Eten in Marokko: Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Tajine is een stoofpot van aardappelen, verscheidene soorten groenten en vlees in de gelijknamige aardewerken schotel, waarbij een hoge keramische kegel op een ronde schaal staat.
Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko. Het wordt gemaakt van gestoomde griesmeel, groenten en vlees of kip. Waarvan het vlees altijd onder de groente wordt verstopt. Boven de couscous worden dan ook gekarmeliseerde uitjes, rozijnen en kikkererwten geserveerd.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
Couscous en tajine zijn de meest typische Marokkaanse gerechten. Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden.
Een traditioneel ontbijt bestaat uit zoete of hartige pannenkoeken. Deze laatste worden gegeten met boter en honing. De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven.
De meeste Marokkanen eten laat, maar in riads kun je eten wanneer je wilt! Marokkanen dineren tussen 19.30 en 23.00 uur.
Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd. Het grootste deel van het fruitoppervlak in Marokko wordt door olijfbomen in beslag genomen.
De Marokkanen houden van vlees en er wordt kip, lams- of rundvlees gegeten. Bij het eten komt ook weer het brood op tafel, dit wordt gebruikt om mee te eten of om op te deppen. Er is veel verse vis te verkrijgen, vooral in de kustplaatsen van Marokko, waar men nog traditioneel de vis vangt.
De gemiddelde dagelijkse uitgaven aan voedsel in Marokko bedragen ongeveer $ 12-15 per persoon. De prijzen variëren sterk, afhankelijk van de regio. In Marrakecheen gemiddelde fles wijn kan u bijvoorbeeld MAD132 kosten. Een maaltijd in een Marokkaanse stad kan echter wel 53 MAD per persoon kosten.
Couscous is een traditioneel gerecht dat voornamelijk voorkomt in Noord-Afrikaanse landen, met name in Marokko, Algerije, Tunesië en Libië. De oorsprong van couscous gaat terug tot het oude Berberse volk in Noord-Afrika.
Marokko is een bijzonder afwisselende reisbestemming vol bezienswaardigheden en dat maakt een reis door het land ook zo mooi. Aan de ene kant heb je de drukke koningssteden, vol moskeeën, souks en paleizen.Aan de andere kant heeft Marokko prachtige natuur, met woestijnen, bergen en een mooie kustlijn.
Kleding, kleden, producten van Marokkaans leer, tajines en ander aardewerk, sieraden en stenen, kruiden, dadels, nougat en natuurlijk stickers, magneten en dergelijke prullaria komen allemaal eindeloos voorbij.
Als er ook veel lokale bevolking is, dan weet je dat het een betrouwbaar eettentje is en je er gerust kunt eten. Je kan het beste geen kraanwater drinken. We raden je aan water uit een fles te kopen.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken.
Anders dan in Algerije en Libië is het fokken van varkens in Marokko en Tunesië met het oog op het toerisme niet verboden. De varkensindustrie telt op dit ogenblik zeven fokkerijen die worden geleid door twee christenen, een jood en vier moslims. Per jaar produceren deze 270 ton vlees.
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.
Op vrijdag eten Marokkanen met hun familie en op het menu staat dan steevast couscous, die met de handen gegeten wordt. Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee.
Marokkaanse eetgewoonten
Eerlijk is eerlijk, de variatie is niet eindeloos, maar het eten is gezond, vers, vol met groenten, zonder toevoegingen en heerlijk op smaak gebracht met bijzondere producten zoals ingemaakte citroen en specerijen. Daarnaast kent Marokko nog een aantal bijzondere gebruiken en eetgewoonten.
De Marokkaanse keuken kent veel gerechten met couscous, dit gaat goed samen met zowel vlees en vis, maar leent zich ook uitstekend voor vegetarische gerechten. De gerechten zijn kruidig en vol van smaak. Door te kiezen voor de ingrediënten die jij het lekkerst vind, staat er vanavond sowieso iets lekkers op tafel!
De maaltijden zijn voor Marokkanen belangrijke sociale momenten van de dag, meestal eten ze daarom samen rond grote schalen die vol zijn met eten. Iedereen pakt het eten met de rechterhand van deze schalen. Hoewel het eten dus een sociaal moment is, eten mannen en vrouwen wel apart, en natuurlijk mogen de mannen eerst.
Het midden van Marokko
De midden Atlas is het groene hart van Marokko, met prachtige cederbossen en indrukwekkende ooievaarsnesten. Het landschap is er vulkanisch, nomadengroepen zwerven met hun kudden over de hoger gelegen vlakten.