Bij een dosis van 10 mg/kg paracetamol kunnen er vergiftigingsverschijnselen bij de kat optreden. Dit betekent dat 1/10 tablet van 500 mg al schadelijk is voor een kat van 5 kg! Paracetamol wordt 1 uur na opname al geabsorbeerd vanuit de maag. Een tiende deel van een 500 mg paracetamol tablet is al giftig voor katten.
Het is bij mensen een veilig middel, maar kan bij dieren tot vergiftiging leiden. Paracetamol is vooral giftig voor katten. Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen. Het binnenkrijgen van 1 tablet paracetamol (500 mg) is al dodelijk voor een kat.
Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
Het is bij mensen een veilig middel, maar kan bij dieren tot vergiftiging leiden. Het is daarom nooit verstandig om als pijnstiller bij dieren een paracetamol te geven! Paracetamol is vooral giftig voor katten, en in mindere mate voor honden. Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Iedere vergiftiging geeft weer andere symptomen en ook de duur van het geven van symptomen verschilt per vergiftiging. Sommige klachten/symptomen zie je pas na een paar dagen of zelfs weken. De verschijnselen die het meeste voorkomen zijn: Overgeven en diarree.
Er zijn anno nu gelukkig goed werkende pijnstillers voor hond en kat te verkrijgen. Deze zogenaamde NSAID's (o.a. Melovem, Rimadyl, Novacam en Carprodyl) zijn vaak bijzonder effectief en worden uitsluitend op voorschrift van de dierenarts verstrekt.
Gebruik van paracetamol bij de hond kan echter tot vergiftiging leiden. Bij honden is 250mg/kg lichaamsgewicht dodelijk, maar er bestaat een grote variatie tussen individuen. Over het algemeen wordt bij de hond als veilige dosering 15mg/kg aangehouden, maximaal 3x daags.
Voorbeelden zijn: ibuprofen, diclofenac, flurbiprofen, aspirine en naproxen. Er zijn om deze reden speciale NSAID's voor de hond en de kat ontwikkeld die door de dierenarts voorgeschreven worden. Ibuprofen en andere NSAID's kunnen onder andere schade aan het maag-darmkanaal veroorzaken en nier- en leverproblemen geven.
Je kat kan dan namelijk vergiftigd zijn. Verminderd algemeen welzijn. Maagdarm-klachten zoals misselijkheid met speekselvorming, braken, (bloederige) diarree en buikpijn. Neurologische klachten, zoals bewusteloosheid, verlammingen, krampen, trillen, desoriëntatie of duizeligheid.
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
Kan ik zelf mijn dier euthanaseren? Zelf je eigen dieren doodmaken op een andere manier dan de dierenarts is niet aan te bevelen, want dat kan leiden tot ernstig lijden. De middelen waarmee de dierenarts de euthanasie uitvoert, mogen alleen door een dierenarts toegediend worden.
Uw kat laten inslapen doen we altijd op afspraak, tenzij er sprake is van een spoedgeval. Uw dierenarts bespreekt wat er precies gaat gebeuren tijdens de euthanasie van uw kat. Wat voorop staat is dat uw kat zo min mogelijk mag voelen van de injectie(s) en dat hij rustig in slaap valt.
Bij katten kan consumptie van 5 gram uien per kg lichaamsgewicht leiden tot verschijnselen. Bij honden is dit 15 tot 30 gram per kg lichaamsgewicht. De ziektesymptomen ontwikkelen zich pas na enkele dagen. De rode bloedcellen worden vernietigd waardoor er bloedarmoede zal ontstaan.
De pijn (keelpijn, hoofdpijn, oorpijn) kunt u tegengaan met paracetamol/coffeïne. Een lichte temperatuurverhoging hoeft u niet te behandelen. Deze is juist gunstig om het virus te bestrijden. Binnen een half uur na gebruik merkt u de pijnstillende werking, Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
De maximale dosis paracetamol per dag bedraagt voor volwassenen 4g per 24 uur. Dat betekent dat je ervoor kan kiezen om in die 24 uur 4x 1g in te nemen of 8 x 500 mg. Hoeveel paracetamol je per keer inneemt, hangt meestal af van de hevigheid van de pijn of koorts. Maar neem niet meer dan 1g per keer in.
De dosering van Paracetamol Teva is gebaseerd op leeftijd en lichaamsgewicht: de gewoonlijke dosering is 10-15 mg paracetamol per kg lichaamsgewicht als een enkele dosis tot een dagelijkse dosis van 60 mg/kg lichaamsgewicht waarbij 3000 mg paracetamol niet overschreden mag worden.
Bij een kat met pijn is het erg belangrijk om iets tegen die pijn te doen. Neem daarom contact op met de dierenarts als u denkt dat uw kat pijn heeft. Deze kan verder onderzoek doen. De dierenarts kan ook pijnstilling voorschrijven om uit te sluiten of juist te bevestigen dat er sprake is van pijn.
Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.
Aspirine kan bij de hond nauwelijks, en bij de kat helemaal niet veilig gebruikt worden. Ook heel lage doseringen kunnen voor dieren dodelijk zijn.
Dreft is goed vet oplossend en een goede keuze hiervoor. Als de kat als spierkrampen en andere symptomen heeft: Controleer zeer goed de temperatuur van de kat.
Gek genoeg is het eigenlijk helemaal geen rustgevend middel. Katten gaan er licht van hallucineren en zijn na het gebruik ontspannen. Het is mogelijk dat het effect van kattenkruid wordt versterkt omdat katten ermee spelen, en spelen ontspant! Je kunt wel zeggen dat kattenkruid stressverlagend is.
Kleine hoeveelheden veroorzaken niet snel negatieve bijwerkingen. Sommige honden- en katteneigenaren geven hun huisdieren zelfs bladeren om te eten zonder nare neveneffecten. Grote doses leiden soms echter tot diverse negatieve bijwerkingen. Denk aan overgeven, tremoren, onrust en zelfs epileptische aanvallen.