Je kunt ervoor zorgen dat die energie ten goede komt aan het groeien van jonge vruchten en het rijpen van volwassen vruchten door bloempjes, jonge stengels en overtollig blad te verwijderen. Daarnaast kan na het snoeien/strippen de zon vol op de paprika's en pepers schijnen en ook dat helpt bij het rijpen.
Je kunt de pepers oogsten wanneer je zelf denkt dat ze goed zijn. Je hoeft niet te wachten tot ze heel rood zijn. Elke peper wordt namelijk eerst groen voordat hij zijn uiteindelijke kleur krijgt, maar groene pepers zijn ook erg lekker.
Het beste kun je een peperplant niet te vaak water geven, en veel water per keer. Door de plant elke keer droog te laten worden en dan weer voldoende water te geven, zorg je ervoor dat je een compacte plant met veel bloemen krijgt. Bovendien maakt het de pepers scherper van smaak.
Als u zorgt voor een veertien tot zestien uur licht per dag, en overdag een temperatuur van tussen de 20 en 28 graden heeft en 's nachts maximaal tien graden minder, dan zorgt u voor de beste omstandigheden. Een goede luchtcirculatie verzorgt u al met een kleine ventilator.
Het kan zijn dat je pepers in oktober nog niet allemaal rood zijn verkleurd. Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood!
Hanteer een temperatuur van 25°C tot 30°C graden in de buurt van zonlicht. Regelmatig het bakje laten luchten voor zuurstof. Na de eerste of tweede week ontkiemen de zaadjes en komen ze boven de grond. Na ongeveer tien weken zijn de peperplantjes volwassen en sterk.
Want ook al is het officieel een eenjarige buitenplant, de peperplant is dat niet. Ze is een heester die enige jaren in pot kan leven, mits ze binnen overwintert want ze kan geen vorst verdragen.
Zoals wel vaker geldt, is timing erg belangrijk bij het bemesten van je peperplanten. Als je overdrijft, kan dit leiden tot beschadigde planten en pepers van slechte kwaliteit. Dus, wat is het beste voedingsregime? Als vuistregel geldt dat je elke week of om de week voedingsstoffen toedient.
Paprika- en peperplanten hebben minimaal 12 mol licht per vierkante meter per dag nodig om in leven te blijven, maar zullen pas optimaal gaan groeien wanneer ze minimaal 20 mol licht per vierkante meter per dag krijgen. Op zonnige, onbewolkte zomerdagen is dit buiten en in een kas geen probleem.
Capsaïcine is het stofje in pepers dat ze zo pittig/heet maakt en hoe langer de peper aan de plant hangt hoe meer capsaïcine er in de peper zit. Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van dezelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers.
2. Peperplant toppen. Zodra de zaailingen groeien, nijp je de top eruit om de groei van zijscheuten te stimuleren. Laat je peperplanten vier zijtakken ontwikkelen en nijp ook hier de top uit als ze groter worden.
Het is belangrijk voor peperplanten om een voeding te kiezen die weinig stikstof (N) bevat omdat dit voor veel blad en stengels zorgt. Kies een voeding die veel kalium (K) en wat fosfor (P) bevat. Kalium zorgt voor een goede vruchtzetting en fosfor zorgt voor een goed ontwikkeld wortelstelsel.
Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant. Maar je kan ze ook laten overwinteren.
Ja, je kunt bijna elke peperplant stekken. Met sommige soorten, die bekendstaan om hun sterke groei en robuuste eigenschappen, heb je misschien meer succes, maar voel je vrij om elke peperplant te stekken die je maar wilt!
Pepers verkleuren meestal van groen naar rood (of een andere kleur). We zeggen meestal omdat er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, maar je kan wel zeggen dat als je een rode peper ziet het de volledig gerijpte versie is van de groene peper.
Soms kun je wat geel stuifmeel van de plant zien komen als je met succes met de hand hebt bestoven, maar je kunt dit niet altijd zien gebeuren, dus houd je peper plant goed in de gaten en wacht op de vruchten. Een andere methode van handbestuiving is het voorzichtig schudden van de plant.
Pepers kun je zowel rijp als onrijp eten. Wanneer je oogst, is dus eigenlijk aan jou. Het moment van oogsten hangt ook af van het moment van voorzaaien; de oogst vindt meestal plaats in de maanden juli tot en met oktober. De groene peper is net als bij een paprika een onrijpe rode peper (of geel, oranje, etc).
Bijna alle pepersoorten hebben aanzienlijk meer warmte nodig dan bijvoorbeeld tomaten. Daarom doen pepers het goed in kassen of vlak bij een warme stenen muur. Peperplanten groeien het beste op een losse, voedingsrijke bodem, waar je ze bij kan helpen met een speciale potgrond voor groenten.
Pepers kweken in de volle grond
Wie de plantjes niet in een glazen serre of kas kan plaatsen, kan ze ook buiten op een beschutte warme plaats in volle grond planten. Maar je kunt ze ook in potten opkweken, op een zonnig terras, in een vierkante meter moestuin, of geef ze een plaatsje aan een zuidermuur.
Pepers passen op alle gronden met voldoende humus; een goede structuur = luchtige grond, niet teveel vocht, warmte in zowel lucht als grond, en voldoende voeding. Wij zelf houden onze buitenpepers dus altijd in potten.
Zaai de peperzaden in vochtige potgrond, ongeveer één centimeter uit elkaar, en bedek ze met een klein laagje aarde (maximaal 0,5 cm). Besproei deze aarde met een plantenspuit. Zaai niet te diep, om te voorkomen dat de peperzaden niet genoeg energie hebben om boven de grond te komen.
Een afstand van 50 cm tussen twee peperplanten is een goede vuistregel.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.
Van oorsprong zijn rode pepers afkomstig uit Zuid-Amerika en is afkomstig uit de nachtschade familie waar ook de tomaten en aardappels deel van uitmaken. Het is de verzamelnaam voor alle soorten peper/paprika.