Voor de teelt van de kiemen als taugé heb je alleen water nodig. Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 mungboon planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 mungboon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Taugé wordt verkregen door de mungboon te laten ontkiemen in water, de eerste 4 uur blootgesteld aan daglicht en de rest van de dag in het duister. Waar komt de taugé vandaan: Tauge komt oorspronkelijk uit de Aziatische landen, tegenwoordig gewoon gekweekt in Nederland.
Zaai de mungbonen ongeveer één centimeter diep, en zorg dat de bodem een temperatuur van ongeveer 18°C graden heeft. Verwijder grove stenen en houd je moestuin onkruidvrij. Zorg dat de bodem vruchtbaar is door regelmatig te bemesten met compost. Na ongeveer 100 dagen kun je de volledige plant in je garage laten drogen.
Taugé wordt gewonnen uit mungbonen, ook wel groene bonen genoemd. Mungbonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit India en worden tegenwoordig voornamelijk in Azië en Oost-Afrika verbouwd. Taugé wordt veel gebruikt in de Indische en Chinese keuken en bestaat uit witte knapperige steeltjes.
Doe twee eetlepels mungboontjes in een glazen pot.Spoel ze af met water.Doe dit 3 keer op een dag en laat ze ontkiemen. Na 4 dagen heb je tauge!
Rauwe taugé heeft een fijne crisp en kun je prima rauw eten. Er bestaat echter wel de kans dat kiemgroente (zoals bijvoorbeeld taugé) besmet is met bacterien als salmonella. Zorg ervoor dat je je de taugé van te voren goed wast en even onderdompelt in heet water, hitte dood namelijk deze bacteriën.
Taugé is een goede bron van vitamine C
Vitamine C heeft een antioxidantfunctie, waardoor het jouw lichaamscellen beschermt tegen schade. Deze vitamine is daarnaast nodig voor de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer. Wist je dat: 100 gram taugé genoeg is voor bijna 20% van je dagelijkse vitamine C behoefte?
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Taugé is de spruitgroente van de ontkiemde mungboon, ook wel 'katjang idjo' (groene boon). De ontkiemde boontjes bestaan uit witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje. Van oorsprong komt deze bonensoort uit Zuid-Azië.
Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.
Hoe ziet taugé eruit? Taugé bestaat uit een wit stengeltje met een wortel en twee zaadlobben. De smaak is lekker knapperig en licht bitter. Een groot voordeel van taugé is dat het erg gezond is.
Taugé is heerlijk om mee te wokken, maar ook om te verwerken in loempia's, spring rolls en noedelsoep. Laat je inspireren door de lekkerste taugé recepten. Probeer bijvoorbeeld een omelet met taugé en andere knapperige groenten of klassieke Indische gado gado.
Taugé invriezen
Het is belangrijk dat de je taugé eerst kort – maximaal 1 minuut - blancheert voordat je het invriest. Wat is blancheren? Blancheren wordt meestal toegepast bij groenten en zorgt ervoor dat deze knapperig blijven.
Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten. Groente eten geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.
Taugé (Nederlands-Nederlands), sojascheuten (Belgisch-Nederlands) of gropesi/tjapar (Sranangtongo), is de ontkiemde mungboon (Vigna radiata) of katjang idjo (groene boon). Het wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's.
Deze smaakvolle scheuten, geliefd in de Chinese keuken en een essentieel ingrediënt in loempia's, voegen een knapperige textuur en verkwikkende smaak toe aan gerechten. Meer dan alleen een favoriet in de Chinese culinaire traditie, is taugé veelzijdig en past het moeiteloos in diverse keukens.
Bij wokken of roerbakken is het belangrijk dat je de taugé pas als laatste in de pan doet en deze nog 1 of 2 minuten mee bakt. Zo blijft de taugé lekker knapperig.
Taugé is rijk aan vitaminen C, B1, B2, B6 en B11, aan de mineralen Kalium, Calcium, Fosfor, Ijzer, Magnesium, Koper en Zink. ÉN… Aan anti-oxidanten (zoals vitamine C)! Taugé bevat na 8 dagen ontkiemen bijvoorbeeld al bijna 24 keer meer vitamine C dan het originele mungboontje waar hij uit ontkiemt is!
Wat plantkundig gezien peulvruchten zijn, rekenen we niet altijd tot de peulvruchten. 'Groene' peulvruchten zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kouseband worden gerekend tot de groente. Ook gekiemde peulvruchten, zoals taugé, worden tot de groente gerekend.
Simpel gezegd is het niets anders dan een kiemgroente die uit een mungboon groeit. Het zijn kleine, witte steeltjes met een frisse smaak. Hoe verser de taugé, hoe knapperiger deze is. Kiemgroenten bevatten over het algemeen veel vitaminen en mineralen, maar ook veel anti-oxidanten.
Doordat taugé uit de grond komt, kan er namelijk salmonella, E.coli en toxoplasmose aanwezig zijn op rauwe taugé. Door het goed te verhitten worden deze schadelijke bacteriën gedood, waardoor je het gerust kunt eten. Was de taugé ook vooraf met stromend water.
Taugé bevat nauwelijks calorieën en is rijk aan voedingsstoffen. Dat is de ideale combinatie voor een gezond gewicht. Je kunt de kiemgroente dan ook vrijwel onbeperkt eten, zelfs als je aan het afvallen bent.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.