De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.
De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen is -18 °C. Op deze temperatuur stopt namelijk de bacterievorming en kun je voedsel langdurig bewaren. Vriezers kunnen vaak nog kouder, maar dat is eigenlijk overbodig. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat je etenswaren langer houdbaar blijven.
Elke vriezer werkt met een sterrensysteem. Dit geeft aan wat de temperatuur in de vriezer is. Dit sterrensysteem is opgebouwd uit nul tot en met vier sterren. Een vriezer met vier sterren kan het koudst zijn en een vriezer met nul sterren is het minst koud.
Dit betekent dat de vriezer geschikt is voor een omgevingstemperatuur van +10 tot +43 °C. Als je naar de klimaatklasse kijkt dan werkt een vriezer met klimaatklasse SN niet goed onder de +10 graden Celsius en vriezers met een andere klimaatklasse zelfs niet onder de +16 °C.
Te koud. Wanneer een vriezer in een ruimte staat waarin het warmer of kouder is dan het apparaat aankan, dan heeft het apparaat meer moeite met vriezen. Dit zorgt ervoor dat je etenswaren bederven en de vriezer uiteindelijk stukgaat.
De vriezers met klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST zijn geschikt. Zij hebben namelijk een minimumtemperatuur van 10 graden. Veel merken produceren vriezers met klimaatklasse SN, zoals AEG. Maar ook Bosch vriezers en Siemens vriezers zijn geschikt voor een koudere ruimte.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Een groen lampje geeft aan dat het apparaat wordt voorzien van stroom. Het oranjekleurige lampje betekent dat de snelvriesfunctie geactiveerd is. Dit lampje zit naast een bedieningsknop. Het rode lampje waarschuwt u dat de temperatuur in uw diepvriezer te hoog is.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
Als de omgevingstemperatuur daalt, dan daalt de druk bij de condenser die aan de buitenkant zit. Beneden de 10°C is het verschil in druk tussen verdamper en condenser niet voldoende om een het koelmiddel continu rond te laten lopen, waardoor de koelkast of vriezer niet meer werkt.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed.
Zone 1 is het minst koud. Daar kan het zo'n 3°C tot 4°C warmer zijn dan de ingestelde temperatuur. Dit is de juiste plaats voor producten in pot, dranken, gebak, kaas, boter en eieren. Zone 2 is het koudste deel van de koelkast en de beste plek voor de bederfelijkste waren of producten die bacteriegevoelig zijn.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
In elke zone horen andere producten: Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk.
Een symbool is een teken met een bepaalde betekenis. Door middel van verbanden of afspraken wordt duidelijk wat de betekenis van het symbool is. Het woord symbool stamt uit het Grieks: het woord symbolon betekent teken. Al heel vroeg begon men met het gebruik van symbolen.
Vriezers gaan meestal piepen als de temperatuur in het apparaat te hoog oploopt, waardoor het niet meer mogelijk is om alle producten goed koud te houden.
Wijn glas en vork symbool wat betekent kunststoffen is veilig.
Toch raden wij aan om minimaal 12 tot 24 uur te wachten voordat je de vriezer of koelkast aanzet. Hierdoor loop je minder risico op schade, want een koelkast of een diepvries is een dure aankoop.
Als hij vertikaal vervoert is kan u hem al na 4 a 5 uren in dienst nemen. Heeft u hem op zijn zijde vervoert of moeten verhuizen dan kan u beter 10 a 12 uren wachten.
Vervoer de vriezer rechtop
Als je de vriezer rechtop hebt vervoerd, kun je het apparaat direct aansluiten. Heb je de vriezer toch schuin of op de zijkant vervoerd? Wacht dan met aansluiten van de vriezer. Zet de vriezer eerst rechtop.
Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer. Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom.
Een geïsoleerde schuur of garage komt niet onder de tien graden Celsius. Een koelkast die tot die omgevingstemperatuur kan, is geschikt om in de schuur te zetten. Een koelkast heeft een klimaatklasse.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik.