In het eerste stadium van tandbederf is er enkel sprake van demineralisatie: de buitenste laag van de tanden (het glazuur) is ontkalkt en verzwakt.
Als zuren je tanden doorlopend aanvallen, dan kan dit op gegeven moment leiden tot demineralisatie van je tandglazuur. Herstelbare witte vlekjes op je tanden betekenen dat je wat mineralen kwijt bent en dat is een teken dat je last kunt krijgen van tandbederf.
Tandbederf of cariës is een aantasting van het glazuur (de harde beschermlaag) van uw tanden en kiezen. Tandplak is een dun laagje dat op de tanden en kiezen gaat zitten door voedsel en speeksel. Bacteriën in de tandplak maken zuren die heel geleidelijk het tandglazuur oplossen, waardoor er gaten ontstaan.
In de mond komen bacteriën, speeksel en etensresten samen op het oppervlak van de tanden waar ze tandplak vormen. Wordt die tandplak niet regelmatig verwijderd, dan kan dit het glazuur op het tandoppervlak aantasten. Zonder behandeling kan het tandbederf vervolgens de dieper liggende weefsels in de tand aantasten.
Suiker kan gaatjes (ook wel cariës genoemd) in het gebit veroorzaken. Dit omdat suiker door bacteriën in de mond worden omgezet in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van tanden en kiezen op. Het tandglazuur kan zich hiervan zelf herstellen, maar heeft daar wel wat tijd voor nodig.
Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen.
Kan tandbederf herstellen? Nee, tandbederf kan niet herstellen. Dat komt omdat tandglazuur niet opnieuw aangroeit. Bestaande schade kan je dus niet terugdraaien.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.
Beginnende gaatjes kenmerken zich door verkleuring van tanden of kiezen. Vaak ontstaat er een witte vlek. Op dit punt kun je beginnende gaatjes zelf herstellen. Dit doe je door goed te poetsen met fluoride houdende tandpasta.
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op hoek- en voortanden. Op zowel boven- als ondertanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat witter is dan de rest van de tand.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje). Dat laatste verdwijnt als de tandzenuw afgestorven is.
Zwarte of bruine vlekjes op tanden: oorzaken
Donkere vlekken op tanden worden meestal veroorzaakt door externe factoren. Het tandglazuur is namelijk enigszins poreus, waardoor vlekken kunnen ontstaan als het regelmatig in contact komt met bepaald voedsel. De belangrijkste boosdoeners zijn: Slechte mondhygiëne.
Dit varieert van 15 minuten tot een uur. De duur is afhankelijk voor de grootte van de vulling, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, het aantal tanden en kiezen dat gevuld wordt en de werksnelheid van de tandarts.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
De ziekenzorg in de VS gaat aan veel armen voorbij: een 12-jarige jongen overleed aan een tandinfectie. Op 11 januari van dit jaar kwam de 12-jarige Deamonte Driver uit het plaatsje Largo in de staat Maryland thuis uit school met kiespijn.
Een ontzenuwde tand kan nog jaren functioneel zijn. Al hangt veel af van het formaat van de vulling. Ontzenuwde tanden hebben iets meer kans op breuk omdat ze vaak zwaar gevuld zijn. Soms zal de tandarts u adviseren om de tand te overkronen, dan wordt een capsule over de tand geplaatst.
Poets je tanden twee keer per dag: slechts één keer per dag je tanden poetsen wordt niet aanbevolen door tandartsen omdat bacteriën zich gedurende de dag ophopen. 's Avonds voor het slapengaan je tanden niet poetsen is bijzonder slecht, omdat alle bacteriën en voedselresten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt ...
Tandheelkundige Wim Crielaard zegt in het Parool dat iemand met een gezond gebit gerust twee weken niet hoeft te poetsen. Klopt dat ook? Volgens tandarts Luke Bosker is het onverstandig: "Als je twee weken niet poetst, dan kan je tandvlees gaan ontsteken."
De meningen over hoe vaak tanden poetsen optimaal is variëren van 1 keer to 3 keer per dag. De algemene opvatting onder tandartsen en mondhygiënisten is tegenwoordig dat tweemaal daags tandenpoetsen het beste is om uw gebit en tandvlees optimaal te verzorgen.
Pas in een later stadium kan je gevoeligheid bij eten en drinken ervaren. Dan is het glazuur in feite al opgelost en ligt het tandbeen bloot. Ook kan ook het uiterlijk van het gebit veranderen. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.
Bijwerking in de mond
Droge mond: antidepressiva, antihistamiinica, antipsychotica. Tandverkleuring: Extrinsiek (reversibel): orale antibiotica. Intrinsiek: tetracycline, fluor-verbindingen in hoge dosering.
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.