Wat zijn de opvallendste verschillen tussen Oostenrijk en Zwitserland? 'Zwitserland is een mondain land waar je overal het beste van het beste kunt krijgen. En de bergen zijn er een stuk hoger en dominanter aanwezig. Hier in Oostenrijk is het allemaal wat gemoedelijker.
Alpen vakantie Zwitserland
De natuur is ruiger dan in Oostenrijk: veel rotsen. Ben je van plan om een actieve vakantie in de bergen te boeken? Dan is Zwitserland zeker weten een aanrader. Het is een uniek land dat je zeker een keer gezien moet hebben.
Oostenrijkers zijn zeker buiten de eigen kring veelal beleefder en minder direct dan Nederlanders en zullen bewust vermijden om anderen op gevoelige punten te raken. Daarom vinden ze Nederlanders wel eens lomp en luidruchtig, maar dat houden ze uiteraard voor zich.
De bevolking van Oostenrijk komt voort uit vele etnische groepen: Illyriërs, Kelten, Germanen, Slaven, Hongaren en nog veel meer. Oostenrijk heeft zo'n 8,3 miljoen inwoners met een bevolkingsdichtheid van ongeveer 95 inwoners per km2. Het overgrote deel van de Oostenrijkers woont in de grote steden.
Algemeen. Kijkend naar het bruto nationaal product (bnp), de hoogte van de werkloosheid en de verdeling van de beroepsbevolking behoort Oostenrijk tot de welvarendste landen van Europa. Sinds de jaren zestig werd de Oostenrijkse economie gekenmerkt door een hoog groeipercentage en een lage werkloosheid.
Kosten levensonderhoud
Het wordt vaak gezegd dat Oostenrijk toch wel een stukje duurder is dan Nederland. Om je een aantal voorbeelden te geven: Kaas is ongeveer 17% duurder dan in Nederland. Rijst is ongeveer 4,8% duurder dan in Nederland.
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent. Ter vergelijking: in Nederland is eten gemiddeld 1 procent duurder dan in de rest van de Europese Unie.
Diner. Aan het einde van de dag wordt het tijd voor de belangrijkste maaltijd voor de Oostenrijkers. Vanaf 18.00 uur begint men hier aan het avondeten. Dit diner bestaat meestal uit 3 gangen, met soep als voorgerecht.
Zwitserland duurst
Voor wie naar de Alpen wil, is Oostenrijk overigens nog lang niet zo'n ongunstige keuze op financieel gebied. Buurland Zwitserland is het duurste land, voedsel is daar ruim 60 procent duurder dan het Europese gemiddelde.
Bespaar op souvenirs en winkelen
Ga in warenhuizen als Manor en Loeb of in supermarkten op zoek naar souvenirs. Dat is vaak goedkoper dan in souvenirwinkels. Het kan veel goedkoper dan Zwitserse zakmessen of horloges: denk aan chocoladerepen of andere Zwitserse lekkernijen.
Er zijn enkele gerechten en specialiteiten zoals fondue, Älplermagronen of chocolade, die typisch Zwitsers zijn. Van een eigen Zwitserse keuken kun je echter nauwelijks spreken. Er is een keuken met Berner schotel en Berner rösti. Een keuken met Waadtlandse saucisson en lookgroente.
Is Oostenrijk een duur land? De prijzen van basisproducten in Oostenrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.07 keer minder betalen om te winkelen in Oostenrijk dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Oostenrijk bereik van: 63 EUR in Hostel tot 123 EUR in 3 sterren hotel.
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
Oostenrijkers gaan vaak vroeg naar het werk om zo vroeg mogelijk te kunnen stoppen. Het gemiddelde salaris ligt rond de 2300 bruto per maand.
Als EU-burger ben je vrij om te gaan wonen in Oostenrijk. Je hebt geen visum nodig, maar moet wel een verblijfsvergunning aanvragen als je je langer dan drie maanden in Oostenrijk wilt vestigen.
Het afgelopen jaar betaalden huizenkopers bijna 5 procent meer voor een huis dan het jaar ervoor. De gemiddelde verkoopprijs in Oostenrijk ligt nu op 204.000 euro. In Tirol ligt de gemiddelde prijs een stuk hoger. Voor een huis in Tirol betaal je gemiddeld bijna twee keer zoveel: 400.000 euro.
Oostenrijk behoort al lange tijd tot de landen waar een hoge kwaliteit van leven heerst en de mensen gemiddeld genomen gelukkig tot zeer gelukkig zijn. Dat uit zich onder andere in de manier waarop men met elkaar omgaat, maar ook het feit dat Oostenrijk het relatief goed doet als het gaat om criminaliteitscijfers.
De voordelen van emigreren naar Oostenrijk
1. Het gevoel dat u elke dag op vakantie bent, met de wintersportgebieden en prachtige natuur. 2. Er is rust en ruimte, want het land is veel groter dan Nederland, maar dan met slechts 9 miljoen inwoners.
Wanneer u in het buitenland gaat wonen, bouwt u vaak geen AOW op. U bent dan namelijk niet meer verplicht verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW).
De volgende landen van de Europese Unie zijn geen lidstaten van de NAVO: Finland, Ierland, Oostenrijk, Zweden, Cyprus en Malta. Oostenrijk wil geen lid worden omdat het land, toen het na inwerkingtreding van het Oostenrijks Staatsverdrag in 1955 weer zelfstandig werd, verklaarde voor eeuwig neutraal te blijven.
Oostenrijk (Duits: Österreich), officieel de Republiek Oostenrijk (Duits: Republik Österreich), is een binnenstaat in Centraal-Europa.
De hoofdstad is Wenen, die ook met afstand de grootste stad van het land is. Van de inwoners spreekt het merendeel Duits, dat ook de officiële taal is.