Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
Bekabeling naar je toestel
In huis gebruik je geen glasvezelkabels maar standaard netwerkkabels voor je hele thuisnetwerk, dus ook voor het televisiesignaal. Voor televisie via glasvezel zul je dus een netwerkkabel moeten aanleggen naar je toestel.
Een aansluitkabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelmodem, ontvang je per post. De aansluitkabel voor glasvezel is vaak rood, maar kan ook grijs of wit zijn. In de tekeningen is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood.
Dankzij een snelle en stabiele glasvezelverbinding kun jij in elke kamer televisie ontvangen, mits je televisies aangesloten zijn op het netwerk. Je betaalt hier extra voor tijdens het afsluiten van je abonnement. Werkt interactieve tv ook met glasvezel? Je kan ook interactieve tv kijken via glasvezelinternet.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Huidige TV's kunnen dus nog geen glasvezel TV weergeven zonder dit extra kastje. Het internetten via glasvezel gaat net zoals het nu gaat via netwerkkabels. Aangezien glasvezel beschikt over hoge snelheden, zul je netwerkkabels moeten gebruiken van CAT5e of CAT6.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Je kunt glasvezelinternet zelf aansluiten wanneer er al een glasvezelaansluiting je huis in gaat. Is er nog geen glasvezel aanwezig in jouw straat? Dan moet dit eerst aangelegd worden door een internetprovider of een glasvezelaanbieder.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
Via dit glas kunnen door middel van laserlicht digitale signalen worden doorgegeven. Het werkt ongeveer als het geven van morseseinen met een zaklamp: hoe sneller signalen, des te sneller de verbinding via de glasvezelkabel. Het signaal gaat zelf ook met de snelheid van het licht door de glasvezelkabel heen.
Waar ligt glasvezel? Op dit moment zijn vooral gebieden in Midden- en Oost-Nederland aangesloten op het glasvezelnetwerk. Vooral buitengebieden worden aangesloten op glasvezel. In de Randstad zijn er nog de minste aansluitingen.
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
Wat kost glasvezel internet? Een standaard abonnement met glasvezel internet kost ongeveer 30,00 euro per maand. Afhankelijk van uw wensen kan dit hoger oplopen, maar de prijs is vaak vergelijkbaar met pakketten met VDSL of kabelinternet.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- of kabelprovider. Je hebt dan wel sneller internet. Ook zijn de up- en downloadsnelheid altijd gelijk, wat bij kabel en dsl niet zo is.
Welk type FRITZ!Box krijg ik? Als je een glasvezelaansluiting hebt, of VDSL, dan krijg je de FRITZ!Box 7590. Heb je pairbonding (2 VDSL aansluitingen gecombineerd tot 1), dan sturen we de FRITZ!Box 7583.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
De aanleg van het glasvezelnetwerk tot in je huis is gratis. Je moet er wel toestemming voor geven. De kabel wordt tot in huis aangelegd en wordt er een speciaal glasvezelmodem op aangesloten.
Glasvezel of kabel: wat is beter? Coax is beter beschikbaar in Nederland, maar glasvezel biedt veel hogere snelheden. De beste keuze hangt uiteindelijk af van je persoonlijk behoeften, en budget.