Een veel voorkomende vraag bij hortensia's is: Hoe hou ik de bloemen mooi blauw? Vaak verkleurt een hortensia na 2-3 jaar van blauw naar roze. Dat ligt aan de grondsoort. Tuinier je op zure grond die ijzer en vooral aluminium bevat dan blijven je blauwe hortensia's prachtig op kleur.
Geef uw hortensia in het voorjaar en in augustus DCM Meststof Hortensia's. Deze meststof bevat een zakje aluin en dat maakt uw bloemen (weer) blauw. Hortensia's bloeien lang en uitbundig van juli tot september, geef ze dus zeker elk jaar voeding voor een extra boost.
De bloemen van veel roze hortensia's kunnen blauw worden gekleurd als je het volgende doet: Bij nieuwe aanplant: meng de grond waarin de hortensia komt met veel tuinturf of potgrond. Bij bestaande hortensia's: geef deze eind augustus- begin september 'aluminium' aan de plant (aluin of aluminiumsulfaat).
Hortensia Blauwmaker
Hortensia Blauw zorgt voor de vorming en/of het behoud van een blauwe bloemkleur van hortensia's. Waarvoor is deze geschikt: Hortensia Blauw zorgt voor de vorming of het behoud van een blauwe bloemkleur van hortensia's. Waarvoor niet geschikt: Alleen toepassen bij blauwe Hortensia's.
Waarom kan blauwe hortensia roze worden? De kleuromslag van roze naar blauw wordt veroorzaakt door een reactie in het pigment anthocyaan, aanwezig in de steriele bloemen van hortensia. Anthocyaan zweeft tussen rood en blauw, en is afwezig in witte bloemen.
Dit kan je eenvoudig doen door kalk aan de grond toe te voegen. Hoeveel kalk je moet toevoegen, ligt aan de zuurtegraad van de grond. Je zult zien dat de kleur van je hortensia langzaam van blauw naar roze verkleurt. Soms zitten hier nog een paar mooie paarse tinten tussen.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Kleur beïnvloeden van de hortensia
De kleur van de hortensia wordt beïnvloed door de zuurgraad van de grond. Onder neutrale omstandigheden (pH-waarde tussen 5,5 en 6,5) en zonder te veel aluminium in de bodem, neemt de hortensia zijn normale kleur aan. Met meer kalk in de grond wordt de kleur roze.
Overigens een witte hortensia blijft een witte hortensia en kan hooguit aan het einde van de bloeiperiode wat roze stipjes krijgen. Staan de planten in zure grond (grond met een lage pH waarde) en wordt kali-aluin of aluminiumsulfaat toegevoegd, dan zullen de bloemkleuren blauw worden.
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad.
Meststof voor de blauwe hortensia
Om ze op hun best te houden, is het belangrijk om een speciale meststof te gebruiken – één die de diepblauwe kleur behoudt en versterkt. Meststof met blauwmaker is samengesteld om de unieke voeding te bieden die deze hortensia's nodig hebben om sterk te blijven.
Vochtgebrek kan ertoe leiden dat hij sneller uitgebloeid is en de bloemen dus groen worden. Dat is een natuurlijk proces voor annabelles. Annabelles worden alleen groen. De hortensia's die van wit naar groen naar rood kleuren zijn bepaalde varianten van de Hydrangea macrophylla, meestal met Hovaria in de naam.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Hortensia's groeien het best in de halfschaduw. Plekken in de volle zon zorgen ervoor dat de plant weinig bloemen krijgt. Is er alleen een plaats in de zon beschikbaar? Zorg dan dat de hortensia in de zomermaanden voldoende water krijgt.
De boerenhortensia of bolhortensia is een sterke, enorm rijk bloeiende heester die officiëel de Hydrangea Macrophylla heet. Er zijn twee typen: met bolle bloeischermen of met platte. Ze zijn er in allerlei prachtige rode, roze, witte en blauwe tinten. De verzorging is makkelijk en ook in pot bloeien ze geweldig.
De grondsoort
De beste grondsoort voor een hortensia is verse humusrijke grond, die goed doorlatend is, voedzaam en neutraal tot licht zuur. Dit is echter meestal niet haalbaar. De meeste Hortensia' s doen het ook gewoon goed op normale tuingrond. Voorwaarde is wel dat de Hortensia in de zomer voldoende water krijgt.
Hortensia combineren
We ondersteunen u graag met het combineren van Hortensia's met bijpassende beplanting in uw borders. Zo combineert de bladverliezende Hortensia goed met groenblijvende Rhododendron struiken, Skimmia, Bamboe, (dwerg)vlinderstruik, Viburnum of Ilex voor lage haagjes.
Bij het bereiken van die kleur is niet enkel de soort hortensia belangrijk, minstens even belangrijk is de bodemgesteldheid. Bij witte hortensia's is het eenvoudig: witte bloemen blijven wit, of de plant nu in een zure, neutrale of licht kalkrijke grond staat.
Voor een rode hortensia is het belangrijk om kalk als extra voeding toe te dienen.
Met een regelmatig dompelblad (1 keer per week) verwen je hem extra. Geef niet te veel water, water dat in de overpot of schotel blijft staan laat de wortels afsterven. De bloemen en bladeren van je hortensia gaan dan slap hangen. Nog een tip: houd bij het watergeven de bloemen droog.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang.
Het is raadzaam om een hortensia regelmatig water te geven. Je kan een hortensia het beste twee keer per week een kleine hoeveelheid water geven, ongeveer 250 ml per keer. In de zomermaanden en warme dagen kan je dit bijvoorbeeld vroeg in de ochtend en in de avond doen. Op deze momenten is de plant namelijk in rust.