Dan komen we nu bij de sportieve kant van het duiken. Wanneer je met duikuitrusting aan naar het water loopt en weer terug naar de auto, kan dat best zwaar zijn. Ook bij het omkleden en het water in- en uitgaan verbruik je de nodige calorieën omdat er door de spieractiviteit energie verbruikt wordt.
Ten opzichte van wandelen of hardlopen is duiken minder intensief. Mensen met stramme ledematen kunnen onder water opgelucht ademhalen door het gevoel van gewichtloosheid dat je daar ervaart. Als je wilt kunnen blijven duiken dan is het belangrijk om in conditie te blijven – ongeacht je leeftijd!
staat) vul je het totale gewicht in van je duikspullen voor zoet water (inclusief je pak, fles, loodgordel, lamp, mes, enz. enz., alles tesamen naar schatting rond de 38kg dus voor een doorsnee normale duikuitrusting met enkele fles).
Ga je in zout water duiken, dan heb je meer lood nodig dan in zoet water: 3% van je lichaamsgewicht. Voor de meeste duikers zal dit twee of drie kilo extra zijn. Dit wordt verklaard door het Principe van Archimedes: de opwaartse kracht van zout water is groter dan die van zoet water.
Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren. Water is veel zwaarder dan lucht.
Er kunnen echter ook minder duidelijke symptomen optreden die ook door de duiker niet altijd herkend worden. Vermoeidheid of een algeheel gevoel van malaise kan al duiden op een cerebrale vorm van decompressieziekte. Binnenoorsymptomen zijn duizeligheid, gehoorverlies, tinnitus, misselijkheid, braken en ataxie.
Leren duiken is niet moeilijk en vooral erg leuk. Leren duiken doe je bij een duikschool. Het is verstandig een duikschool te kiezen die is aangesloten bij een gerenommeerde organisatie zoals de NOB, PADI, IDD, NAUI of SSI. Op deze pagina lees je meer over de verschillende duikorganisaties en aangesloten duikscholen.
Bij voorkeur gewoon op het einde van de duik, met een (bijna) lege fles en met een lege trimvest, even rechtop in het water gaan hangen: met halfvolle longen hang je dan net tot aan je neus in het water, adem je in dan kom je wat hoger, adem je uit dan zak je wat.
Keuze uit stalen duikflessen
Gewicht bij benadering van een stalen duikfles van 232 bar: 6,9l = 7,5kg. 10l = 11,4kg. 12l lang = 14 tot 15kg.
Op het einde van een duik is je lucht voor het grootste deel opgebruikt en moet je toch voldoende ballast (lood) bij je hebben zodat je op relatief geringe diepte van 5 tot 3 meter nog steeds zonder moeite onder blijft. Zoniet kom je in problemen bij het maken van veiligheids- of decompressiestops.
Duikmateriaal. Net zoals bij de meeste andere sporten kan je duiken zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. We raden je daarom aan niet halsoverkop je eigen spullen aan te kopen. Aan een volledige duikuitrusting hangt een serieus prijskaartje en voor een enthousiaste beginneling ziet alles er even verleidelijk uit!
Nou dat is afhankelijk van type, uitvoering en opties, net als bij een auto. Gemiddeld kost een beginnersuitrusting € 1.000,- tot € 1.750,-. Dit is dan natuurlijk zonder luxe zaken zoals een duikcomputer, droogpak, duiklamp of onderwatercamera.
De kosten van de opleiding zijn afhankelijk van de duikschool. Reken op een bedrag tussen 375 en 450 euro. Voordat je begint met het nemen van duiklessen kun je ook een proefduik of een introductieduik maken.
Iedereen in Nederland die outdoor wil duiken, moet eerst zijn duikbrevet halen. De eerste praktijklessen worden gegeven in zwembaden of indoor duiklocaties. Om het brevet te behalen dien je echter ook enkele buitenwater duiken te maken. Je hebt pas echt gedoken als je in een outdoor locatie gedoken hebt.
Afvallen door duiken? Sceptici zullen hoogst verbaasd zijn bij het horen van het antwoord: een persoon met een lichaamsgewicht rond 80 kilogram verbrandt per uur duiken rond de 600 kilocalorieën! Om je een idee te geven, als je een uurtje gaat basketballen verbruik je evenveel calorieën.
Het lichaam moet de opgenomen stikstof zelf uitwassen via de longen en dat kost tijd. Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min. 18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen.
Over het algemeen kunnen duikers in rustig en warm water met een diepte van 5-10 meter ongeveer een uur doorbrengen met een gemiddelde duikfles.
De meeste duikers zullen op de vraag 'hoeveel gasreserve plan je' antwoorden dat 50 bar voldoende is. Op de vraag of je met 50 bar uit het water moet wandelen of dat je dan aan de opstijging begint, moeten de meesten al even nadenken.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
Richard Harris: Postduik vermoeidheid kan het gevolg zijn van meerdere factoren. Sommige daarvan kunnen te maken hebben met het duiken, zoals temperatuurstress, decompressiestress, energieverbruik, een grote en lange blootstelling aan zuurstof, spanningen en zeeziekte.
Onder drijfvermogen wordt verstaan in welke positie van de waterkolom je bent. De bedoeling tijdens een duik is om een neutraal drijfvermogen te creëren, dus ergens tussen drijvend aan de oppervlakte en zinkend op de bodem in. Dat doe je door gebruik te maken van je wing en je longen.
Door het samendrukken van het neopreen duikpak, zink je steeds sneller en sneller (want je volume verkleint). Om dit te voorkomen, wordt er extra lucht in de trimvest of jacket geblazen tot je ter plaatse blijft zweven. Dit noemt men trimmen of uittrimmen.
Kinderen tussen de 10 en 11 jaar zijn verplicht om met een professional of gecertificeerde ouder of voogd te duiken. Ze mogen niet dieper dan 12 meter duiken. Duikers tussen de 12 en 14 jaar moeten ook met een gecertificeerde volwassene te duiken, maar zij mogen tot 18 meter diep duiken.
Je hoeft niet goed te kunnen zwemmen of snorkelen om te kunnen duiken. Als je een paar baantjes kunt zwemmen dan is dat in de meeste gevallen voldoende. Kan iedereen gaan duiken dan? Ja, in principe kan iedereen gaan duiken.
Kinderen tussen 10 en 11 jaar moeten met een professional of minstens met een gecertificeerde ouder of voogd duiken. Daarnaast mogen ze niet dieper dan 12 meter gaan. Voor duikers tussen 12 en 14 jaar is het ook verplicht om met een gecertificeerde volwassene te duiken, maar zij mogen tot 18 meter diepte duiken.