Alcohol, tabak en koffie zijn officieel geen drugs en daardoor ook geen hard- of softdrugs. Deze middelen staan namelijk niet in de Opiumwet.
Alcohol kun je wel degelijk classificeren als harddrug. Het middel heeft namelijk een grote invloed op het lichaam, de hersenen en het gedrag. Alcohol kan ook erg verslavend zijn en schade aan organen toebrengen.
Harddrugs zijn volgens de regering drugs met grote risico's voor de gezondheid, softdrugs zijn drugs met een geringer risico. Harddrugs zijn dan stoffen die op lijst I van de Opiumwet staan, zoals heroïne, cocaïne, MDMA, LSD en amfetamine (speed). Stoffen die op lijst II staan van de Opiumwet zijn dan softdrugs.
Alcohol is, vooral bij grotere hoeveelheden, een onvervalste hard drug: het is een middel dat een zogenaamde psychotrope werking heeft (net als de meeste andere drugs); dat betekent dat het middel invloed heeft op de psyche (geest) van de gebruiker; het is ook een verslavend middel net als de andere harddrugs (het kan ...
Voorbeelden van harddrugs zijn xtc, cocaïne en amfetamine. Voorbeelden van softdrugs zijn cannabisproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen. Alcohol komt in de Opiumwet niet voor en is in die zin geen harddrug volgens de wet. Echter is alcohol uiteraard wel een drug.
Als een middel in de Opiumwet is staat, dan is het een drug volgens de wet. Alcohol, tabak en koffie staan niet in de Opiumwet. Volgens de wet zijn het dus geen drugs.
De stof alcohol is schadelijker voor het lichaam dan cannabis. Iemand die dagelijks blowt kan echter meer nadelige effecten ondervinden dan iemand die in het weekend een paar biertjes drinkt. De blower kan bijvoorbeeld geestelijk afhankelijk raken en problemen met zijn longen krijgen.
We krijgen vaak de vraag: “is snus drugs?”, het antwoord hierop is heel simpel: nee snus is geen drugs.
Alcohol remt het diuretisch hormoon dat veel plassen tegengaat. Hierdoor krijgt alcohol een vochtafdrijvende werking en men zal na een flinke drinkpartij veel moeten plassen. Hierdoor droogt het lichaam uit ondanks en dankzij de alcohol. Alcohol is dus geen dorstlesser.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Naast de klassieke drugs bestaan er ook Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) die niet verboden zijn. NPS worden ook wel 'research chemicals' of 'designerdrugs' genoemd. NPS worden verkocht als materiaal voor onderzoek en niet als drug. Verpakkingen bevatten dan ook vaak meldingen als “niet voor menselijke consumptie”.
Hasj en wiet staan op Lijst 2 van de Opiumwet. Dit betekent dat het softdrugs zijn. In Nederland worden hasj en wiet gedoogd. Dit betekent dat de producten illegaal zijn, maar dat de gebruiker en coffeeshop niet worden bestraft als zij zich aan bepaalde regels houden.
Cokegebruikers zien vaak bleek en hebben soms wijde pupillen
Gebruikers van coke hebben vaak strak gespannen spieren, zien bleek en hebben soms grote pupillen. Door de verwijde pupillen kunnen gebruikers van cocaïne overgevoelig worden voor licht en dragen ze daarom graag een zonnebril.
Dat komt doordat alcohol niet is opgenomen in de Opiumwet. In de Opiumwet zijn alle middelen opgenomen die door de overheid als 'drugs' worden beschouwd en daarom illegaal zijn. Alcohol komt hierin niet voor en is legaal.
Dit betekent dat lachgas als softdrug wordt gezien. Het kabinet plaatst dit verdovende middel onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas verboden.
Alcohol heeft een verdovende werking op het doorgeven van signalen in zenuwen en hersenen. Na één of twee glazen, ervaart iemand die alcohol drinkt ontspanning en lijkt alcohol stimulerend te werken. Dit doordat de verdoving bepaalde remmingen wegneemt.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Ja: snus heeft door de aanwezigheid van nicotine een sterk verslavende werking. De hoeveelheid nicotine verschilt per type en sterkte snus, maar gemiddeld bevat een zakje snus dezelfde hoeveelheid nicotine als in één tot drie sigaretten.
Snus en voetbal
Hoewel er een handvol voetballers zijn en waren, waaronder Theo Janssen en Radja Naingolan, die tijdens hun voetbalcarrière gewoon rookten, wordt roken natuurlijk niet gewaardeerd door de club en hun supporters. Daarom gebruiken sommige profvoetballers snus (nicotinezakjes).
Dit is een snus die voor 100% vrij is van tabak. Killa Snus wordt gemaakt van plantaardige vezels. Vervolgens worden er geëxtraheerde nicotine en verschillende smaken aan het product toegevoegd. Zo ontstaat dan de Killa Snus.
nieuws Af en toe een jointje roken, is niet slecht voor de longfunctie. Meer zelfs: jongeren die zeven jaar lang elke dag één joint roken, of gedurende 49 jaar elke week één joint, scoren zelfs iets beter op longfunctiemetingen dan mensen die geen joints roken.
*Riskant blowen is gedefinieerd als dagelijks of meer dan twee dagen per week meer dan één joint per dag te roken.
Er is toenemend bewijs dat er een relatie is tussen blowen en het ontstaan van psychische stoornissen als depressie en schizofrenie. Ook kun je door blowen in een acute psychose belanden.