Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
'Plus Pastasaus basilicum' bevat het minst aantal koolhydraten én suikers, namelijk 6,5 gram koolhydraten en 4,5 gram suikers per 100 gram.
De meest simpele ( classic) kant-en-klaar pastasaus is al meteen goed voor zo'n 6-8 gram suiker per 100 ml, en 1 gram zout. Dat is echt heel erg veel, omdat we gemiddeld geen 100 ml pastasaus op ons bord schenken. Veel zogenaamde “ verse” pastasauzen kunnen nog méér meuk bevatten.
Grand'Italia trapt af. Een doodsimpele, gladgeblenderde basissaus, oordeelt het panel. De saus van Jumbo wordt nog een tikje beter beoordeeld. Goed, die grote brokken tomaat hadden niet gehoeven: typisch zo'n Nederlands maniertje om ambacht en versheid te veinzen.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Dunne pasta's als spaghetti en linguine gedijen het beste met een lichte saus op basis van olie: een pesto bijvoorbeeld. De allerdunste pasta – capellini – doet het goed met een lichte tomatensaus of een sausje op basis van zeevruchtenjus. Korte pasta zoals farfalle is ideaal voor een pastasalade.
✓ Combineer stevige, dikkere pasta zoals Fusilli en Farfalle met een stevige saus, met vlees (Bolognese), room of pesto. ✓ Bij ei-pasta, zoals Tagliatelle en Orecchiette, hoort een subtiel romige saus, bijv. met champignons of spek (Carbonara).
Maar welke pasta uit de supermarkt is dat eigenlijk? Als het op pasta aankomt, geloven we Italianen blindelings. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met verschillende merken pasta is er volgens de meeste Italianen maar één merk die ze kopen als ze gedroogde pasta nodig hebben. En dat is De Cecco.
Misschien vraag je je af: is tomatenpassata hetzelfde als gezeefde tomaten? Het antwoord is ja! Passata is de Italiaanse naam, maar in Nederland gebruiken we hiervoor ook de naam gezeefde tomaten. Tomatenpassata is een goede basis voor soepen en sauzen zoals bolognese.
Cirio Passata is een tomaten saus van gepelde tomaten die door een fijne zeef zijn gehaald waardoor een romige Passata ontstaat.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Slim Pasta Spaghetti is een vetvrije, suikervrije en glutenvrije pasta die gemaakt is van plantaardige vezel uit de Konjac plant, genaamd Glucomannan. Het unieke aan Slim Pasta is dat het rijk is aan vezels en uitzonderlijk weinig kilocalorieën bevat; slechts 9 kcal per 100 gram.
Durum tarwe wordt ook wel harde pasta genoemd vanwege de grote, harde tarwekorrel. De eigenschappen en voedingswaarden zijn vergelijkbaar met die van gewone tarwe, maar de producten die van durum tarwemeel zijn gemaakt zijn extra stevig. Ideaal dus voor de pasta bereiding, want je kookt hem niet stuk.
Verschillende diktes van spaghetti
Elke pasta producent heeft zo zijn eigen manier om de dikte van de spaghetti aan te geven. Er zijn producenten die nummer gebruiken om de dikte van spaghetti aan te geven. Je ziet dan op de verpakking staan: spaghetti #1,#2, etc.
Korte pastasoorten zoals penne en rigatoni gaan perfect samen met stevige sauzen, zoals een ragù of chunky groenten- of tomatensaus. Bijvoorbeeld penne all' amatriciano met pittige tomatensaus en pancetta.
Gekrulde of gedraaide pasta's
Ook pasta's met 'holtes' zoals macaroni en penne passen goed bij wat vollere sauzen. Denk hierbij aan tomatensauzen of andere sauzen op basis van groente, maar ook aan pesto. Fusilli smaakt extra goed in combinatie met sauzen op groentebasis.
Spaghetti & linguine
Lange, dunne pastasoorten zoals spaghetti en linguine gebruik je bij een dunne saus. Deze pasta kun je goed serveren bij een carbonara, fijne tomatensaus of bij een saus op basis van wijn voor bijvoorbeeld een pasta vongole.
Gezond ingrediënt
Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten (60 à 75 gram per 100 gram pasta). Die zorgen voor een trage energieopname en dus een lage bloedsuikerspiegel. Pasta is daardoor ideaal voor wie sportinspanningen moet leveren. Bovendien bevat pasta weinig vetten en eiwitten.
Hoeveel calorieën zitten er in pasta? In 100 gram gedroogde pasta zitten ongeveer 370 kilocalorieën. De hoeveelheid calorieën kan per pastasoort verschillen, maar in normale pasta, gemaakt van harde tarwe, is de gemiddelde hoeveelheid calorieën ongeveer 370 kilocalorieën per 100 gram.
Net zoals mijn moeder altijd doet gebruikte ik spaghetti als vermicelli, maar vervang het gerust door echte vermicelli of misschien wat noedels. Voor wat betreft de kip: je kunt ook kipfilet gebruiken, maar hou er rekening mee dat dit veel minder smaakvol is dan het kippenvlees van de poten.
Lange deegwaren. Linguine: lange, platte macaroni die, afhankelijk van de breedte, linguine, bavette of trenette heet. Spaghetti: misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld.