Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Een eenvoudig en doeltreffende manier om je waterfles schoon te maken is met heet water en afwasmiddel. Spoel de fles eerst om en vul deze daarna met heet water en afwasmiddel. Doe vervolgens de dop op je waterfles en schud even goed.
Zo maak je je drinkfles schoon
De meeste flessen kunnen helaas niet in de vaatwasser, dit heeft te maken met de coating die beschadigd kan raken. Wat je wel kan doen is de fles vullen met heet water en een tijdje laten staan (minstens 30 minuten).
Fles schoonmaken: zo doe je dat
Spoel de fles en de speen direct na het drinken om met koud water. Met koud water spoel je melkresten makkelijker weg dan met warm water. Wanneer je dit niet meteen doet, zijn deze later moeilijker te verwijderen. Was de fles en speen daarna goed met heet water en afwasmiddel.
Helaas kan de air up fles niet in de vaatwasser. Mocht je dat toch doen, dan is de kans groot dat de fles gaat vervormen of niet meer goed werkt. Schoonmaken doe je met lauw water en afwasmiddel. Daarnaast kun je eventueel nog een speciaal borsteltje kopen om het rietjes schoon te maken als accessoires.
Drink gewoon water!
Het is een ronduit waardeloos product. De fles en navullingen zijn niet alleen héél duur, maar de smaak ervaring wordt zwaar overdreven. De geur is na een paar keer gebruik verdwenen en kun je de smaak het beste vergelijken met het drinken van water uit een oude cola fles.
Naast plat water werkt air up® ook met bruisend water. Je kan je favorieten smaken dus ook met extra prik proeven!
Met de hand reinigen
Beter voor het milieu en beter voor je smaakpapillen. Als je fles een extra grondige reinigingsbeurt kan gebruiken, meng dan wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken (een nachtje, niet een week). Niet vergeten daarna goed na te spoelen.
Wanneer babyfles en speen vervangen
Voor alle spenen geldt: controleer ze regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes en vervang een speen na ongeveer 6 weken. Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen.
Tot voor kort was de algemene regel dat ja flessen, speentjes en toebehoren na elk gebruik steriliseert tot je baby 6 maanden is. Inmiddels heeft men deze richtlijnen versoepeld. Steriliseren doe je nog steeds voor het eerste gebruik. Bij een gezonde baby volstaat het daarna om grondig af te wassen.
Spoel zoveel mogelijk schimmel weg met heet water en afwasmiddel. Giet warm water in de fles, vul tot ongeveer 2/3 vol is en voeg 2-3 druppels afwasmiddel toe. Doe de dop er weer op en schud het mengsel grondig gedurende 1-2 minuten.
Water met citroensap: Laat de beker met citroenwater een dag of de hele nacht staan. De citroensap verwijdert vieze luchtjes en doodt bacteriën. Voor nog meer effectiviteit kun je er een snufje zout aan toevoegen. Hierna goed omspoelen, desnoods met schoon water en een sopje.
Waterfles stinkt: stop hem in de vaatwasser
Het geurtje in je waterfles is te danken aan duizenden bacteriën die zich dagelijks vermenigvuldigen. Niet proper en ook zeker niet gezond. Daarom is het belangrijk om je fles altijd goed schoon te maken.
Goed om te weten voor je Dopper met logo
Waarschuwing: kook je Dopper nooit uit. Bij temperaturen boven de 65 graden kan de Dopper namelijk gaan vervormen of nog erger: lekken. Ook kan de bedrukking beschadigen bij temperaturen hoger dan 65 graden.
Bidons hebben geen eeuwig leven. Na een tijdje zijn ze simpelweg niet meer fris te krijgen en dat is het juiste moment om ze te vervangen. Wij raden aan om dit minstens een keer per jaar te doen.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
Een flessenspeen is gemaakt van siliconen en kan door veelvuldig gebruik en reinigen beschadigen, of uitdrogen door melkresten of speeksel. Ook zijn er kindjes die de speen kapot bijten. Daarom adviseert Difrax een flessenspeen elke zes weken te vervangen.
Plastic flesjes hoeft je dus echt niet om het minste of geringste weg te gooien. Hoe lang je ze kunt bewaren, hangt voornamelijk af van hoe je met de verpakking om gaat. Gaat-ie regelmatig in de vaatwasser, dan is het snel gedaan met je fles. Ook kun je hem beter weghouden bij bacteriën die niet van jezelf zijn.
Dopper flessen zijn niet speciaal gemaakt voor andere dranken, zoals cola, frisdrank en vruchtensap. Deze dranken kunnen bijvoorbeeld verkleuring of een nasmaak achterlaten. We raden het af om de Dopper fles te vullen met prikwater, dit kan namelijk lekkage veroorzaken.
Wil je toch met grof geweld viezigheid in je Dopper te lijf gaan? Laat 'm even weken in een lauwwarm badje met (baking)soda en spoel 'm na met (natuur)azijn. Geur- en smaakrestjes kan je verwijderen door de fles (het onderstuk) te vullen met heet water en minstens 30 minuten te laten staan.
Ik heb nu 6 smaken van de air up pods geproefd en heb zo mijn voorkeuren. Mijn favoriet is de ijskoffiesmaak, daarna de kersensmaak en als goede derde de pink grapefruitsmaak. Op plek vier komt dan de limoensmaak en die wordt gevolgd door de mango passievruchtsmaak en als laatste de colasmaak.
Geen zin in smaak? Dan duw je de geurpod naar beneden en proef je niks meer. Liefhebbers van prik kunnen ook bruiswater gebruiken.
We raden aan om 400-600 ml water te gebruiken om van waterdrop® te genieten.