Oud brood en oude koekjes heten in die provincie 'bol brood' en 'bolle koek'. De term bol verwijst waarschijnlijk naar het feit dat oude koeken door vocht dikker werden. Een ander recept voor de verwerking van oud brood is wentelteefjes. Wikibooks Kookboek bevat een recept voor Broodpap.
De koekjes waren zacht. Ik ken het woord slof als een zelfstandig naamwoord voor een pantoffel en een verpakking sigaretten, maar ik kende het niet als bijvoeglijk naamwoord. Slof blijkt dialect voor verflenst te zijn.
bijvoeglijk naamwoord voor krokante etenswaren die door vocht zacht zijn geworden (voornamelijk Nedersaksisch); ander woord: "bol" (dialect) slof (gebak), een langwerpig baksel met daarbovenop een vulling.
(sloffe, slof) Gronings voor: 1> loefbijter, in het bijzonder een aangezette.
Met Oud-Hollandse koeken bedoelen we typisch Nederlandse koeken. Dit zijn koeken die al jarenlang in Nederland worden gebakken, waardoor ze echt niet meer uit de Nederlandse keuken zijn weg te denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gevulde koeken, maar ook aan stroopwafels en mergpijpjes.
Te lang bewaarde, zacht geworden koekjes. Het woord 'oudbakken' kende ik wel, uit dito kinderboeken, maar 'slof' was ontegenzeglijk veel beter, want 'oudbakken' is een hard, bijna krokant woord, terwijl 'slof' aan alle kanten slapjes meegeeft.
Betekenis 'sluw'
Je hebt gezocht op het woord: sluw. sluw (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1(negatief) listig, doortrapt, slim: (figuurlijk) een sluwe vos geslepen iem.
Een pantoffel (ook: sloef, slof, muil of huisschoen) is schoeisel voor binnenshuis. De pantoffel is meestal lichter van gewicht en soepeler dan een gewone schoen.
Slof betekent hier 'het sloffen', waarmee 'getreuzel, loomheid, traagheid, onverschilligheid' is bedoeld. Oorspronkelijk werd uit je slof schieten gebruikt in de betekenis 'niet langer nalatig zijn, de zaken eindelijk gaan aanpakken'.
In Vlaanderen hoor je in het tweede deel ook vaak slof en sloef. Die woorden horen bij het werkwoord sloven ('schuiven over').Ze schuiven over je voet, als het ware. Het woord slof wordt trouwens ook wel gebruikt voor andere langwerpige voorwerpen zoals een slof sigaretten, een pak met tien sigarettenpakjes erin.
Een slof bevat in totaal 10 pakjes wat de totaalprijs per slof 20 euro maakt. U mag in totaal 8 sloffen meenemen wat in totaal 160 euro zal kosten. Koopt u in Nederland 80 pakjes sigaretten dan bent u 536 euro kwijt.
Nedersaksische kenmerken in het Liemers zijn: Het gebruik van los in plaats van open, als in De deur steet los ("De deur staat open")
Het Nederduits heeft geen gestandaardiseerde vorm. De Nederduitse taalvormen maken deel uit van een veel groter geheel, dat in de dialectologie het Continentaal Westgermaans dialectcontinuüm heet. Onder dit laatste vallen zowel de Nederlandse als de Duitse dialecten.
Terwijl een etnolect een variant is van een bepaalde taal die beïnvloed is door één andere taal, is straattaal een mengvorm van een taal met woorden en uitdrukkingen uit verschillende andere minderheidstalen.
Volgens het Bargoens Woordenboek (1986) heeft zich hieruit de betekenis 'gunstige gelegenheid' ontwikkeld. Het historische Woordenboek der Nederlandsche Taal (deel XIV, 1936) vermeldt een smoutje met daarbij de betekenis 'een vetje, een voordeeltje, een buitenkansje'.
d.w.z. slim, listig, goochem (ontleend aan het Hebreeuwsche chochom, wijs) zijn; eig. gezegd van de hersenen of het hoofd, het brein, zooals blijkt uit het 17de-eeuwsche het hoofd, de hersens, het vernuft slijpenGa naar voetnoot2), d.i. de zinnen scherpen.
West: Engels: slight 'mager, zwak', 'gering', 'kleinering; sneer', '(Angelsaksisch: sliht), Duits: schlicht 'eenvoudig', schlecht 'niet goed' (Oudhoogduits: sliht, sleht 'glad, effen; eenvoudig, vriendelijk'), Fries: sljocht 'effen; eenvoudig; dwaas' (Oudfries: sliucht)
Sloerig in 'n rakkert
Je voelt je niet lekker, je zit niet lekker in je vel. Vaak voel je je slapjes of ben je koortsig.
9. Deze koekjes zijn slof. Mensen die niet uit Twente komen snappen dit echt niet. 'Sloffe koekjes' betekent: oude koekjes die zacht zijn geworden.
Je voelt je niet lekker. In Twente ben je dan niet goed te pas. Als je je prima voelt, ben je goed te pas.
Biscotti's zijn een van de oudste koekjes ter wereld, ze bestaan al sinds de eerste eeuw na Chr. In de Romeinse tijd waren de koekjes vooral erg popu- lair omdat ze erg lang houdbaar waren en voudzaam.
De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes. Dagelijks vinden zes miljoen (!)
De Goudse stroopwafel is misschien wel het bekendste koekje van Nederland. Het is de vaste traktatie bij een kop koffie en het cadeau dat altijd een glimlach tevoorschijn tovert.