Hoewel Cruijff bekend staat als een échte Ajacied, sloot hij zijn carrière af bij Feyenoord. Cruijff keerde na een dienstverband bij het Amerikaanse Diplomats terug bij Ajax in 1981, waar hij jaarlijks zo'n anderhalf miljoen gulden op zou gaan strijken. De terugkeer in Amsterdam was geen onverdeeld succes.
Het jaar dat ras-Ajacied Johan Cruijff voor Feyenoord speelde. Hij kwam bij elkaar 275 wedstrijden uit voor Ajax. Scoorde liefst 266 keer.
Roken en gezondheidsklachten
Tijdens zijn actieve carrière had Cruijff zich op het gebied van eten en drinken altijd als een voorbeeldig professional gedragen, maar de verleiding van het roken kon hij niet weerstaan. Soms rookte hij tachtig sigaretten per dag.
PSV heeft tot nog toe het vaakst de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Dertien keer maar liefst, daarachter volgen Ajax (negen keer) en Feyenoord (vier keer).
Hij wordt wereld beschouwd als één van de beste spelers aller tijden. Tussen 1983 en 1984 speelde Cruijff bij Feyenoord, waar hij in 1984 ook zijn loopbaan afsloot. Op 24 maart 2016 overleed Cruijff in een ziekenhuis in Barcelona.
20 jaar lang werd de wedstrijd in de Amsterdamse Arena gespeeld, tot in 2017 de KNVB besloot om het te organiseren in het thuisstadion van de landskampioen. Zodoende vond de finale sinds dat jaar al eenmaal plaats in De Kuip, één keer in het Philips Stadion en drie keer in de Johan Cruijff Arena.
"Elk nadeel heb zijn voordeel." "Elk voordeel heb zijn nadeel." "Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken." "Je snap het pas als je het begrijp" (zo, betekenis "Je gaat het pas zien als je het door hebt.")
Het vermogen van Cruijff werd aan het begin van zijn voetbalpensioen op zo'n 15 miljoen euro geschat. Dit geld zag hij echter in rook op gaan na een oliedomme investering. Cruijff wilde wat doen met zijn geld en ging op advies van zijn zakenpartner investeren in een biggenfokkerij in Catalonië.
Johan Cruijff is vrijdagmiddag in Barcelona gecremeerd. Het is in Spanje gebruikelijk dat een begrafenis of crematie binnen 48 uur na het overlijden plaatsvindt.
Op die dag wordt in koffiehuis De Vereeniging door vier enthousiaste jonge mannen een voetbalclub opgericht, Wilhelmina genaamd. De naam en het tenue van de club veranderen in de jaren daarna nog enkele keren, maar op 15 juli 1912 krijgt de club haar definitieve naam: Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord.
Feyenoord won zestien keer het landskampioenschap, dertien keer de KNVB Beker, een keer de Europacup I, twee keer de UEFA Cup en een keer de wereldbeker.
Eigen vermogen:
Feyenoord: Door het positieve nettoresultaat van 6,6 miljoen euro is het eigen vermogen van Feyenoord gestegen van 1,0 naar 7,6 miljoen euro. PSV: Het eigen vermogen van PSV is met 13 miljoen euro gestegen naar 30,8 miljoen euro.
De Catalaanse villa waar Johan Cruijff sinds 1991 woonde. De voetballegende woonde sinds 1991 met zijn familie in deze vorstelijke woning in de dure wijk Sant Gervasi. De nieuwe eigenaar krijgt voor de betaalde miljoenen negen kamers en zeven badkamers op maar liefst 469 vierkante meter.
Johan Cruijff bij Ajax
Op tienjarige leeftijd werd hij ontdekt door de Nederlandse profclub en zeven jaar later maakte hij al zijn eerste minuten in het eerste elftal. In 1963 tekende hij een profcontract bij Ajax en een jaar later debuteerde hij voor het Nederlands elftal.
Sinds donderdag bekend werd dat Johan Cruijff longkanker heeft zijn veel ex-rokers ongerust. Ze rookten ooit, net als de voetballer. Intussen is hij al 24 jaar gestopt.
Cruijff speelde met nummer 14 omdat zijn 'eigen' nummer 9 inmiddels aan Gerrie Mühren was toebedeeld. Cruijff houdt het de hele wedstrijd vol, Ajax wint met 1-0, en de volgende dag schijft een krant: 'Zijn plaats lijkt verder weer zeker. Slechts zijn nummer moet hij nog zien te vinden.
“Hij verdiende bij Ajax een vast jaarsalaris van 35.000 gulden plus premies. Bij elke overwinning kreeg Cruijff dus meer geld. Als je dat alles bij elkaar optelt en omrekent naar nu (euro's, red.), dan verdiende hij ongeveer 150.000 euro per jaar.”
Deze week, op maandag 25 april 2022, zou Johan Cruijff 75 zijn geworden. Hij overleed op 24 maart 2016. Zijn laatste woorden die het onthouden waard waren: 'In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.' Kenmerkend voor Cruijffie was dat hij er 'in zekere zin' bij zei.
Zijn woordgebruik en uitspraken waren minstens zo karakteristiek. De 'Cruijffiaanse uitspraak' werd daarmee een officieus begrip in de Nederlandse taal, maar 'da's logisch'. De bekendste uitspraak van Cruijff is ongetwijfeld 'Ieder nadeel heb zijn voordeel'.
Ofwel El Salvador. Een bijnaam die Cruijff overhoudt aan zijn periode bij Barcelona, waar hij van 1973 tot 1978 speelt, nadat hij met ruzie om het aanvoerderschap bij Ajax is vertrokken.
De teams streden aanvankelijk om de PTT Telecom Cup, een naam die drie jaar later werd veranderd in Super Cup. Sinds 1996 staat de prijs bekend als de Johan Cruijff Schaal. Vanaf dat jaar was de Johan Cruijff ArenA 21 jaar lang de plaats van handeling.
PSV heeft tot nog toe het vaakst de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Dertien keer maar liefst, daarachter volgen Ajax (negen keer) en Feyenoord (vier keer). PSV is de enige club van 'De Grote Drie' die vaker de wedstrijd won, dan verloor.
Er was ruimte voor ruim 4000 uitsupporters in het stadion van de kampioen, maar dat aantal wordt bij lange na niet gehaald. Slechts 534 PSV'ers hebben hun aanwezigheid toegezegd door een kaartje van 32 euro te kopen.