De zon komt 's ochtends aan de kust op vanuit de zee en gaat 's avonds onder in de zee. Rond 21 december (de start van de astronomische winter) krijgen we een heel ander plaatje. De zon komt (erg laat) op in het zuidoosten (azimut 125°). 's Middags reikt hij ongeveer 16 graden boven de horizon in het zuiden.
In de winter betekent dat – afgerond – geen 15 maar 25 graden boven de horizon, midden op de dag.
Ruwweg kunnen we stellen dat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat. In de winter zien we minder zon: ze komt dan ongeveer in het zuidoosten op en gaat al in het zuidwesten onder. In de zomer zien we net heel veel zon: de zon komt in het noordoosten op en gaat in het noordwesten onder.
Het werelddeel Australië ligt aan de andere kant van de aardbol. De periodes zomer en winter zijn daar precies omgedraaid met de seizoenen die wij in Nederland kennen. In de maanden december tot en met maart is het in Australië zomer terwijl het bij ons dan winter is.
Net als het vaste land van Europa kent de meeste delen van Australie een zomertijd en wintertijd. Daarnaast heeft het continent Australie drie verschillende tijdzones. Tijdens 'onze' wintertijd is er zeven uur tijdsverschil met West Australie.
Omdat Australië zich op het zuidelijk halfrond bevindt, zijn de seizoenen hier precies tegenovergesteld. De zomer loopt van december tot februari is en de winter van juni tot augustus. De herfst in Australië is van maart tot mei en de lente vindt plaats tussen september en april.
Die aarde draait om zijn as en dat doet hij tegen de klok in oftewel in oostwaartse richting. Daarom zien wij 's ochtends de zon opkomen in het oosten en zien we hem 's avonds in het westen weer ondergaan. Doordat die aarde draait zit er ook steeds een ander gedeelte in het licht.
Met een wijzerhorloge kun je - mits het niet al te bewolkt is - bepalen waar het Zuiden is. Je wijst de kleine wijzer naar de zon en deelt de hoek tussen de kleine wijzer en de 12 doormidden. Deze denkbeeldige lijn wijst naar het zuiden.
Probeer het dan eens 's avonds. Om 18.25u staat de zon precies in het westen en vanaf dat moment valt er dus weer zonlicht op een noordgevel.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
Een tuin op het zuiden is de meest zonnige tuin. In deze tuin is het eigenlijk altijd licht en helder. 's Zomers kan het warm worden in de tuin, omdat heel de dag de zon in de tuin schijnt. Mocht u daar niet van gediend zijn, dan is het belangrijk dat u schaduwplekken creëert.
De zon staat boven de Kreeftskeerkring en de dagen zijn op het noordelijk halfrond op hun langst. Het is met een zonhoogte van 61,4 graden zomer. De dagen worden vanaf dit moment weer korter.
"perihelium" op een afstand van ongeveer 147.100.000 km van de zon. Het "aphelium" is de verste afstand tot de zon: die wordt bereikt op 4 juli 2022 en bedraagt ongeveer 152.100.000 km. Dat lijkt vreemd: in putje winter (voor het noordelijk halfrond) staat de aarde zo'n 5 miljoen km dichter bij de zon dan begin juli.
Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben.
Schrijf op waar de zon schijnt, op verschillende tijdstippen van de dag; Kijk waar de zon opkomt (dat is het oosten) en verifieer dat door te kijken waar deze onder gaat (dat is het westen). Gebruik een kompas. Ga hiervoor met de rug naar het huis staan en kijk de richting in van de tuin.
Dan wil je toch graag weten hoe het zit met de zon in de tuin. Gelukkig kun je dat ook online checken. Hoe handig! Op de website zonnegrens.nl bijvoorbeeld.
En om er nog wat dieper in te duiken: tussen west en zuidwest zit de windrichting westzuidwest, terwijl tussen zuidwest en zuid nog de windrichting zuidzuidwest zit. En uiteraard geldt dat ook voor de tussen vormen met oost en noord.
Hoe dichterbij het ritme van de zon we komen, hoe beter onze energie is, stelt Stevenson. Daarom raadt hij aan om 's avonds om 22.00 uur naar bed te gaan en om 06.00 uur 's ochtends wakker te worden.
Bij een tuin op het westen zijn de ochtenden wat schaduwrijker maar de avond zijn weer vrij licht. Vind je het heerlijk om na een dag werken 's avonds nog lekker te genieten van de laatste warme zonnestralen en de warmte die het huis uitstraalt dan is een tuin op het westen de juiste keuze.
Je kunt het misschien wel raden in vergelijking met een tuin op het noorden: als je tuin richting het zuiden ligt, heb je altijd zon in je tuin. De zon zal zowel in de zomer als in de winter zijn volle baan langs jouw tuinkant maken, waardoor je optimaal van het zonlicht in je tuin kunt profiteren.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
De gemiddelde temperatuur varieert dan tussen de 20 en 26 graden. De winter is van juni tot en met begin september met een gemiddelde temperatuur van 20 graden. Tijdens de Zuid-Afrikaanse winterperiode kan het gedurende de ochtend en avond toch soms fris tot koud zijn.
De meeste Nederlandse Australiërs wonen in en rond Melbourne, Sydney, Perth en Brisbane.