Door paardrijden, fietsen, turnen of andere sporten verlies je niet je maagdelijkheid. Het maagdenvliesrandje kan hoogstens iets oprekken door tampongebruik. ,,Niemand kan aan een vrouw zien of ze wel of geen seks heeft gehad”, zegt Ines Balkema.
Artsen kunnen niet zien of een meisje maagd is. En als iemand zegt dat hij of zij dat wel kan aantonen, klopt dat niet. Tijdens het vrijen kan een jongen wel voelen of een meisje gespannen is. Voor fijne seks zonder pijn moet een meisje niet alleen ontspannen zijn, maar ook opgewonden en vochtig.
Maagdelijkheid kan men medisch echter niet achterhalen, tenzij er sprake is van een verkrachting of van seksueel misbruik bij jonge kinderen, wat wel duidelijke sporen kan achterlaten. Er worden twee soorten tests toegepast: de tweevingertest en de test op ongeschonden maagdenvlies.
Soms is het heel dun en soepel en soms is het veel dikker en stug. Bij zeer grote uitzondering is de opening zo groot als een speldenknop. Het maagdenvlies is dus iets geheel anders dan de spier die rond de vagina opening loopt en die je kunt aanspannen en ontspannen.
Door paardrijden, fietsen, turnen of andere sporten verlies je niet je maagdelijkheid. Het maagdenvliesrandje kan hoogstens iets oprekken door tampongebruik. ,,Niemand kan aan een vrouw zien of ze wel of geen seks heeft gehad”, zegt Ines Balkema.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
Er is een 2% mensen die nooit seks hebben. Soms is dat een bewuste keuze, bijvoorbeeld vanwege religieuze overtuigingen. Ook kan het dat mensen geen seks hebben omdat ze geen seksueel verlangen ervaren: zij zijn aseksueel.
Hoogste libido rond je 30e
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen zich het meest sexy voelen rond hun 30e. Op deze leeftijd hebben ze dan ook het vaakst zin in seks. Dit heeft met verschillende oorzaken te maken. Rond je 30e heb je een aardig stabiel leven (als het goed is).
Mannen hebben meer kans op erectieproblemen
Als mannen een langere tijd geen seks hebben gehad, kan een gevolg zijn dat ze erectieproblemen krijgen. De onderzoeken richten zich vooral op oudere mannen, maar ze concluderen allemaal dat regelmatig van bil gaan een positief effect heeft op de erecties van een man.
Deze ontwikkeling geldt voor alle type seksuele handelingen. Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017.
De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik dus ook een condoom als je met een nieuwe partner vrijt. Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Het bloed kan meteen of pas uren na de seks uit uw vagina komen. Het kan weinig zijn, bijvoorbeeld een paar druppels bloed of slijm dat een beetje bruin is. Het kan ook veel zijn. Sommige vrouwen verliezen na de seks meer bloed dan wanneer ze ongesteld zijn.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Een droge vagina is namelijk blootgesteld aan wrijving tijdens de seks, en droge slijmvliezen zullen vaak scheurtjes vertonen – en dat is een veelvoorkomende reden waarom je pijn in je onderbuik ervaart na de seks.
Mogelijke oorzaken van pijn bij het vrijen
Lichamelijke oorzaken, zoals een vaginale schimmelinfectie, huidafwijkingen of hormonale verandering. Angst, waardoor (onbewust) de bekkenbodemspieren extra worden aangespannen. Onvoldoende ontspanning samen met onvoldoende seksuele opwinding.
Condooms zijn zo dun dat je ze bijna niet voelt. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen wat het beste bij je past. Een condoom vangt het sperma (zaad) op bij het klaarkomen.
Een condoom is een niet-hormonale anticonceptiemethode en bestaat uit een dun rubberen hoesje dat om de penis wordt geplaatst. Het condoom vangt zaadcellen op voor ze in de vagina komen en voorkomt daarmee zwangerschap. Het condoom beschermt daarnaast ook tegen soa's.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Doordat je het sperma van je vriend slikt, komt het in je lichaam en zo herkent het zijn DNA. Je lichaam accepteert als het ware zijn sperma en wanneer je zwanger probeert te raken, ziet je lichaam het sperma niet meer als een 'indringer' maar accepteert hij het sneller. Zo raak je dus makkelijker zwanger.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Net als in eerder onderzoek bleek ook uit Fishers experiment dat mannen vaker aan seks denken: gemiddeld 34 keer per dag, terwijl de teller bij vrouwen op negentien keer bleef steken. Maar, ontdekte Fisher, mannen denken niet alleen vaker aan seks, maar ook aan eten en slapen.
Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week. Kortom, je kunt dus niet zomaar conclusies trekken over wat een normale hoeveelheid is. Een gezonde hoeveelheid zou volgens de literatuur 1 á 2 keer per week zijn.