IUI is alleen kansrijk als er na bewerking meer dan 1 miljoen beweeglijke zaadcellen zijn overgebleven. Om de beste opbrengst aan sperma te krijgen kan het verstandig zijn om gedurende 2 - 4 dagen voor de IUI geen zaadlozing te hebben. Op de dag van de IUI moet de man door masturbatie sperma opwekken.
Houd een onthoudingsperiode aan van ongeveer 3 dagen (dus de laatste zaadlozing 2 à 4 dagen voor de dag van de semenanalyse of behandeling).
Bij IUI worden de beste zaadcellen geselecteerd en rechtstreeks in de baarmoederholte gebracht. De zaadcellen zijn dan dichter bij de plaats van bevruchting. Een goede timing van de IUI is van belang, omdat de kans op een zwangerschap het hoogst is als IUI wordt uitgevoerd omstreeks de dag van de eisprong.
Resultaten. De slaagkans hangt af van meerdere factoren, onder meer de leeftijd van de vrouw en de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem. De kans op een zwangerschap bedraagt gemiddeld 10% per cyclus. De meeste zwangerschappen vallen voor tijdens de eerste 3 behandelingen.
De kans op een zwangerschap is afhankelijk van verschillende factoren; zoals de leeftijd van de vrouw, de zaadkwaliteit van de man en de reden van het uitblijven van de zwangerschap. De kans op een zwangerschap door middel van IUI ligt gemiddeld rond de 10% per poging, want de bevruchting moet nog plaatsvinden.
Denk aan variatie in groenten en fruit, afwisseling tussen vis of vlees en vegetarisch, en verschillende soorten volkoren producten. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden.
Na zes IUI-pogingen vindt opnieuw een afspraak op de polikliniek plaats. Hierbij worden de behandelingen geëvalueerd en zal vaak over een volgende stap in het behandeltraject gesproken worden. Een IVF (in vitro fertilisatie, reageerbuisbevruchting) behandeling is een mogelijke volgende stap na IUI.
Soms is opname in het ziekenhuis nodig. Als er te veel eiblaasjes zijn gegroeid, raadt de arts u af om zwanger te raken. Dan zal de IUI niet doorgaan en krijgt u het advies om geen gemeenschap te hebben. Van de hormonen die gebruikt worden bij IUI is geen verhoogd risico op het ontstaan van kanker bekend.
Borsten die al dan niet gevoeliger of groter zijn, een steekje hier een pijntje daar, veranderd reukvermogen, trek in bepaald eten of koffie die ineens juist niet meer smaakt. Zó graag wil je bevestiging dat zich in je buik het Grote Wonder voltrekt, dat je van alles gaat voelen.
Als u vijftien dagen na de inseminatie nog niet bent gaan menstrueren, is de kans groot dat u zwanger bent. U mag dan zelf een zwangerschapstest doen. Wanneer u gaat menstrueren, is de behandeling helaas niet gelukt.
Voorbereiding. In overleg met uw arts heeft u besloten om te starten met intra-uteriene inseminaties. We adviseren u om dagelijks een foliumzuurtablet te slikken of multivitaminen speciaal voor zwangeren. De eerste dag dat de menstruatie goed doorzet, is dag 1 van de cyclus.
Het opgewerkte zaad blijft voldoende lang in leven om ook een latere eisprong te benutten. Een eicel is ongeveer 12 uur te bevruchten. Het is dus niet nodig op het uur te plannen.
De kans op zwangerschap door IUI is rond de 10% per inseminatie. Na 3 tot 6 inseminaties is gemiddeld 25% van de paren zwanger geworden.
Haar orgasme zorgt er dus voor dat de zaadcellen de juiste richting op geduwd worden. Blijf na het klaarkomen nog tien minuutjes liggen zodat het sperma er niet weer uitglijdt. Eenmaal in de eileiders aangekomen kunnen de cellen zo'n vijf dagen lang overleven.
Bij een positieve ovulatietest zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de eisprong plaatsvinden. De inseminatie wordt dan gedaan 1 dag na de positieve test.
De IUI wordt gedaan door een echoscopist of een gynaecoloog. Via een dun slangetje wordt het bewerkte sperma in de baarmoeder gespoten. Dit is niet pijnlijk.
Bij IVF en ICSI is de gemiddelde kans op een tweeling ongeveer 5%. Bij IUI ligt die kans tussen de 10 en 20%. 47% van de tweelingen wordt geboren bij een zwangerschapsduur van 38 tot 42 weken, in 51% dient de bevalling zich eerder aan.
IUI is alleen zinvol als er na bewerking meer dan 1 miljoen beweeglijke zaadcellen zijn overgebleven. Om de beste opbrengst aan sperma te krijgen kan het verstandig te zijn om gedurende twee dagen voor de IUI geen zaadlozing te hebben.
Indien IUI na 6 pogingen niet tot een zwangerschap leidt, kan IVF een goede optie zijn. Bij IVF start je met een hormoonbehandeling, zodat meerdere eicellen tegelijk rijpen. Dan komen zaadcellen en eicellen samen in een kweekschaaltje (IVF) en worden maximaal 2 embryo's teruggeplaatst.
Is de follikel (eiblaasje) nog niet groot genoeg dan moet u na een aantal dagen terugkomen voor een volgende follikelmeting. De follikel moet een diameter van 18-20 mm hebben voordat er wordt overgegaan op een Ovitrelle-injectie en ± 36 uur daarna is de inseminatie.
HOE VAAK MOET IK NAAR HET ZIEKENHUIS KOMEN? Het aantal keren dat u naar het ziekenhuis moet komen, is afhankelijk van uw cycluslengte, het wel of niet gebruiken van stimulerende medicijnen en de groeisnelheid van uw eiblaasjes. Gemiddeld bedraagt het aantal bezoeken inclusief de dag van inseminatie twee tot vier.
Bij IUI zijn meestal meerdere behandelingen nodig. Afhankelijk van de reden om met IUI te starten, wordt een IUI-behandeling maximaal 6 of 12 keer gedaan. De behandeling kan plaatsvinden in de natuurlijke cyclus of in een cyclus die met hormonen gestimuleerd moet worden.
Het sperma van uw partner bewerken we eerst, zodat er meer goede zaadcellen in zitten. Daarna brengt de arts of de verpleegkundige het zaad direct in de baarmoeder. De IUI behandeling kan plaatsvinden in de spontane cyclus of samen met milde eierstokstimulatie om, in plaats van één, twee eiblaasjes te laten groeien.
Ook voor IVF moet er minstens 1 miljoen zaadcellen per ml gevonden worden, waarvan er minimaal 500.000 goed progressief bewegende zaadcellen overblijven na het opwerken van het zaad. In het laboratorium worden eicel(len) en zaadcellen in een kweekschaaltje bij elkaar gedaan, waarna bevruchting kan optreden.
Na een IVF/ICSI-punctie en soms ook na een IUI-behandeling (inseminatie) wordt Utrogestan® voorschreven. Utrogestan® bevat het hormoon progesteron. Progesteron helpt mee het slijmvlies van de baarmoeder geschikt te maken voor de innesteling van een embryo.