Als je eindexamen VMBO BB/KB doet, dan slaag je wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet: Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je hebt voor het vak Nederlands een 5 of hoger als eindcijfer. Al je eindcijfers zijn een 6 of hoger (voldoende).
Het gemiddeld centraal examencijfer moet onafgerond een 5,5 of hoger zijn (vanaf 1 augustus 2011). Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag maximaal één 5 als eindcijfer behaald worden op havo en vwo. Voor leerlingen die geen wiskunde in hun vakkenpakket hebben, is een schoolexamen rekenen verplicht.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Daarbij geldt de regel: 5,5 en alles wat daarboven ligt is voldoende; alles onder 5,5 is onvoldoende.
Wat is de 5.5 regel? Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn. Dit wordt de 5,5–regel genoemd. Zijn al je eindcijfers dus hoger dan een 6, dan ben je sowieso geslaagd.
Je mag dus voor maximaal twee vakken een onvoldoende halen en geen één eindcijfer mag afgerond lager dan een 4 zijn. Je moet aan alle vijf van de bovenstaande eisen voldoen.
De kernvakken zijn Nederlands, Engels en wiskunde. Bij de kernvakken mag je voor slechts één vak als laagste cijfer een 5 halen. Voor de twee andere vakken moet je een zes halen. De cijfers worden naar boven afgerond, dus je mag op z'n laagst een 4,5 halen en twee keer een 5,5.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; je 2 keer een 5 hebt, of een 5 en een 4, en al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn. En het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 is; geen eindcijfer lager is dan een 4.
Wanneer het eerste getal achter de komma een vier of lager is, wordt het cijfer naar beneden afgerond. Wanneer het eerste getal achter de komma een vijf of hoger is, wordt het cijfer naar boven afgerond.
Hoewel Nederlands een verplicht vak op de middelbare school is, kan een eindexamenkandidaat die een onvoldoende haalt voor Nederlands nu wel nog gewoon slagen. Vmbo'ers mogen voor Nederlands een 5 halen als ze gemiddeld over alle vakken maar een 5,5 staan.
Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Als je 50% voor alle vakken behaalt, ben je geslaagd voor een studierichting en behaal je het getuigschrift of het diploma secundair onderwijs. Als je voor bepaalde vakken een onvoldoende behaalde kan je in aanmerking komen voor een deliberatie.
Je bent niet geslaagd wanneer je een 4,4 hebt voor Nederlands, een 8,2 voor Engels en een 9,0 voor Wiskunde.
Je bent twee keer gezakt, maar kunt slagen door jouw cijferlijsten samen te voegen.Je moet dan het profielwerkstuk opnieuw schrijven of een presentatie hierover houden. Je bent gezakt op het vwo, maar je kunt met de resultaten alsnog een havodiploma behalen door een vak buiten beschouwing te laten.
De kernvakkenregel en wiskunde D
De kernvakkenregel geldt voor Nederlands, Engels en wiskunde. Dit gaat om het eerste wiskunde vak. De kernvakkenregel geldt daarom niet voor wiskunde D, want dat vak kun je alleen volgen als je ook wiskunde B in je pakket hebt.
Voor alle vakken geldt: een 4.50 tot 5.49 telt voor 1 tekortpunt. Voor alle vakken geldt: een 4.49 of lager telt voor 2 tekortpunten. Een leerling is over bij maximaal 3 tekortpunten. Een leerling wordt besproken vanaf 4 tekortpunten.
Bij het afronden kijk je naar het tweede getal achter de komma en kijk je of deze 5 of hoger is of lager. Bij 5 of hoger rond je het tweede getal achter de komma naar boven af, bij 4 of lager rond je het getal naar beneden af. Zo wordt 5,24 afgerond op één decimaal 5,2 en 5,25 afgerond op één decimaal 5,3.
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een voldoende zijn. Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Zakken voor de havo of het vwo
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
De eindexamens zijn dit jaar ietsjes minder goed gemaakt. Het slagingspercentage daalde namelijk met 1,8%, volgens het ministerie van Onderwijs. Dat meldde Nu.nl. En dat terwijl iedereen nog zo bang was voor de strengere examenregels: voor al je Centrale Examens gemiddeld moest je nu namelijk een 5,5 gemiddeld halen.
Volgens de regels van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) mag elke eindexamenleerling één vak herkansen van het centraal examen. Een uitzondering hierop is als je door ziekte in het eerste tijdvak geen of niet alle examens kon maken. Dan mag je in het tweede tijdvak maximaal twee examens per dag alsnog maken.
Nadat de normering bekend is, zullen je docenten je cijfers berekenen en kijken of je geslaagd bent of niet. Doorgaans worden leerlingen tussen 12:00 uur en 17:00 uur gebeld over de examenuitslag. De normering van het tweede tijdvak wordt op vrijdag 28 juni 2024 bekend gemaakt.