Condensatie op ramen is géén onoverkomelijk probleem. De hoofdoorzaak is in de meeste gevallen namelijk een slechte ventilatie van de ruimte, en dat kan je eenvoudig oplossen: Verlucht de ruimte voldoende.Zet ramen en deuren minstens twee keer per dag een kwartier open.
Dit noemen we dan condens. Dit beslaan van de onderkant van de ramen noemen we in de volksmond condensvorming. Meestal is het binnen een stuk warmer als buiten en daardoor zet zich vocht af op de binnenkant van de ramen. Als de buitentemperaturen weer wat hoger zijn zal de condens op ramen achterwege blijven.
In vochtige ruimtes is het belangrijk om voldoende te ventileren. De vochtige lucht wordt dan afgevoerd en vervangen door droge, verse buitenlucht. Geen waterdamp in de lucht betekent ook geen condens. Je kan na een warme douche of na het ontwaken het raam even openzetten, bijvoorbeeld.
Condens op de buitenkant van de beglazing is perfect normaal en dus geen reden tot ongerustheid. Vocht op ramen binnenshuis is het gevolg van slechte ventilatie of een ander vochtprobleem.
Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Wanneer het buiten koud is en de luchtvochtigheid in uw huis is relatief hoog, dan is het mogelijk dat uw ramen aan de binnenzijde beslaan. In badkamers, keukens en zelfs woonkamers waar veel vocht aanwezig is, komt condensvorming dus soms voor.
Het is ook mogelijk dat de ramen onvoldoende isoleren tegen de koude van buiten. Zo ontstaat er een koudebrug waarlangs de koude naar binnen komt en er zo condensvorming optreedt aan de binnenkant van je ruiten. De kans dat dit gebeurt, is groter wanneer de binnentemperatuur laag is.
De beste oplossing voor problemen veroorzaakt door condens is ventilatie, frisse lucht of lucht droger dan binnen. Door een open raam of deur ontsnapt er heel wat vocht uit de vochtige slaapkamer. Vaak is de lucht droger dan de lucht al aanwezig in de kamer. Droge lucht kan helpen om condensatievocht kwijt te raken.
Is vocht in raam verzekerd? Er zijn woonhuisverzekeringen die een lek raam vergoeden wanneer het glas niet ouder is dan 10 jaar. Maar vocht in dubbel glas is niet altijd verzekerd binnen een woonhuisverzekering of een opstalverzekering.
De eerste tekenen van een (te) hoge luchtvochtigheid in uw woning is als de ramen in huis en de spiegels in de badkamer vaak beslagen blijven en als er schimmels op het plafond en muren staan.
Ja, dat mag! Dit klinkt misschien gek, want er wordt namelijk vaak gedacht dat het een slecht teken is als het HR++ glas beslaat. Het tegendeel is echter waar. Condensvorming aan de buitenkant van het raam is juist een teken dat uw glas goed isoleert!
In het ideale geval ligt dit percentage tussen de 40% en 60%. Als je een te hoge luchtvochtigheid hebt, is er sprake van meer dan 60% luchtvochtigheid. Of dit in jouw huis het geval is, kun je meten met een hygrometer.
Een van de makkelijkste oplossingen? De ramen wagenwijd openzetten om zo de ruimte ten volle te ventileren. Geef de ruimte tijd om droog te worden, zo'n ventilatiebeurt is niet op 10 minuten gefikst. Daarnaast kan je ook altijd een bak met kattenbakvulling in de vochtige ruimte plaatsen.
Zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer. Dat wil zeggen: zet het raam op een kiertje. Het is niet altijd aan te raden om dag en nacht het raam in de slaapkamer op een kiertje te zetten. Zeker tijdens een hittegolf zorgt dat ervoor dat er alleen maar meer warmte en vocht naar binnen komt.
Het antwoord is simpelweg: nee. De enige oplossing is het laten plaatsen van een nieuwe ruit, en indien nodig nieuwe kozijnen. Doe dit in elk geval nog voor de winter, want als uw dubbel glas lek is, zullen uw stookkosten zeker flink gaan stijgen.
De levensduur van dubbel glas is gemiddeld 25 á 30 jaar. Het checken van de leeftijd van het glas is gemakkelijk te checken. Tussen de glasbladen zit een metalen strip, ook wel de glasband genoemd, waarop de productiedatum van het glas terug te vinden is. Leveranciers van dubbelglas geven vaak 25 tot 30 jaar garantie.
Juist in de winter is het belangrijk om je ramen elke dag een half uur open te zetten. Door je ramen te sluiten komt er geen frisse lucht meer naar binnen, waardoor je extra veel energie moet verbruiken om je huis warm te krijgen.
Deze zaken zijn doorgaans bij alle verzekeraars hetzelfde. Lek dubbel glas (vocht of aanslag aan de binnenkant van dubbel glas) is ook niet gedekt. In deze gevallen is er sprake van een eigen gebrek.
Meestal is het dan binnen warmer dan buiten, en het is natuurlijk geen optie om je kamertemperatuur aan te passen aan de lage buitentemperatuur. Wat je wél kunt doen, is extra goed ventileren. Daarmee wordt je condens een stuk minder. Een ventilatierooster is dus de grootste vriend van je enkele glas.
Condens aan de buitenkant van uw raam
Condensvorming op het glasoppervlak ontstaat bij een lage temperatuur aan de buitenzijde en ene hoge luchtvochtigheid. We zien dit vooral 's ochtends in de lente en herfst. Het verdwijnt vanzelf wanneer de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt.