Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag die eruit kan zien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze bultjes of blaasjes vormen uiteindelijk de pokken die pijnlijk kunnen zijn. Na het indrogen van de pokken blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.
De symptomen beginnen 1 tot 3 weken na de besmetting met griepachtige verschijnselen: koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid. Nadien verschijnen er blaasjes in de mond- en keelholte, op het aangezicht, de onderarmen en benen.
Polymerasekettingreactie (PCR) is de laboratoriumtest die de voorkeur heeft, gezien de nauwkeurigheid en gevoeligheid ervan. Hiervoor zijn optimale diagnostische monsters voor apenpokken afkomstig van huidlaesies – het dak of vocht van blaasjes en puisten, en droge korsten. Waar mogelijk is biopsie een optie.
Bij de meeste mensen zit het bij de mond, penis of kontgat. De uitslag begint met groepjes vlekken. Dit worden later plekjes waar vocht of pus uit kan komen. Die kunnen pijn doen of jeuken.
Vragen als je (mogelijk) apenpokken hebt
Bel je huisarts of soapoli als je blaasjes op je lichaam hebt. Zeker als deze blaasjes begonnen rond je anus, je geslachtsdeel of in het gezicht. Neem contact op met je huisarts of met de soapoli als je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact had met iemand met monkeypox.
Symptomen van monkeypox (apenpokken)
koorts. hoofdpijn. spierpijn. gezwollen lymfeklieren.
Meestal beginnen de blaasjes in het gezicht of rond de anus en schaamstreek en daarna pas over de rest van het lichaam. Soms verspreiden de blaasjes zich niet over de rest van het lichaam. De blaasjes lijken op die van waterpokken, maar zijn nog iets groter.
Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint meestal op één plek en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.
Veel mensen krijgen ook koorts. En soms zijn uw lymfeklieren groter dan normaal. U voelt dan bijvoorbeeld bulten in uw liezen, hals of oksels. Apenpokken kan ook beginnen met klachten zoals moe zijn, hoofdpijn en spierpijn.
Apenpokken doet een beetje aan dat andere pokkenvirus, de waterpokken. Bijna elk kind krijgt die ziekte wel een keer. De symptomen lijken op die van apenpokken. Als je waterpokken hebt krijg je vlekjes, blaasjes en korstjes over je hele lichaam.
Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 16.000 gevallen van monkeypox (apenpokken) vastgesteld die verspreid zijn over 75 landen. Zowel het aantal gevallen als het aantal landen met ziektegevallen blijven stijgen.
Apenpokken kan je krijgen door: Direct contact met de huidletsels die veel virus bevatten. Bijvoorbeeld door langdurig huid-op-huid-contact of door seksueel contact. Contact met lichaamsvochten of slijmvliezen van een besmet persoon.
In Nederland en in andere landen kunnen mensen, die hoog risico lopen om besmet te raken, hiermee een prik krijgen. Komt iemand met apenpokken in het ziekenhuis? Dan zijn er ook medicijnen die mogelijk helpen. In Europa is Tecovirimat toegelaten.
Verloop. Na 1 tot 3 dagen ontstaan bultjes op de huid die veranderen in blaasjes; vaak eerst in het gezicht. Tot na 2 à 3 weken de korstjes van de blaasjes zijn afgevallen, zijn mensen besmettelijk. Apenpokken zijn zelden dodelijk.
U kunt apenpokken krijgen als u iemand met het virus lang knuffelt of zoent. De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken. Meestal gaat het na 2 tot 4 weken vanzelf over.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
In Nederland komt het nog niet zo vaak voor. Mensen die de ziekte in Nederland hebben zijn meestal mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen. Apenpokken is nog steeds erg zeldzaam.
Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint meestal op één plek en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.
Apenpokken doet een beetje aan dat andere pokkenvirus, de waterpokken. Bijna elk kind krijgt die ziekte wel een keer. De symptomen lijken op die van apenpokken. Als je waterpokken hebt krijg je vlekjes, blaasjes en korstjes over je hele lichaam.
Verschijnselen van tetanus
Vaak krijg je eerst last van rusteloosheid, geprikkeldheid en hoofdpijn. Daarna treedt verkramping van de spieren op. Zonder behandeling is tetanus dodelijk. Omdat de bacterie snel werkt en de gifstof de grootste problemen veroorzaakt, helpen antibiotica niet.
Wonden. Het is het beste als u de inenting(en) tegen tetanus zo snel mogelijk na de verwonding krijgt. Als dat niet gebeurd is kan het ook tot 3 weken na de verwonding.
Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.