1. Nederlands favoriete ontbijt. Nederland ontbijt het liefst met een boterham met pindakaas, hagelslag, kaas of vleeswaren of een kommetje yoghurt met muesli. We doen dit doordeweeks in rap tempo: 75% van de Nederlanders ontbijt in minder dan 15 minuten.
Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt. Ook is gevraagd naar het ultieme guilty pleasure ontbijt, met als opvallende keuzes onder andere het broodje kroket of rookworst, champagne, donuts en sushi.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet getoast, met kaasboter en zoet beleg zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken . Naast een boterham eten Nederlanders ook vaak beschuit, peperkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Vitamines, vezels en niet al te veel suikers staan in de top drie van afwegingen voor een ontbijt. Hierbij valt op dat vitamines op één staan, terwijl 69% aangeeft geen fruit te eten bij deze eerste maaltijd. Ontbijters die wél fruit kiezen, kiezen het meest voor: banaan, appel, aardbei, sinaasappel en kiwi.
Meest populaire ontbijtproducten onder consumenten in de VS in 2023. In februari 2022 gaf bijna 33 procent van de respondenten in de Verenigde Staten aan dat eieren hun favoriete ontbijtproduct zijn. Bovendien gaf ongeveer 18 procent aan dat spek of worst hun favoriete ontbijtgerecht is.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Nederlands ontbijt
Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag. Volgens het RIVM is chocolade-beleg zoals chocoladepasta en hagelslag in Nederland zo populair, dat 1 op de 5 boterhammen hiermee besmeerd wordt.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Dan Buettner gelooft dat hij het gezondste ontbijt ter wereld heeft gevonden. De inwoners van het schiereiland ontbijten dagelijks met verse gallo pinto: rijst met bonen en tortilla's van maisdeeg. Het voedingspatroon van mais en bonen wordt aangevuld met tropisch fruit en veel groenten.
Het ontbijt van de typische Nederlander bestaat uit brood (kaas, hagelslag is typisch voor de Hollander), yoghurt of wat havermout/pap . Een croissant of gekookt ei als je je chique voelt. Vergezeld van koffie, thee, sinaasappelsap.
Belgische maaltijdgewoontes
Het ontbijt is meestal een broodmaaltijd met zoet en hartig beleg, melkproducten zoals kaas en ontbijtgranen. Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep.
Beschuit (ronde beschuit) met aardbeien, boterkoek (een cake gemaakt van roggemeel en kruiden zoals kruidnagel, kaneel, gember en nootmuskaat) en krentenbollen met kaas zijn ook populair. Granen, granola en muesli, vaak geserveerd met fruit, worden ook veel gegeten.
Wat is een gezond ontbijt om af te vallen? Een gezond ontbijt om af te vallen bevat eiwitten, vezels en gezonde vetten. Opties zijn een omelet met groenten, volkoren toast met avocado en ei, Griekse yoghurt met bessen en noten of havermout met chiazaad en amandelen is ook altijd een goede optie.
Een klassiek Japans ontbijt bestaat uit een proteïne (vis of tofu), rijst, gepekelde groenten of zeewier, een eibereiding, misosoep en enkele groentebereidingen als bijgerecht. Heel gebalanceerd en energiek om de dag te starten. Eerlijk, mensen die niet ontbijten, ik snap dat niet!
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Binnen de algemene beschouwing van een Oostenrijks ontbijt worden worstjes vaak genoemd als een onmisbaar ingrediënt. Muesli volgt op op de tweede plaats. Ook brood met jam of een eitje werden veelvuldig genoemd. De schnitzel, een typisch Weens gerecht, is volgens velen een traditioneel Oostenrijks ontbijt.
Een glas sap (Saft) is ook gebruikelijk, net als een gekookt ei (Ei). Granen zijn ook populair, vooral onder de Duitse jeugd. Bijvoorbeeld havermoutvlokken of Müsli, wat meestal een mengsel is van volkoren havermoutvlokken, noten en gedroogd fruit.
Het typische Engelse ontbijt bestaat meestal uit gebakken ei, bacon, witte bonen in tomatensaus, gebakken worstjes, gegrilde tomaat, getoast brood en soms met gebakken champignons en 'Hash Browns' aardappelpannenkoekjes. Voor de liefhebbers komt er vaak ook Black Pudding bij oftewel gebakken bloedworst.
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.