Prikkel de zintuigen en ondersteun de ontwikkeling met kleurrijk, gevarieerd speelgoed zoals een knuffel met muziek of een rammelaar. Simpele, kleurrijke en zachte boekjes met herkenbare plaatjes zijn ook erg geschikt.
speelgoed vanaf 8 maanden
Hoe leuk is het om nu al uitgedaagd te worden met bijvoorbeeld leuk grijp-, voel- en proefspeelgoed zoals knuffels, maar ook houten speelgoed. Op de leeftijd van 8 maanden zijn baby's vooral nog bezig met het ontdekken van hun directe leefomgeving.
Vanaf 8 maanden kan je gaandeweg starten met grover voedsel : je kind leert kauwen. Zo kan er ook stilaan wat brood of stukjes zacht wegsmeltende voeding (bv. gestoomde wortel of aardappel die je kan platduwen tussen duim en wijsvinger) gegeven worden als je zelf je warme maaltijd eet.
Als je baby ongeveer 10 maanden oud is, begint hij misschien zijn eerste woordjes te zeggen. Zelfs als het mono of bi-syllabisch blijft, maar het is al veel voor hem! Dit gebabbel kan ook gepaard gaan met schattige gebaren op basis van handsignalen , grimassen of knikken.
Educatief Montessori speelgoed is vaak van natuurlijke materialen gemaakt zoals hout en stof en overprikkelt niet. Het is doorgaans eenvoudig vormgegeven en (semi) realistisch waardoor het goed aansluit op het praktische kleine wereldje van je kindje.
Spelen met speelgoed is belangrijk voor je baby. Door te spelen ontwikkelt je kind zijn motoriek en hersenen. Bovendien prikkelt het de fantasie en nieuwsgierigheid. Door te spelen leert je kind imiteren en zijn zintuigen actief te gebruiken.
Zicht baby 9-10 maanden: definitieve oogkleur
Vanaf deze leeftijd verandert de kleur van zijn ogen namelijk niet meer. Het zicht is nu bijna vergelijkbaar met dat van een volwassene. Hij kan dingen en mensen op afstand beter herkennen, kan zich goed focussen op objecten en kan deze ook volgen met zijn ogen.
Trekken, rollen, schudden en stapelen zijn leuke, uitdagende activiteiten voor je kindje. Denk bijvoorbeeld aan een stapeltoren of interactief speelgoed als een activiteitenkubus. Interactief speelgoed draagt ook bij aan de visuele ontwikkeling van je kindje.
Sensorisch speelgoed is speelgoed dat de zintuigen van kinderen stimuleert. Of speelgoed dat bijdraagt aan het reguleren van de prikkels die via de zintuigen binnenkomen.
Als ouder betaalt u geen lesgeld voor de basisschool van uw kind. De school kan wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Ook moet u betalen voor buitenschoolse opvang (BSO) en voor bepaalde kosten van het overblijven op school (tussenschoolse opvang).
Het speelgoed gaat, in tegenstelling tot Montessori-speelgoed, op zoek naar de creatie en fantasie. Door het speelgoed niet in detail af te werken wordt deze fantasie gestimuleerd. Het speelgoed inspireert de verbeelding van kinderen. Laat je kind zelf invulling geven aan de betekenis van dit mooie houten speelgoed.
Tussen de 10 en 18 maanden gaat je kind lopen: eerst een paar stappen aan je hand en daarna los. Alle kinderen doen dat in hun eigen tempo.
Sommige baby's kunnen al met 10 maanden echt loslopen, anderen doen het later. Het duurt ongeveer 4 maanden vanaf het moment dat je kind gaat staan en langs de rand gaat lopen, tot het moment dat je kind losloopt. Maar het kan ook langer duren. De meeste kinderen kunnen rond 18 maanden loslopen.
Hoeveel melk mag je baby van 10 maanden? Met 10 maanden drinkt een baby dagelijks ongeveer 500 milliliter opvolgmelk. Waarschijnlijk gaat je baby zo langzamerhand van drie naar twee melkvoedingen per dag, maar het afbouwen van de melkvoedingen mag ook best langer duren.
Een geprakte warme maaltijd met: 100-135 g groenten. 50-65 g aardappelen/rijst/pasta. 15 g vlees of 20 g vis.
Een baby van 9 maanden heeft nog ongeveer 500 milliliter melk per dag nodig, verdeeld over twee tot drie voedingen. In plaats van de fles of de borst, kun je ook eens een bekertje opvolgmelk aanbieden bij de maaltijd. Tot je baby 1 jaar is mag hij nog geen koemelk drinken.
Tussen 13:30 en 14:00 start middagslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur voor kindjes van 9 maanden en 1 tot 1,5 uur voor kindjes van 12 maanden. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine. Tussen 18:30 en 19:00 lichten uit en slapen.