Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Creëer afstand tussen jou en hem.
Een geweldige manier om hem je te laten missen is door meer afstand te nemen. Als je normaal gesproken elke minuut van het weekend bij hem bent, plan dan eens iets zonder hem. Ga vrijdagavond iets alleen of met vriendinnen doen, in plaats van met hem.
Vlucht niet in afspraken met vrienden en familie, maar ga juist vaker op date met je partner. Doe ook eens wat anders dan wat jullie normaal doen. Ontdek samen een nieuwe stad of loop een lange wandelroute door Nederland. Ook leuk: bereid allebei een verrassingsactiviteit voor de ander voor.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Praat met elkaar
Goede communicatie is essentieel voor je relatie. Praat met elkaar, zeg elkaar wat je belangrijk vindt en waar je je goed of minder goed bij voelt. Ook belangrijk, geef elkaar regelmatig een complimentje. Het is goed voor het zelfvertrouwen en een mooie manier om te laten zien dat je elkaar graag ziet.
Praat erover met je partner
Echt. Blijf in godsnaam met elkaar in gesprek, ook over lastige onderwerpen zoals het minder aantrekkelijk vinden van je partner. Breng het niet als een verwijt, maar geef aan wat je opgevallen is en hoe jij je daarbij voelt. Dus niet: “Hé schat, je bent de laatste tijd flink aangekomen.
Als je een gelukkige relatie hebt, wil je tijd doorbrengen met je partner. Je bent enthousiast voor date-avonden en je kan niet wachten om in de armen van je lover te kruipen. Maar als dat gevoel veel minder wordt en je alleen maar zin hebt om met je andere af te spreken, kan dat einde relatie betekenen.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Tijdelijk uit elkaar gaan kan een hele goede oplossing zijn als het even niet zo lekker loopt tussen jullie. De kans dat jullie weer terug bij elkaar komen is namelijk 50%. Als je zeker wil weten dat jullie het maximale uit jullie time out halen, is het belangrijk dat jullie het goed aanpakken.
Signalen dat jullie uit elkaar groeien
Jullie hebben weinig interesse in elkaar. Jullie zijn vooral bezig met jullie eigen dingen, brengen tijd het liefst met eigen vrienden of alleen door en bespreken leuk nieuws of problemen eerder met iemand anders dan met elkaar.
Verwachtingen. De benodigde tijd samen in een relatie doorbrengen is ook afhankelijk van de verwachting die de partners hebben over de relatie. Onrealistische verwachtingen dat de partner alle emotionele behoeftes moet vervullen stuit op irritaties.
Naast het gebrek aan fysiek contact is een ander signaal dat je niet meer verliefd bent op je partner dat je steeds meer afstand neemt. Niet alleen door elkaar minder aan te raken, maar ook door elkaar steeds meer te ontwijken.
Hij vertoont onzekerheid in zijn lichaamstaal
Een verliefde man is erg onzeker (al zou hij dat zelf nooit toegeven). Een man die verliefd op je is probeert constant indruk op je te maken. De hele tijd speelt de volgende gedachte door zijn hoofd: “Ik hoop echt dat zij me leuk genoeg vindt.”
Er heerst totaal geen goede sfeer thuis. Jullie hebben ruzie om de kleinste dingen. Zelfs een kleine onenigheid loopt uit op een keiharde ruzie. Je hebt niet eens meer zin om thuis te komen.
'Weinig seks in een relatie kan je zelfvertrouwen drastisch verlagen, en vermindert daarnaast de aanmaak van verbindingshormonen, zoals oxytocine,' zegt psycholoog Les Parrott. Het vergroot ook de kans dat één van jullie bang wordt dat de ander het ergens anders gaat zoeken.
Goede seks begint buiten de slaapkamer
Voor je je richting slaapkamer begeeft voor een wilde nacht, zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om wat extra peper toe te voegen aan je seksleven. Stuur hem eens een sexy berichtje terwijl hij op het werk is, ga voor een romantisch etentje, een sensuele massage…
Als jullie op een plek komen die jullie al kennen, is er geen spanning. Sterker nog, hoe vaker je ergens komt hoe minder spanning je voelt. Maar als je naar een nieuwe plek gaat, is dat altijd even wennen. Wanneer je dit samen met elkaar doet, creëer je een wereld die van jullie samen is.