Het aantal bestralingen hangt ook af van de aard van de tumor, de gevoeligheid van de omliggende organen voor radiotherapie, de hoeveelheid tumorweefsel en of de radiotherapie wordt gecombineerd met andere behandelingen zoals chirurgie en chemotherapie. Doorgaans bevat een curatieve behandeling 24 tot 39 bestralingen.
Hoe vaak u bestraald wordt, hangt af van uw situatie. Dat kan tussen de 1 en 36 keer zijn. U gaat voor de bestralingen naar de afdeling Radiotherapie in het UMCG of in het Scheper Ziekenhuis Emmen.
Kan de bestraling nog een keer herhaald worden? Wanneer u een hoge dosis bestraling heeft gehad, kan dit niet meer op hetzelfde gebied in het lichaam herhaald worden. Wanneer we dit wel zouden doen, dan kunnen andere organen, met name het ruggenmerg, onherstelbare schade oplopen.
Meestal duurt de behandeling tussen de 2 en 7 weken, met 4 of 5 bestralingssessies per week. Soms zijn 1 of enkele bestralingssessie(s) al voldoende. De bestralingsarts (radiotherapeut-oncoloog) bepaalt aan het begin van de behandeling hoeveel bestralingen je krijgt.
Voor een bestralingsbehandeling moet u meerdere keren naar het ziekenhuis komen. Dit is meestal tussen de 5 en 22 keer, 5 keer per week. Uw bestralingsarts (radiotherapeut) vertelt u hoe vaak u bestraald zult worden. Per persoon kan de behandeling verschillen.
Indien de prostaat al is verwijderd middels een operatie of als de lymfeklieren ook bestraald moeten worden zal voor 35 bestralingen worden gekozen. Het kan zijn dat wordt geadviseerd de behandeling te combineren met hormoontherapie waarbij de aanmaak van het mannelijk hormoon (testosteron) wordt onderdrukt.
Het aantal bestralingen dat nodig is varieert tussen 23-35 keer en is afhankelijk van de pathologie uitslag .
Bij de uitbraak van COVID-19 werd in een aantal ziekenhuizen voor de behandeling van borstkanker een verkort bestralingsschema aangeboden, met een totaal van vijf bestralingen in één week. Dit schema is bewezen net zo effectief als de langere bestralingsserie van vijftien keer.
De kanker komt terug (recidief)
Een ziekte die terugkomt na de behandeling, heet een recidief. Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling.
Gebieden die bestraald zijn, geven levenslang risico. Het gaat bijvoorbeeld om schade aan bloedvaten en spieren in het bestraalde gebied. Schade aan bloedvaten verhoogt de kans op aderverkalking en vernauwde bloedvaten. Bestraling verhoogt ook de kans op een nieuwe vorm van kanker.
Een palliatieve bestraling kan zo nodig herhaald worden indien klachten opnieuw optreden na eerdere respons of indien een eerste behandeling onvoldoende effect heeft.
Hoe lang werkt de bestraling door? Kankercellen sterven geleidelijk af. Zelfs nadat de behandeling is gestopt, gaat de werking van de bestraling nog enige tijd door. Het uiteindelijke resultaat wordt daardoor pas een aantal weken tot maanden na afloop van de behandeling bereikt.
Heeft bestraling gevolgen op lange termijn? Bestraling kan ook gezonde lichaamscellen beschadigen. Het kan zijn dat je maanden of jaren na bestraling last krijgt van de gevolgen van bestraling. Welke gevolgen dat zijn, hangt af van het gebied dat bestraald is.
Doel van de bestraling bij hersentumoren
Het doel van de bestraling is om de tumorcellen zoveel mogelijk te beschadigen en hierdoor de groei van de tumor af te remmen of te stoppen. Soms kan een tumor in zijn geheel verdwijnen. Na afloop van de behandeling heeft de bestraling nog enige tijd effect op de tumorcellen.
Bestraling begint in de regel direct te werken. Het effect op foto's of scans is vaak pas na lange tijd te zien (weken tot maanden). Vaak blijven er afwijkingen zichtbaar op foto's doordat er littekenweefsel gevormd wordt. Dit betekent dus niet dat de bestraling niet gewerkt heeft.
Advies aangepaste voeding tijdens bestraling
Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden. Wees heel zuinig met vet en boter.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Vermoeidheid komt vaak voor bij patiënten die bestraald worden. Uw lichaam verbruikt extra energie voor het herstel van gezond weefsel en het opruimen van dode kankercellen.
Boost-bestraling
Om de kans op terugkeer van de kanker te verkleinen, krijgen sommige borstkankerpatiënten een extra dosis straling. Vooral bij vrouwen jonger dan 40 jaar en bepaalde tumoreigenschappen levert dit de meeste winst op. De boost-bestraling komt alleen op de plek waar de tumor heeft gezeten.
Bijwerkingen. Tijdens de bestralingsperiode kunnen bijwerkingen optreden. Deze zijn 1 tot 2 weken na de bestralingen het ergst en verdwijnen meestal na 2 tot 5 weken.
We geven iedere dag een klein onderdeel van de totale bestralingsdosis, hierdoor geven we de goedaardige cellen de kans om te herstellen. Ook beperken we hiermee de bijwerkingen zoveel mogelijk. Kwaadaardige cellen kunnen minder goed herstellen en worden na iedere bestraling verder afgebroken.
U ligt tijdens deze scan in dezelfde houding als die waarin u bestraald gaat worden, met het masker op. Bij een tumor in het hoofd-halsgebied bestralen we meestal 33 tot 35 keer.Behalve als uw gezondheid dat niet toelaat.Dan bestralen we minder vaak: ongeveer 3 tot 16 keer.
De meerwaarde van chemotherapie is het effect op afstand. Bestraling is plaatselijk en zorgt voor een afweerreactie rond de tumor, maar chemotherapie reist het hele lichaam door. Op die manier kan het kankercellen op afstand vernietigen en ook daar afweercellen naartoe lokken.
Met deze behandeling willen we uw anuskanker genezen, zonder dat u een operatie nodig heeft. Als we moeten opereren, is namelijk altijd een dikke darmstoma nodig en dat voorkomen we liever. Het effect van de bestraling wordt versterkt door de behandeling te combineren met chemotherapie.