Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
Bijvoorbeeld, oude surfplanken kunnen worden omgebouwd tot kunstwerken of meubelstukken, en oude wetsuits kunnen worden gebruikt als isolatiemateriaal of gerecycled tot nieuwe producten zoals telefoon of laptop hoesjes.
In ieder geval goed doorspoelen dus als je moet plassen, voor en na het plassen! Waarschijnlijk zal je de eerste keer plassen in je nieuwe wetsuit zo lang mogelijk uitstellen, maar wees eerlijk. Er komt een dag dat de golven ongekend goed zijn en het toilet wel erg ver weg, dan is de keuze toch snel gemaakt.
Onder je wetsuit draag je badkleding of een trisuit. Voorkom beschadigingen aan je wetsuit. Let op met nagels, sierraden en horloges. Draag eventueel dunne handschoenen ter bescherming van je wetsuit.
Met speciale wetsuitshampoo en lauwwarm water je wetsuit op een veilige manier wassen. Laat jet wetsuit niet te lang in dit water staan. Hierna spoel je het wetsuit heel goed binnenste buiten af met kraanwater. Een wetsuit mag nooit in de wasmachine of droger!
Hoe duur is een wetsuit? Een goede wetsuit hoeft niet duur te zijn! De goedkoopste wetsuits die we verkopen kost €40,-.Een shorty wetsuit kun je al vanaf €20,- kopen.
Een wetsuit is ontworpen om je lichaam warm te houden in koud water. In echt koude omstandigheden is enkel een wetsuit echter niet genoeg om je warm te houden. Dit komt doordat de delen van je lichaam die niet bedekt zijn met neopreen – je hoofd, voeten en handen – ook koud worden.
Een wetsuit (ook wel surfpak of duikpak) is een pak dat zijn drager beschermt tegen onderkoeling. Wetsuits worden van neopreen gemaakt, ze zijn vooral populair bij sportduiken, zee- en wildwaterkajakken, windsurfen, kitesurfen en golfsurfen maar ze worden ook gebruikt bij de triathlon.
Als je je wetsuit langere tijd niet gaat gebruiken, kun je het in je kast opbergen. Zorg ervoor dat het pak aan beide kanten helemaal droog is en vouw het niet op. Hang het in plaats daarvan aan een hanger met brede schouders om uitrekking te voorkomen, of hang je pak met de taille over een horizontale hanger.
Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Chloor is niet goed voor je wetsuit als dat uren/dagen achter elkaar in je wetsuit blijft zitten. Dus spoel het zo snel mogelijk goed uit met schoon water. En bij gebruik in het buitenwater is uitspoelen sowieso ook verstandig i.v.m. het verwijderen van bacteriën en vuil.
Surflegende Jack O'Neill, uitvinder wetsuit, overleden.
Een wetsuit is een speciaal pak gemaakt om jou te beschermen tegen onderkoeling tijdens het zwemmen. Ze zijn gemaakt van neopreen, een waterdicht materiaal dat zorgt voor isolerende lagen lucht.
Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
Wist je dat je met een goed passend wetsuit tot wel 15 seconden per 100 meter sneller kan zwemmen? Dat heeft te maken met het extra drijfvermogen van een wetsuit. Dat voordeel behaal je wel alleen met een wetsuit met de juiste pasvorm en kwaliteit. Laat je daarom altijd adviseren door ons.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei.
Enkele van de belangrijkste voordelen zijn: Versterkt het immuunsysteem: Koud water zwemmen kan je immuunsysteem versterken en je lichaam helpen beter bestand te zijn tegen ziektes. Verbetert de bloedsomloop: Het koude water stimuleert de bloedsomloop, wat kan leiden tot een betere doorbloeding en een gezonder hart.
De diktes komen met twee cijfers. Het eerste cijfer is de mm dikte op de romp en het tweede cijfer is de mm dikte op de armen en benen. Het is bij de armen en benen vaak dunner neopreen om zo de meeste flexibiliteit te behouden en het belangrijker is om je borst en rug warm te houden.
Ga nooit zwemmen in water dat kouder dan 15°C is. Dan is het risico op verkramping van spieren en onderkoeling groot. Gelukkig is een zwembad vaak veel sneller op temperatuur en kun je hier snel en veilig gebruik van maken.
Ja je zou eventueel ook een mannen- of vrouwen wetsuit kunnen dragen. Mannen en vrouwen kunnen theoretisch misschien veel verschillen van elkaar, maar dat wilt niet zeggen dat iedereen zo is. Er zijn veel mannen waarvan de schouders wat smaller zijn, of waarvan de heupen iets breder zijn.
In de Noordzee en Atlantische Oceaan blijven de zeewatertemperaturen koud. Kies daarom voor een lange wetsuit van 4/3 mm of meer. Een groot gedeelte van de winter in eigen land surfen wij met een 5/4 mm wetsuit, liever te warm dan te koud.
Een te klein wetsuit zit echter te strak en kan je bewegingsvrijheid in het water beperken. Dit is vooral het geval bij winterwetsuits: hoe dikker het neopreen, hoe minder flexibel het is. Wanneer je je pak aan hebt, moet je in staat zijn om te bukken en je tenen aan te raken en je armen en schouders vrij te bewegen.