Magnetron: Niet aanbevolen !!! Open het zakje en doe de inhoud op een bord of in een kom.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de saté en saus opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 8-10 minuten. Opbakken in een droge koekenpan op middelhoog vuur kan ook. De pentol en pindasaus kunnen eventueel ook, afgedekt met magnetronfolie in ca. 6-8 minuten op 600 Watt in de magnetron.
Magnetron: prik gaatje in de folie. Verwarm product ca. 4 min. bij een vermogen van 500 W.
U kan deze in de verpakking opwarmen in een pannetje met water tegen de kook aan gedurende 20 minuten. U kan ook deze verpakking loshalen, en de kipsaté op een bord leggen en in de magnetron verwarmen.
Doe inhoud van het bakje in een pan; met ca. 4 eetlepels water ca. 7 min. op middelmatige stand verwarmen.
De prikkers
Omdat ze nogal droog kunnen zijn en daardoor snel splinters geven, raden we je aan ze van tevoren (minstens een uur) in een bak met water te leggen. Daarnaast voorkom je hiermee dat de stokjes vlam vatten (ook niet geheel onbelangrijk).
Het wellen van satéstokjes
Dat doe je door de stokjes te wellen, oftewel in een laagje water te zetten. Dit doe je een aantal uur voor gebruik, of het liefst al de nacht ervoor. Zo kan het water goed in het hout trekken en zullen de stokjes een stuk minder snel verbranden. Ook splinteren ze aanzienlijk minder.
Met 1 kilo kipfilet kun je circa 32-35 stokjes (4 per persoon bij 8 personen) maken. Als bijgerecht bij nasi goreng bijvoorbeeld is dat voldoende. Als hoofdgerecht met stokbrood, lontong, gebakken uitjes, atjar tjampoer e.d. zou ik er zo`n 8 tot 10 per persoon serveren.
Kipsaté van de BBQ
Voor het beste resultaat marineer je namelijk de kip minimaal 1 dag van te voren. Dan kunnen de smaken goed intrekken en krijg je simpelweg het beste resultaat.
Gekocht satesaus kan langer bewaard worden omdat er vaak middelen zijn toegevoegd om het bederven tegen te gaan. Kijk op de verpakking voor de juiste datum. In de vriezer kun je de saus tot wel 6 maanden bewaren.
Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid. Haal de kipsaté een half uur voor het koken uit de verpakking.
Onze pindasaus is licht zoet van smaak. Je kunt de saus opwarmen in de magnetron.
Let op - Oven: De bakken zijn niet specifiek voor de oven. Maar opwarmen met de oven kan met deksel tot maximaal 120 graden gedurende 15 - 20 minuten.
Vlees is makkelijk warm te houden in de oven, maar het is wel belangrijk om te voorkomen dat het vlees uitdroogt. Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten.
Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje. Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill.
Of toch maar in de oven? Verwarm de oven voor op 150°, haal de kip uit de zak en gebruik vervolgens een ovenschotel. Plaats de kip in de oven gedurende 15 minuten.
Voor saté babi worden de blokjes veelal uit een schouderkarbonade gesneden. Kipfilet is uitermate geschikt voor saté ajam. In Indonesië maakt men ook gebruik van andere stukken vlees van varken, kip of geit (zelfs het vet). Voor saté padang wordt rundvlees gebruikt, bijvoorbeeld uit riblappen.
Wil je gevogelte op tafel zetten, bijvoorbeeld kip, fazant, duif of kalkoen? Houd dan rekening met 400 a 500 gram per persoon.
Rijg de kip aan de satéstokjes. Frituur ca. 3à 4 minuten in de frituur. Strooi er eventueel nog wat kruiden over.
Re: Satéprikker in de oven? Je kan satéprikkers trouwens gerust warmer in de oven doen, alleen zal het hout dan gaan verkleuren.
Zorg ervoor dat je de satéstokjes eerst even hebt geweekt in water. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik of rooster met bakpapier tegen het lekken. Ik rijg meestal 4 stukjes aan 1 stokje. Leg de satéstokjes daarna op het bakpapier en bak de saté circa 15 – 20 minuten.
En hoe lang moet je ze dan laten weken? Een halfuurtje. Tien minuten zou al helpen, maar als je er op tijd aan denkt is het het best om ze een halfuur te geven; dan weet je zeker dat ze voldoende water hebben geabsorbeerd en niet meer zullen verbranden op de BBQ.
Q Kan Wijko satésaus ook koud gebruikt worden? A Absoluut.