Wanneer je een puist uitknijpt, gebeuren er twee dingen: Je doorbreekt de huidbarrière. Omdat door grote druk te zetten aan beide kanten van de puist het vuil nergens anders heen kan dan naar boven, scheurt de huid letterlijk open. Als gevolg hiervan ontstaat een wondje.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Maar alléén als het puistje al een wit puntje heeft. Het beste is om er met een gesteriliseerd naaldje in te prikken en het opgehoopte talg voorzichtig naar buiten te drukken. Maar werk schoon! Pijnlijke, meer onderhuidse rode bultjes en pukkels zal je niet zo kunnen uitknijpen.
Het klinkt gek, maar het is belangrijk om het puistje eerst te analyseren (zonder deze aan te raken) en jezelf de volgende vraag te stellen: is het puistje rijp? Dit kun je zien aan de kleur, puisten met een witte kop zijn namelijk rijp.
Wanneer u uw huid wilt helpen om de druk van de onderhuidse puist af te halen, kunt u ervoor kiezen om met behulp van een naald een gaatje te laten prikken in de verzwakte huid. Wij raden aan om dit door een gekwalificeerde huidpraktijk zoals Cryon, te laten doen.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Puistje weg in 1 uur, de beste tip is Ijs
Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is. Dit komt doordat het ijs de bloedsomloop stimuleert. Leg het blokje ijs in een schone doek en houd deze voorzichtig tegen de puist aan. Met enkele minuten zijn jouw puistjes minder zichtbaar!
Een onderhuidse puist kun je herkennen aan een bultje op de plek waar de ontsteking zit en komt vaak voor op de kin of neus. Knijp onderhuidse puisten niet uit, want dan is de kans groot dat je de huid eromheen ook beschadigt.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam.
Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven ! Het is erg verleidelijk om gele puistjes en mee-eters met je vingers uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een vies geelkopje in je gezicht. Het advies is echter om zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven, vooral van de geelkopjes.
De huid bevat kliertjes die talg (een vettige beschermende stof) aanmaken. Als deze kliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes. Acne komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Bijna iedereen krijgt in de puberteit wel acne, de één meer dan de ander.
Volgens klinisch psycholoog Sanam Hafeez komt dat doordat het heerlijke stofje dopamine vrijkomt tijdens het knijpen. Die stof komt ook vrij tijdens een orgasme bijvoorbeeld, en geeft ons een gelukzalig gevoel. “Een puist uitknijpen zorgt voor instant bevrediging.
Deskundigen raden sterk af om zelf puistjes uit te knijpen. Dat is vooral zo omdat er veel bacteriën op onze handen zitten. Bij het uitknijpen komen die bacteriën in de open wond terecht, wat kan leiden tot huidirritatie. Door onzuiver te werk te gaan kunnen er verdere ontstekingen of zelfs littekens ontstaan.
In de loop van een aantal dagen wordt de steenpuist rijper, barst uiteindelijk spontaan open en komt er etter vrij. Een steenpuist is niet alleen pijnlijk, maar vaak ook lastig. De steenpuist kan immers bepaalde bewegingen verhinderen en, door de druk, het dragen van kleding of het zitten belemmeren.
Om de puist te laten uitdrogen en verwijderen meng je twee eetlepels water met een eetlepel zeezout. Meng dit in een glas of een klein bakje en smeer het op de puist met een wattenstaafje. Laat dit een nacht intrekken en je ziet waarschijnlijk de volgende dag al resultaat.
Doe een ijsblokje in een stukje keukenrol of een servet en hou het 10 minuten op het puistje, 10 minuten eraf, en vervolgens weer 10 minuten erop. Dit zal de zwelling een pak verminderen.
Laat de steenpuist met rust. Was uw handen regelmatig om verspreiding van bacteriën te voorkomen. De puist breekt meestal vanzelf open en geneest dan binnen een week. Soms moet de huisarts een sneetje in de puist maken.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Je puist kan een cyste zijn
Ondergrondse puisten die opzwellen, maar niet uitkomen (beter bekend als cystische acne) staan erom bekend elke keer op dezelfde plek te verschijnen, zegt dr. Zeichner. Ze ontwikkelen zich als je porie vertakt en talg een toeristische route neemt naar de oppervlakte van je huid.
Zwarte puntjes ontstaan door verstopte poriën. Ze bevinden zich net onder de oppervlakte van de huid en zien eruit, zoals de naam doet vermoeden, als zwarte puntjes in je porie. In tegenstelling tot bij normale puistjes is deze ophoping open, waardoor de porie zwart wordt wanneer de huid in aanraking komt met lucht.
Het grote verschil met een gewone puist (acne) is dat een steenpuist groter, en roder is en pijn doet. Bovendien treedt er in het midden van de steenpuist weefselversterf op. Dit laatste zie je aan de vorming van een zwarte korst.
Onder een puist zit vaak een holte (cyste) met pus. Als een puist openbarst, komt het pus naar buiten. Dit ruikt vies. Onder de huid ontstaan soms gangen (sinussen) met pus.