Vreemdgaan leidt tot enorm sterke emoties: wanhoop, angst, woede, boosheid, intens verdriet, afkeer en nog veel meer emoties. Het is een emotionele achtbaan. Overspel raakt ons ten diepste. Degene die je moet kunnen vertrouwen, waar je je kwetsbaar bij hebt opgesteld, aan wie je je hebt verbonden, heeft je bedrogen.
De redenen om overspel te plegen zijn ook vaak hetzelfde: gebrek aan intimiteit, positieve aandacht en het 'vuur' dat gedoofd is in de relatie. Vreemdgaan biedt je spanning en sensatie, de verleiding van het nieuwe, een welkome ontsnapping aan de dagelijkse sleur.
Het is mogelijk om na vreemdgaan tot herstel van je relatie te komen. Het is mogelijk, maar niet makkelijk! Het is een lange, pijnlijke, verdrietige en heftige weg. Zowel degene die vreemdgegaan is, als degene die bedrogen is, mag stappen gaan zetten die tot herstel gaan leiden.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Maar waarom? Dat komt met name omdat er veel verschillende vormen zijn van vreemdgaan en we veel variaties eigenlijk niet zo'n ramp vinden.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.
De duur is heel wisselend. Bij sommige stellen duurt het herstel een half jaar, bij andere stellen wel twee jaar.
Kan vreemdgaan ook goed zijn voor je relatie? Vreemdgaan kan zelfvertrouwen en energie geven, bijvoorbeeld omdat die ander je weer het gevoel geeft dat je aantrekkelijk bent. Dat kan je relatie oppeppen, bijvoorbeeld doordat het je een beter humeur bezorgt. Maar dat geldt alleen zolang de affaire geheim blijft.
Slechts 31 procent van de huwelijken overleeft overspel, zegt het Journal of Marital and Family Therapy. De rest loopt stuk op het beschadigde vertrouwen.
Waar ligt nou eigenlijk de grens? Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van 'vreemdgaan': 'het hebben van seks met een ander dan je vaste partner'. Daaruit valt te concluderen dat zolang je maar geen seks hebt met een ander, er niemand vreemdgaat en er dus geen gevaar dreigt.
Ongeveer 22 tot 25 procent van de mannen is weleens vreemdgegaan, blijkt uit verschillende internationale onderzoeken en steekproeven, en 11 tot 15 procent van de vrouwen.
De aard van het bedrog varieert, maar de reacties van de vrouwen vertonen grote overeenkomsten: het aan flarden gescheurde zelfrespect, de opeenvolgende stadia van fysieke pijn, woede, verdriet en rouw, de overpeinzing dat het makkelijker te verdragen was geweest als hun man was overleden.
Getrouwde mannen van middelbare leeftijd hebben geen spijt van overspel. Getrouwde mannen van middelbare leeftijd die vreemdgaan, hebben daar geen spijt van. Dat blijkt uit onderzoek van de John Hopkins University. “En dat is een degelijk wetenschappelijk onderzoek” reageert Rika Ponnet.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
Herstellen van vreemdgaan heeft echt wel even tijd nodig. Maar de heftigste pijn verminderen kan best snel gaan. In mijn traject werk ik vaak 4 maanden met stellen. Na deze periode is de heftige pijn en boosheid verdwenen en weet je ook hoe je de pijn kunt loslaten.
Er zijn mensen die het normaal vinden om te swingen, maar het merendeel van Nederland vindt het niet normaal – en doet het toch. ' Roodvoets kan het weten; zij ontvangt in haar praktijk dagelijks mensen die moeite hebben om het vreemdgaan te laten. 'Dat zijn heel normale mensen hoor, zonder psychiatrische achtergrond.
Oprecht en eerlijk naar jezelf zijn, je diepste verlangens durven onderzoeken. Blijft nog steeds de vraag of je je overspel moet opbiechten. Als oprechtheid, eerlijkheid en alles samen delen belangrijke waarden in jullie relatie zijn, kun je overwegen om je ontrouw op te biechten.
FACTS. Vrouwen met blond haar gaan het vaakst vreemd. Vrouwen met zwarte lokken zijn juist het braafst. Vrouwen gaan vaker naar bed met iemand die al een relatie heeft dan mannen met een vrouw die al bezet is.
Er is overduidelijk minder fysiek contact: jullie hebben veel minder seks, knuffelen minder en er is overduidelijk veel afstand. Een belangrijk signaal dat je vriendin vreemdgaat, is soms niet eens alleen deze fysieke afstand. Je merkt vaak ook dat je partner je veel minder aankijkt en direct oogcontact zelfs vermijd.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af.
Condoomfabrikant Durex deed er onderzoek naar en de resultaten zijn opmerkelijk. Zo blijken mensen uit Thailand het vaakst vreemd te gaan: meer dan de helft van de getrouwde mensen daar geeft toe weleens een scheve schaats te hebben gereden.
Vreemdgaan is voor veel partners een traumatische ervaring. Grensoverschrijdend contact is één ding, maar ook liegen heeft een grote impact, die de veiligheid en het vertrouwen in de relatie onderuit halen. Je kunt er bovendien onzeker van worden over jezelf, gaan twijfelen aan je eigen aantrekkelijkheid.
Het is normaal, meestal gaat dit over. Als je echter de gevoelens niet kunt verwerken, bijvoorbeeld doordat je niet over het vreemdgaan praat of niet de steun krijgt die je nodig hebt, kan het een trauma worden. Het is een wond aan je innerlijk die niet heelt.