om zo de mondbacteriën weg te werken. En het mag dan wel vet zijn, maar het zijn juist de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft.
Olijfolie zit vol vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat maakt dat het in de Schijf van Vijf staat. Doordat extra vergine olijfolie niet verhit is, zijn hierin meer voedingsstoffen behouden vergeleken met 'gewone' olijfolie.
Olijfolie is rijk aan antioxidanten, voornamelijk vitamine E, waarvan lang werd gedacht dat ze het risico op kanker verkleinen. Bovendien is olijfolie in vergelijking met alle andere plantaardige oliën het rijkst aan enkelvoudige onverzadigde vetten die niet oxideren in het lichaam.
Voordeel #3: Olijfolie werkt ontstekingsremmend
Olijfolie staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking. En laat chronische ontstekingen nu net één van de grootste oorzaken zijn van vele ziekten. Olijfolie kan deze chronische ontstekingen remmen wat dus voor één van de grootste gezondheidsvoordelen zorgt.
Olijfolie zorgt in de maag voor aanmaak van nitro-linolzuur (LNO2) dat werkt tegen ontstekingsreacties en voor veel minder celdood bij een hartinfarct. Een bepaalde bioactieve stof in olijfolie, de polyfenol oleuropeïne blijkt een grote bescherming te bieden tegen hart- en vaatziektes.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Vet, vetter, vetst
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
Drink voldoende olijfolie zodat de smaken je tong vullen. Adem langzaam in om de smaken van de olijfolie los te laten in je mond.
Olijfolie en cholesterol
Zeker niet voor onverzadigde vetten zoals in olijfolie. Want gezonde onverzadigde vetten kunnen je cholesterol verlagen. Gezonde onverzadigde vetten vind je in niet alleen in olie maar ook in noten, zaden, avocado's, (dieet)halvarine en margarine en in vette vis.
Waarom is olijfolie gezond? Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Voor onze extra vergine olijfolie gebruiken we bewust onrijpe olijven of olijven die vroegrijp zijn. Deze bevatten doorgaans meer gezonde voedingsstoffen dan volrijpe olijven.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Olijven bevatten geen cholesterol, helpen tegen hartkloppingen en verkleinen de kans op diverse ziekten, waaronder hart- en vaatziekten. Kookt u regelmatig met olijfolie? Dan krijgt u onverzadigde, gezonde vetten binnen en triglyceriden (een vet die aderverkalking stimuleert) neemt af in uw bloed.
De reden is eigenlijk heel simpel. Het zit nou eenmaal in het DNA van de supermarkten om veel te verkopen voor de laagste prijs. De belangrijkste oorzaak waarom goede olijfolie uit de supermarkt niet bestaat is het verdienmodel van de supermarkt en marktwerking.
Een echte extra vergine olijfolie herken je aan zijn fruitige, licht bittere smaak. Bovendien smaakt een goede olijfolie fris. De mate van bitterheid hangt af van de olijfsoort en de rijptegraad. Wanneer de olijven nog groen en onrijp geoogst worden, krijgt de olijfolie een scherper aroma.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Stop een vinger met handschoen en glijmiddel in de endeldarm. Draai rustig rond en haal de ontlasting die meekomt eruit. Wacht enkele minuten om de darm uit zichzelf te laten samentrekken om nog meer ontlasting naar onderen te brengen. Herhaal indien nodig tot het klaar is.
Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.
Pepermuntolie wordt het meest gebruikt als kruidengeneesmiddel. Het is met name effectief om klachten van het maag-darmkanaal, zoals buikpijn, lichte spasmen en winderigheid (flatulentie) te verlichten. Dit zijn ook typische symptomen van een prikkelbare darm of spastische darm.
De geur is onmiskenbaar en de smaak is peperachtig. De prijs is hoger dan die van andere olijfolie van mindere kwaliteit. In de keuken: gebruik extra vierge olijfolie in dressings, om brood in te dippen, over een pizza of in een salade.
Olijfolie heeft inderdaad antioxiderende eigenschappen en kan helpen je huid goed te hydrateren. Het bevat veel vitamines, waaronder vitamine E, die veroudering tegengaat. Maar je kunt het nog steeds niet vergelijken met andere krachtpatsers tegen veroudering, zoals retinolen en retinoïden.