Ze staan dus zelden door elkaar. Vers is de plant bijna reukloos, maar tijdens drogen ontwikkelt zich een fijn parfum. Het dankt zijn naam aan deze geur in gedroogde toestand.
Als de lelie uitgebloeid is snij je alle uitgebloeide bloemen af en laat je 2/3 van de steel staan. Laat de groene bladeren rustig afsterven en verdelgen. Hierdoor gaat al de energie naar de bol. Als de lelie volledig is afgestorven in september-oktober haal je de bol uit de grond.
Hang de bloemen per soort in bosjes van vijf tot tien stelen ondersteboven op, in een donkere, droge en warme plaats zoals een zolder. Heb je geen donkere ruimte, wikkel elk bosje dan in kraftpapier. Laat tussen elk bosje genoeg plaats. Hoe meer luchtcirculatie, hoe sneller en mooier ze drogen.
Welke bloemen wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
Plat drogen
Op deze manier drogen eigenlijk juist de meest fijne bloemen mooi. Denk aan een Cosmea, Varen, blaadjes van de Hortensia, Lathyrus, Lysianthus, Clematis, Lavendel, bloemen van de Agapanthus etc. Dit is ook erg leuk om samen met je kind te doen.
De makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier om bloemen te drogen is door ze aan de lucht te drogen. Je hebt er weinig voor nodig; enkel een warme, droge en donkere kamer, bijvoorbeeld een zolder. Je kan de bloemen ondersteboven hangen, best niet te dicht bij elkaar zodat er voldoende lucht aan kan.
Je hangt de bloemen ondersteboven op een warme, donkere, droge plek. Haal voor je begint de onderste blaadjes weg en bind de bloemen losjes in een bosje.
Als de leliebollen in de grond zitten moet je erop letten dat de grond vochtig blijft zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Let ook goed op de vochtigheid van de bovenste laag grond, de wortels nemen daar namelijk water uit op. Pas op dat het niet te nat wordt, hierdoor kan schade ontstaan.
Bijvoorbeeld omdat ze net zijn geleverd of omdat de grond bevroren is, bewaar de leliebollen dan in een plastic zak met potgrond. Laat wel een klein kiertje in de zak of prik er een paar gaatjes in zodat er verse lucht bij kan komen. Leliebollen die u bij Fluwel koopt zijn ook verpakt in een plastic zak met potgrond.
Het lelietje-van-dalen komt voor in bossen en in weiden. In principe is het niet giftig, tenzij er grote hoeveelheden van worden gegeten, maar dit komt slecht sporadisch voor. Inname veroorzaakt koliek, diarree, versnelde hartslag en verwijde pupillen.
De meiklokjes, ofwel lelietjes-van-dalen, typische voorjaarsbloemen, worden uitgedeeld om het einde van de winter te vieren en voorspoed te wensen aan de gelukkige ontvanger. Het schijnt dat het gebruik teruggaat tot 1561, waarin Charles IX de lelietjes-van-dalen ontvangt als 'porte-bonheur'.
Een droogbloemen boeket blijft erg lang mooi, en je kunt ze lang bewaren. Ongeveer zo'n 6 tot 12 maanden.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden. Bloemen in de kleuren blauw, oranje en roze lenen zich het beste om te drogen, omdat die kleuren het beste worden behouden. Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen.
Draai de bloemenpers zo stevig aan als je kan en zet ze op een donkere, droge en goed geventileerde plaats. 'Vergeet' je projectje even en laat de pers ongeveer acht weken staan. Draai daarna de schroeven los en haal de bloemen voorzichtig van de folie.
Voor het drogen kan je vloeipapier gebruiken dat je vervolgens tussen dikke boeken gaat leggen of je kan een standaard plantenpers kopen in onze webshop. Leg de bloemen of blaadjes voorzichtig tussen het papier of de plantenpers. Zorg vervolgens voor een constante druk door een zwaar voorwerp op de boeken te leggen.
Bloemen drogen in de oven
Ja, maar wel alleen met een heteluchtoven. Dit is omdat de oven op een lage temperatuur moet staan voor het drogen van de bloemen. Bloemen met veel bloemenblaadjes zijn goed te drogen in deze oven. Het enige wat je nodig hebt is wat gaas waar de stengels van de bloemen doorheen passen.
Paar minuten. Leg 2 velletjes keukenpapier op elkaar op een bord en leg daar de bloem(en) op die je wil laten drogen. Leg daar weer 2 velletjes keukenpapier op en zet daar een bord met de bovenkant naar boven op. Druk hard aan voor zo'n 10 seconden.