Toch is er een verschil tussen zogenaamd hardhout en harshoudend (zacht) hout. Die laatste categorie (den, spar, berk, pallethout, ...) is niet geschikt voor de meeste kachels en haarden. Bij de verbranding komen harsen vrij die verdampen.
Het verbranden van pallets en andere bewerkt hout is uit den boze. Bij het verbranden van pallets kan chroom-6 vrijkomen. Chroom-6 is nog schadelijker dan asbest.
U kunt houtpellets ook in uw haard of houtkachel branden. Met behulp van de pelletkorf kunt u op een eenvoudige wijze de voordelen van het stoken op houtpellets ondervinden. U vult de pelletkorf met 6 á 8 kg houtpellets. Ontsteken doet u op eenvoudige wijze met een aanmaakblokje en wat lampolie.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
Met hout dat niet is geïmpregneerd bedoelen we onbehandeld, geverfd, gelakt of verlijmd hout. Enkele voorbeelden van hout dat hieronder valt zijn pallets, kisten, keukenkasten, triplex, multiplex en spaanplaat.
Toch is er een verschil tussen zogenaamd hardhout en harshoudend (zacht) hout. Die laatste categorie (den, spar, berk, pallethout, ...) is niet geschikt voor de meeste kachels en haarden. Bij de verbranding komen harsen vrij die verdampen.
Het is belangrijk om eerst je pallethout af te schuren. Zo zitten er geen splinters meer in het hout en zijn de hoekjes iets makkelijker te beschilderen. We raden aan om een dekkende beits te gebruiken voor je pallethout: een dekkende beits is namelijk een soepele verf die hout beschermt tegen UV-stralen en vocht.
Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen. Enkel, coniferen bevatten harsen die moeilijker drogen, die ook door en door droog moeten zijn om niet aan te laden in de schouw, en die dus meer geduld vergen vooraleer ze brandhout zijn.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Ongeschikt haard hout
Bijvoorbeeld populierenhout verspreidt een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel.
U vult de pelletkorf met 4 á 5 kg pellets. Ontsteken doet u op eenvoudige wijze met een aanmaakblokje en wat lampolie. Na ontsteken zal de pelletkorf 2 tot 3 uur branden naargelang de toevoer van zuurstof in uw haard. De pellets zullen gemakkelijk branden in uw haard of houtkachel.
Een pallet kan uit verschillende soorten hout worden gemaakt, van populieren tot grenen, soms gecombineerd in één houten product, al naar gelang de klantwensen.
Gemiddeld betaal je voor één pallet bruine korrels met EN+A1 label 270 tot 290 euro. De prijs van witte pellets bedraagt ongeveer 280 à 310 euro (per 784 kg). Pellets prijzen liggen ongeveer 25 à 50% lager dan die van fossiele brandstoffen!
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Ongeveer 1 zak in 3 dagen. Kachel brandt meestal van 15.30 tot ongeveer 20.30. 1 zak in de drie dagen ongeveer als het goed koud is.
De korf geeft tot 1.5 tot 4 uur warmteplezier en kan ook buiten worden gebruikt als alternatief voor een vuurkorf. Als het gaat om de prijs zijn bruine houtpellets wat goedkoper. Ze branden wat warmer en gaan er dus minder snel doorheen. Daarnaast zijn ze ook per zak iets goedkoper.
In een open haard moet je geen hout branden dat veel hars bevat, dit geeft vonken die brandplekken kunnen geven. Je kunt het beste loofhout in de open haard stoken, dit hout bevat weinig hars. In het algemeen kan je stellen dat hout van loofbomen hard hout is. Let daar dus op bij openhaardhout kopen.
Berkenhout /Elzenhout
Dit type hout is uitermate geschikt voor speksteenhaarden, Finovens, openhaarden, buitenhaarden en haarden met weinig trek. Deze houtsoorten zijn zeer gemakkelijk aan te steken en blijven “zonder veel omkijken” met veel vlam branden en geven daardoor veel sfeer.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat. De barst van droog hout is gemakkelijk te pellen. Nat hout is vaak nog groen van kleur. Vochtgehalte droog hout is 20% of minder.
Zware houtsoorten zijn haagbeuk, valse acacia, beuk, eik, es, kastanje, notenboom, olm, kers en esdoorn. Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.
Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het openhaardhout nog langer te laten drogen.
Het schuren zorgt ervoor dat eventuele stukken hout die voor splinters zorgen weggehaald worden en dat de verf of olie beter blijft zitten op het hout van de pallet. Het schuren van de grote oppervlakten gaat het gemakkelijkst met en schuurmachine. De kleinere hoekjes en randjes kun je schuren met schuurpapier.
De houtvezel pallets kunnen namelijk niet goed tegen regen. Wel zijn ze bestand tegen extreme temperatuurschommelingen van -65 tot +120 °C.