De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade flamande. Het gerecht is verkrijgbaar in de meeste frietkotten en talrijke restaurants in België.
Moules-frites (mosselen met friet) geldt als het nationale gerecht van België. De Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers verhief dit nationaal gerecht in 1966 tot kunst met zijn werk Grande Casserole de Moules.
België staat bekend om zijn havens, wat een groot deel van de economie vertegenwoordigd. België staat ook bekend om zijn chocolade, bier, natuurgebied de Ardennen en Vlaamse Frieten. In België vind je ook een kustlijn met zandstrand en een aantal havensteden waarvan Zeebrugge en Antwerpen de bekendste zijn.
De Brusselse culinaire specialiteiten: bier, geuze, chocolade, pain à la greque, mosselen, witloof,... Kom proeven van wat Brussel te bieden heeft. Brussel heeft heel wat lekkers te bieden, zowel voor snoepers als voor fijnproevers. Iedereen kent de beroemde Belgische chocolade en het befaamde Brusselse lambiekbier.
Lambiek, geuze en kriek: zuur bier uit Brussel
Tegenwoordig is dit zure bier - traditioneel uit het Pajottenland en de Sennevallei rond Brussel - zo gewild door biergeeks dat ook brouwers uit het buitenland zich wagen aan deze "wilde bieren".
Naast het gewone 'pintje', waarmee ondergistende bier zoals pilsener (pils) bedoeld wordt, kent België een enorme hoeveelheid aan speciale bieren. Dit kunnen bieren zijn van spontane gisting maar ook bovengistende bieren.
In België eten we gemiddeld tussen 12.00 en 13.00 uur. Van alle landen in Europa lunchen, niet geheel verrassend, de Spanjaarden het laatst namelijk tussen 13.00 en 14.00 uur.
Typisch Belgisch ontbijt
Het lijkt veel op het Nederlandse ontbijt, met brood (al dan niet geroosterd) en beleg, zoals jam, pasta en ham. Verder zijn er koffiekoeken, die veel lijken op de Nederlandse koffiebroodjes.
In België is de grootste saamhorigheid als het gaat om hoe laat er gegeten moet worden. Meer dan een derde van de bevolking bestelt tussen vijf en zes uur eten. De zuidelijk gelegen landen zijn, zoals verwacht, de laatste eters. In Spanje bestelt de grootste groep (30%) pas na achten eten.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
Maar er is ook goed nieuws: een kwart van de Belgen gaat minstens één keer per week op restaurant en 10% zegt zelfs 3 keer per week of meer te gaan.
Paardenoog. In Vlaanderen wordt een spiegelei ook wel paardenoog genoemd.
Cultuurverschillen tussen België en Nederland worden vaak onderschat. Belgen denken in de regel niet zo positief over Nederlanders: ze zijn lomp, arrogant, onbeschoft en te expliciet. Andersom denken Nederlanders vaak wel positief over Belgen: ze zijn in hun ogen creatief, levenslustig, grappig en bourgondisch.
Hier betekent allee iets als 'kortom'. De spreker heeft net iets verteld, en gebruikt allee om een (tussentijdse) conclusie of samenvatting in te leiden. De aanwezigheid van allee kan soms ook op de afsluiting van een gesprek wijzen, zonder een opsomming of beschrijving vooraf.
Hun woordenschat en grammatica zijn nagenoeg identiek. Hebben, van, zeven, verboden, schort, verstoppen, slingerplant, de, grot, paljas: Vlamingen en Nederlanders kennen en gebruiken die woorden. Het belangrijkste verschil is dat ze die met een andere, meestal onmiddellijk herkenbare tongval uitspreken.
Een vergelijking van Europees statistiekbureau Eurostat toont aan dat de Belgen het vaakst gesuikerde frisdrank drinken. Maar liefst 20,4 procent van de ondervraagde Belgen (15 jaar en ouder) geeft aan dagelijks minstens een keer naar het gesuikerde goedje te grijpen.
Het sterkste bier dat officieel in België verkrijgbaar is geweest (Double Black van de Struise Brouwers) bevat 26% alcohol. Een gemiddeld pintje bevat rond de 5%.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.