Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Het loslaten van één of meerdere nagels kan komen door schade/trauma (ongeluk) door bijvoorbeeld het stoten van de nagel of het vallen van een zwaar voorwerp op de nagel, ziekte aan de nagel(s) of huid, verminderde bloedtoevoer, infectie en geneesmiddelen. Het kan tevens wijzen op een onderliggend medisch probleem.
Het huidgedeelte waar de nagel zat ondervindt tijdelijk geen druk van de nagel, daardoor kan deze wat omhoog komen. Uw nagel kan gaan ingroeien of zich ontwikkelen tot een stootnagel (een dikke, bolle, misvormde nagel). Het is raadzaam om uw nagel te laten repareren door een pedicure of medisch pedicure.
De operatie vindt onder plaatselijke verdoving plaats, zodat u niet nuchter in de kliniek hoeft te komen. U bent niet in staat zelfstandig weer naar huis te rijden, omdat u na de operatie een drukverband krijgt. De operatie duurt hooguit 15 minuten. De verdoving is zo goed dat u geen pijn voelt.
Als de nagel volledig loskomt van de nagelplaat, dan is de nagel ten dode opgeschreven. Het goede nieuws is dat het dan niet langer pijnlijk is. Het slechte nieuws? Het kan lang duren voordat er een nieuwe nagel groeit.
Welke behandeling het beste bij u past, hangt ervan af hoe ver uw teennagel is ingegroeid. Als de nagelrand erg ver is ingegroeid en u hierdoor pijn en een ontsteking heeft, kan een operatie het beste voor u zijn. Uw teennagel wordt dan (deels) verwijderd om uw klachten te verminderen.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
Als de nagel losraakt, duurt het ca. zeven maanden voor deze weer geheel is aangegroeid. Vingernagels groeien sneller dan teennagels. Ook de nagels van afzonderlijke vingers aan eenzelfde hand groeien niet even snel.
Een nieuwe jonge cel duwt dan de oude dode cel omhoog totdat deze jonge cel ook afsterft en omhoog wordt geduwd door weer een nieuwe cel. Op deze manier groeit je nagel langzaam naar boven in je nagelbed . Een vinger nagel groeit ongeveer 2-3 mm in een maand, dit is 3 keer zo snel als je teennagels.
De infectie kan acuut of chronisch zijn. De chronische vorm komt vooral voor bij mensen die beroepshalve veel in contact komen met water, en bij kinderen die op de vingertjes zuigen. Bij een ingegroeide nagel groeit de rand van de nagel in het weefsel van de vinger of de teen.
Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken. Ook het hooghouden van uw voet kan de pijn verlichten. Na een dag mag het drukverband eraf en mag u uw voeten baden en een pleister op uw teen doen. Afhankelijk van de pijn kunt u na twee tot vijf dagen meestal weer normaal lopen.
Oorzaak van ingegroeide teennagel
De meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennagels is het te kort trimmen van de teennagels, waardoor de huid als het ware "over de teennagel heen kan vouwen" Verkeerd schoeisel, bv schoenen die te krap zitten bij de tenen of schoenen met een slechte afwikkeling.
Bij veel pijn en een grote bloeduitstorting onder de nagel, kan er besloten worden om een gat in de nagel te boren om de druk te verlichten. Dit dient altijd door een persoon met medische achtergrond gedaan te worden. In de dagen tot enkele weken nadat de bloeduitstorting ontstaan is, kan de nagel eraf vallen.
Hoelang duurt het…? De blauwe kleur groeit vanzelf met je nagel mee en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen als de nagel volledig uitgegroeid is. Het hele proces kan maanden tot een jaar duren. Soms valt de nagel vanzelf van je teen, maar meestal zal deze gewoon helemaal uitgroeien.
Bloed onder de nagel
Een hematoom (bloedstolsel) onder de nagel komt heel veel voor en ontstaat door stoten (of een ander licht trauma) en bijvoorbeeld het lopen op te krappe schoenen. Het gestolde bloed onder de nagel kleurt meestal zwart, maar vaak is er aan de randen iets paarsig van kleur.
Congenitale anonychia of hyponychia is respectievelijk afwezigheid of onvolgroeidheid van de nagels. Dit kan ook onderdeel zijn van een syndroom, bijvoorbeeld het syndroom van Cooks of bij hereditaire osteo-onychodysplasie (het 'nail-patella syndrome').
Er zijn diverse oorzaken voor de loslating van de nagel. Een aantal voorbeelden zijn: een verminderde bloedtoevoer, huidziekten, trauma, infectie, kanker, geneesmiddelen. Eerst wordt het gebied tussen de nagelplaat en het nagelbed rood en daarna komt de nagel los van het nagelbed.
Hyponychium is een nagelbedzegel, deze zegel is het stukje huid wat onder de nagels mee groeit. Bij sommige mensen groeit dit verder als de vrije rand (vingertop) en zit vast gegroeid aan de vrije rand. En kan daarom erg pijnlijk zijn als je de nagels korter vijlt.
Maar ook het gebruik van gellak, acrylnagels en ook 'gewone' nagellak kan ervoor zorgen dat je nagels dunner, minder soepel en brozer worden. Het gevolg hiervan is dat je nagels splijten en afbladderen. Daarom is het belangrijk om je nagels goed te verzorgen zodat ze sterk, mooi en gezond blijven.
WAT IS HET ? Het komt regelmatig voor dat er witte vlekjes, stippen of streepjes op de nagels zitten. Dit is niet iets om ongerust over te zijn, het wijst niet op een tekort aan kalk, zink, vitaminen of iets anders. Vaak wordt het simpelweg veroorzaakt door stoten van de vingertop ergens tegenaan.
Een verdikte nagel (hypertrofische nagel of onychauxis) komt voor bij zowel vinger- als teennagels. Iedereen kan hier last van krijgen. Het komt wel vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. Behalve verdikking van de nagelplaat kan deze aandoening ook broze en/of verkleurde nagels met zich meebrengen.
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is in de huid gegroeid en zorgt voor irritatie, pijn en/of een ontsteking.